Eveniment

Vosganian: Un curs mediu de 3,55 lei/euro aduce in plus 400 mil. euro la buget

Vosganian: Un curs mediu de 3,55 lei/euro aduce in plus 400 mil. euro la buget

Varujan Vosganian, ministrul finantelor: Majorarea dobanzii de politica monetara a BNR poate sa aiba un impact negativ asupra ritmului de crestere economica.

15.02.2008, 21:21 15

Leul mai slab fata de euro majoreaza veniturile bugetare, reiese dintr-o analiza realizata de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). In scenariul unui curs mediu de 3,55 lei pentru un euro (fata de media de 3,3 lei / euro estimata in toamna lui 2007 si prinsa in Legea bugetului pe 2008), impactul asupra bugetului consolidat este de plus 400 de milioane de euro. In acelasi timp, un curs mediu de 3,7 lei pentru un euro pe 2008 ar aduce in plus la bugetul public circa 611 milioane de euro, potrivit aceleiasi analize.
"Statisticile oficiale arata ca deprecierea monedei nationale fata de euro a stimulat exporturile si a ajutat la echilibrarea balantei comerciale", a comentat pentru ZF Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
El sustine ca situatia economica a Romaniei este acum "mai buna ca niciodata", in afara deficitului de cont curent si a revenirii conjuncturale a inflatiei. Pe de alta parte, comentand intarirea politicii monetare de catre banca centrala ca raspuns la presiunile inflationiste, Vosganian spune ca "majorarea dobanzii de politica monetara a BNR poate sa aiba un impact negativ asupra ritmului de crestere economica", insa influenta este greu de estimat, pentru ca nu se stie cat va ramane dobanda la nivelul de astazi (9%).
In prezent, MEF lucreaza la o rectificare bugetara de reducere a cheltuielilor publice cu aproximativ un miliard de euro, pentru a raspunde temerilor Comisiei Europene ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea depasi pragul de 3% din PIB.
"Romania nu se afla in acest moment in pericol de a fi supusa procedurii de deficit excesiv, asa cum circula unele zvonuri", a declarat Vosganian. El a precizat ca deficitul bugetar este si acum sub control, dar ca el va fi redus prin rectificarea ce va fi adoptata la inceputul lunii viitoare, pentru a elimina temerile privind un deficit excesiv si a ajuta Banca Nationala in lupta cu inflatia.
"Rectificarea bugetara va reduce obiectivul de deficit bugetar de la 2,7% din PIB cu 0,4 sau 0,5 puncte procentuale, scaderea cheltuielilor fiind estimata la un miliard de euro". Desi nu a precizat de unde vor fi taiate aceste cheltuieli, Vosganian a spus ca trei domenii nu vor fi afectate de rectificare: salariile bugetarilor, protectia sociala si proiectele de investitii din bani publici.
Ministrul a declarat ca se va intalni in perioada urmatoare cu sefii comisiilor de buget-finante din Parlament, pentru a le cere sprijinul in a opri promovarea unor initiative legislative de majorare a cheltuielilor (cum ar fi reducerea la 5% a TVA pentru alimentele de baza, de exemplu, votata recent de Senat), care pot pune probleme serioase bugetului si tintei de deficit, asa cum s-a intamplat anul trecut. "Desi suntem in an electoral, la Guvern am luat decizia sa nu promovam proiecte populiste, care sa majoreze povara bugetara pentru 2009 de dragul alegerilor de anul acesta. Acum este randul Parlamentului sa faca acelasi lucru", a mai comentat Vosganian.

Eurobondurile, dupa rectificare

Emisiunea de eurobonduri (cu o valoare intre 500 mil. euro si 1 mld. euro) va avea loc dupa rectificarea bugetara, adica in niciun caz pana la inceputul lunii martie, spune Vosganian. "Vrem sa transmitem intai un mesaj de stabilitate bugetara, prin rectificarea din martie, si abia apoi sa iesim cu aceasta emisiune pe pietele externe de capital", a declarat Vosganian, afirmand ca aceasta decizie a fost comunicata si consortiului de banci care intermediaza emisiunea (UBS, Credit Suisse First Boston si EFG Eurobank).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO