Eveniment

ZF Live. Ştefan Guga, cercetător, consultant în cadrul Syndex România: Creşterile salariale din ultimii ani nu au fost o ameninţare reală din punct de vedere economic dacă ne raportăm la productivitate. Există în continuare rezerve să creşti salariile mai repede decât productivitatea

Autor: Ramona Cornea

29.07.2020, 16:15 587

România are nevoie de capital şi de investiţii în tehnologie pentru a creşte pro­duc­tivitatea angajaţilor din eco­nomie şi, implicit, valoarea PIB-ului pe cap de locuitor în următorii ani, crede Ştefan Guga, cercetător şi consultant în cadrul Syndex România.

„Pentru a creşte valoarea PIB per capita, avem nevoie de capital şi de investiţii în tehnologie. Avem deja studii detaliate la nivel microeconomic care ne arată că firmele din România au o mare problemă – sunt subcapitalizate, proprietarii nu îşi asumă riscuri, scopul este să exploateze cât mai mult costurile reduse cu forţa de muncă pentru a realiza câştiguri pe termen scurt. În general, firmele nu investesc în creşterea produc­tivităţii, nu investesc în tehnologie nouă, în modele organizaţionale noi, în modele de afaceri noi şi aşa mai departe. De asta avem nevoie, munca nu poate fi o sursă de creştere a productivităţii“, a declarat Ştefan Guga în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Ştefan Guga este autorul studiului „Chestiunea productivităţii – controverse şi clarificări“ - realizat de Fundaţia Friedrich-Ebert (FES) România împreună cu Syndex România. Studiul semnat de Guga abordează evoluţia produc­tivităţii muncii în România şi infirmă asumpţia că pro­duc­tivitatea muncii măs­oară efi­cienţa materială a mu­ncii şi contrazice discur­sul mo­ra­lizator care presu­pune că niv­elul produc­tivităţii mun­­cii depinde primor­dial de nivelul de dedi­care al muncitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO