Eveniment

Willbrook Management: 12% din locuitorii Capitalei isi vor schimba locuinta pana in 2010

Willbrook Management: 12% din locuitorii Capitalei isi vor schimba locuinta pana in 2010
08.03.2007, 20:00 17

Circa 12% dintre locuitorii Bucures-tiului isi vor schimba locuinta in urmatorii 2-3 ani, urmand tendintele inregistrate in Praga cand, la doi ani dupa aderarea la UE, s-au vandut circa 35.000 de proprietati in capitala Cehiei, potrivit unui studiu al dezvoltatorului imobiliar Willbrook Management.
Mai mult, specialistii imobiliari estimeaza ca din 2007, in urma integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, preturile locuintelor ar putea scadea, deoarece in acest moment imobilele, in special cele nou construite, sunt supraevaluate. Astfel, se asteapta o reducere a preturilor acestora cu 5-10 % fata de cele practicate in prezent.
"Aceeasi tendinta a fost vizibila si in Cehia, care a cunoscut o scadere a preturilor pe segmentul rezidential. In marile orase investitorii incearca sa vanda imobilele nou construite la acelasi pret ca si acum 2-3 ani, la care se adauga unele bonusuri fata de ceea ce ofereau inainte de intrarea in Uniunea Europeana", a declarat Daiana Voicu, managing director al Willbrook Management International, companie care a dezvoltat pe piata ceha o serie de proiecte rezidentiale, de office-buildinguri si comerciale.
In anul 2006, numarul locuintelor finalizate in Romania a fost de 38.178 de locuinte, in crestere cu 5.310 locuinte fata de anul precedent, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. In trimestrul patru din 2006 au fost finalizate 17.448 de locuinte, cu 2.766 mai multe fata de perioada corespunzatoare a anului 2005.
In ultimele trei luni din 2006, au fost construite cu circa 30% mai multe locuinte in mediul rural, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. In acelasi timp, numarul locuintelor realizate din fonduri private a crescut cu 23,7%, detinand in continuare cea mai mare pondere in totalul locuintelor terminate, de circa 82%.
Sectorul rezidential va continua sa garanteze cele mai consistente profituri atat in Bucuresti, cat si in celelalte capitale din Europa Centrala si de Est.
"Bucurestiul se incadreaza in tiparul praghez de dezvoltare imobiliara, piata rezidentiala de lux avand un trend pozitiv in ultimii doi ani, prin constructia a tot mai multe imobile, atat individuale, cat si in ansambluri rezidentiale. In plus, cererea a devenit din ce in ce mai sofisticata si mai pretentioasa", spune Voicu.
Pretul pentru un apartament de lux de 120 mp in nordul Bucurestiului este in medie 282.000 de euro, metrul patrat costand 2.350 de euro. In ceea ce priveste costul pe metrul patrat de apartament in zona centrala a capitalei Cehiei, acesta ajunge la aproape 4.000 de euro, iar in zona rezidentiala un metru patrat de apartament se vinde cu 2.500 de euro, potrivit Willbrook Management.
"Pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est sunt dinamice si vor continua sa creasca in termeni de volum si oferta, mentinand cererea la un nivel inalt. Romania se detaseaza insa ca nivel de profitabilitate si oportunitati de investitii pe piata de real estate", conchide Voicu.
Willbrook International a anuntat ca va investi 165 mil. euro intr-un complex rezidential, denumit Oxford Residence, format din 200 de vile in Baneasa. Compania isi propune sa deruleze in urmatorii doi ani pe piata locala proiecte in valoare de peste 2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO