Eveniment

Zece asigurători cumulează pierderi de peste 80 mil. euro

Zece asigurători cumulează pierderi de peste 80 mil. euro
01.08.2010, 23:43 66

Pe piaţa locală funcţionează peste 40 de companii de asigurări.Companiile care fac parte din clasamentul celor mai mari pierderidin industria asigurărilor la sfârşitul anului trecut sunt Ardaf(90,5 mil. lei), BCR Asigurări (55,5 mil. lei), Fata Asigurări(51,2 mil. lei), Groupama (37,9 mil. lei), OTP Garancia (32,1 mil.lei), Certasig (30,6 mil. lei), Eureko (19 mil. lei), KD Life (15,2mil. lei), Omniasig Viaţă (14,2 mil. lei) şi Signal Isuna (13,7mil. lei).
În ultimii cinci ani asigurătorii au înregistrat pierderisemnificative, acţionarii fiind nevoiţi să vină de fiecare dată cubani de acasă. Şi în 2009 industria asigurărilor a primit o sumămare de la acţionari prin majorări de capital: 1,1 miliarde de lei(peste 260 mil. euro), arată raportul CSA, valoarea capitaluluisocial total ajungând la 4 mld. lei. Faţă de 2008, însă,rezultatele asigurătorilor arată mai bine, în condiţiile în carepierderea totală a pieţei s-a redus cu 50%, până la 418,3 mil. lei(99 mil. euro). În cazul celor zece asigurători cu cele mai maripierderi rezultatul negativ total a scăzut cu numai 16% anultrecut.
"Pierderea netă a pieţei de asigurări, calculată ca diferenţă întreprofiturile cumulate raportate de societăţile de asigurare şirespectiv pierderile agregate înregistrate de acestea, a fost în2009 de aproape şase ori mai mică decât în anul anterior. Aceastadeoarece atât numărul companiilor care au înregistrat profit, câtşi volumul agregat al profitului au fost în creştere, în timp cenumărul societăţilor cu pierderi, dar mai ales volumul acestorpierderi au scăzut semni­fi­cativ", a declarat Angela Toncescu,preşedintele CSA.
Pierderea netă a pieţei a fost anul trecut de 103 mil. lei, faţă de582 mil. lei în 2008. Profiturile totale s-au ridicat la 315 mil.lei, cu 18% peste nivelul din anul anterior. Cele mai profitabilesocietăţi de asigurare sunt cele care vând poliţe de viaţă: ING aînregistrat anul trecut un câştig net de 77,3 mil. lei, iar Alico(fosta AIG Life) - de 69,1 mil. lei.

Dăm mai puţin pentru asigurări
În 2009 a fost înregistrată pentru prima dată o scădere adensităţii asigurărilor pe piaţa locală, adică a raportului dintreprimele brute subscrise totale şi numărul de locuitori. Astfel,după ani de creştere continuă, în 2009 valoarea acestui indicator acoborât la 413,3 lei/locuitor, faţă de 415,6 lei în 2008.
"Deşi în scădere nesemnificativă faţă de anul precedent (cu 2,35lei/locuitor), densitatea totală a asigurărilor în 2009 este dedouă ori mai mare decât în 2005", se precizează în raportulCSA.
Primele brute subscrise anul trecut de asigurătorii de pe piaţalocală au fost de 8,87 mld. lei, în scădere cu 0,7% comparativ cu2008, acesta fiind primul an de declin al industriei asigurărilor,după o perioadă lungă de creşteri de două cifre.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, asigurătorii dinspaţiul comunitar au putut accesa mai uşor piaţa locală. Înprezent, pe piaţa românească funcţionează nouă sucursale ale unorasigurători europeni, care au subscris prime totale de 50 mil. leiîn 2009. Printre aceste societăţi se numără Porsche Insurance (12mil. lei), Coface (9,8 mil. lei), Euler Hermes (8,5 mil. lei), CIGPannonia (0,9 mil. lei) şi Cardif Assurance Vie (7,7 mil. lei).

Au plătit 100 mil. euro pentru rezilieri de asigurări deviaţă
Creşterea şomajului şi scăderea veniturilor populaţiei le-au adusasigurătorilor un val de cereri de reziliere a poliţelor deasigurare de viaţă din partea clienţilor care aveau nevoie delichidităţi sau erau nemulţumiţi de randamentele poliţelor de tipunit-linked (legate de fonduri de investiţii).
Asigurătorii au plătit anul trecut 424,5 mil. lei (circa 100 mil.euro) pentru răscumpărări totale şi parţiale de asigurări de viaţă,în creştere cu 54% faţă de anul anterior.
În acelaşi timp, indemnizaţiile plătite de asigurători pentrupoliţele de asigurare de viaţă (pentru cele unde s-a produs risculasigurat sau care au ajuns la scadenţă) au fost de 248 mil. lei (59mil. euro), în creştere cu 13%. În cazul asigurărilor generaledespăgubirile plătite au urcat mai rapid, cu 25%, ajungând la 5,43mld. lei (1,29 mld. euro).

Controale la zece asigurători
CSA a realizat anul trecut controale la zece asigurători pentruverificarea respectării legislaţiei, în urma cărora unele companiis-au ales cu amenzi, iar altele cu avertisment scris.
"În cursul anului 2009, Direcţia Generală Su­praveghere şi Controla finalizat 14 acţiuni de control la societăţile deasigurare-reasigurare, din care 3 acţiuni de control periodic şi 11acţiuni de control inopinat", se precizează în raportul CSA.
Asigurătorii la care au fost derulate controale sunt Uniqa,Omniasig Viaţă (finalizat cu amendă pentru conducerea executivă),Carpatica Asig, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă (avertisment scrispentru con­ducerea executivă), ING Viaţă, BCR Viaţă (aver­tis­mentscris pentru conducerea executivă), RAI Asigurări şiGenerali.
De asemenea, au fost realizate controale la două sucursale ale unorasigurători europeni: Commercial Value Insurance şi ProtonInsurance, ambele din Grecia.
"Acestea activau pe piaţa locală fără notificarea prealabilă aComisiei de Supraveghere a Asigurărilor din partea autorităţii dinGrecia, încălcând astfel prevederile reglementărilor europene învigoare", se arată în raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO