Eveniment

Ziarul Financiar a fost pentru o zi „acţiunea zilei“ la Bursă la aniversarea de 15 ani

Echipa Ziarului Financiar (Roxana Pricop, Adrian Cojocar şi Andrei Chirileasa) a deschis ieri şedinţa de tranzacţionare la bursă alături de directorul executiv al BVB Ludwik Sobolewski (stânga), preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu (centru), brokeri şi administratori de fonduri. Galerie foto

Echipa Ziarului Financiar (Roxana Pricop, Adrian Cojocar şi Andrei Chirileasa) a deschis ieri şedinţa de tranzacţionare la bursă alături de directorul executiv al BVB Ludwik Sobolewski (stânga), preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu (centru), brokeri şi administratori de fonduri. Galerie foto

Cuvântul de deschidere a evenimentului a aparţinut directorului general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, care şi-a expri­mat dorinţa ca piaţa de capital şi Ziarul Financiar să crească împreună.

„Peste ani sper că numerele care definesc acest ziar vor fi mult mai mari, ca semn că mergem în direcţia bună. E şi o dorinţă personală a mea, vrem să creştem împreună cu voi şi vrem ca această creştere a voastră să reflecte faptul că lucrurile se schimbă şi devenim mai importanţi pentru economia locală.

Prima dată am aflat de ZF nu acum trei luni (când a fost numit director general al BVB – n.red.). Organizam evenimente media în Varşovia, iar ZF era des prezent, deci cunosc ziarul de ceva timp.“

Discursurile aniversare au continuat cu cel al lui Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, care l-a felicitat pe Adrian Sârbu, proprietarul ZF, pentru vizionarismul pe care l-a avut atunci când a lansat Ziarul Financiar în 1998.

„Sunt printre puţinii din această sală care în urmă cu 15 ani participam la BNR la apariţia pe piaţă a unui nou ziar, ZF. De atunci au trecut 15 ani, au fost multe apariţii ale ziarului, unii dintre noi am rămas, unii dintre jurnalişti sunteţi în continuare. După trei luni de la apariţia ZF, i-am spus domnului Adrian Sârbu că face o greşeală cu ZF, pentru că e o investiţie continuă care va fi pe pierdere. Sfatul meu a fost să renunţe. El a spus atunci că speră că peste puţin timp fiecare om de business din România va deschide ZF dimineaţa înainte de a-şi bea cafeaua. Am zâmbit, atunci erau multe ziare de business, iar ZF avea o cotă inexistentă. Au trecut de atunci 15 ani. În urmă cu 4 săptămâni m-am dus dimineaţa la un prieten din business şi, alături de cafea, avea ZF. În urmă cu o săptămână, colegul Daniel Dăianu avea ZF deschis lângă cafea. Pentru acest lucru felicit colectivul de jurnalişti de la ZF, felicitări tuturor, felicitări lui Adrian Sârbu“, a spus preşedintele ASF.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat că „Sunt unul dintre managerii care începe ziua de lucru deschizând Ziarul Financiar. E prima publicaţie pe care o deschid când consult presa. E foarte greu să se ajungă aici. Nu ştiu dacă e bine sau rău că nu există competitor pentru ZF. Le doresc ca în următorii ani să rămână în top. România are acum nevoie ca de aer de o presă de calitate. În era digitală, de multe ori începem să nu mai distingem între adevăr şi fals. Informaţiile circulă foarte rapid, iar ZF reuşeşte cel mai bine să facă distincţia între adevăr şi ce nu e real“.

În urmă cu 15 ani, Ziarul Financiar deschidea pagina de Burse şi Fonduri Mutuale, atunci denumită Piaţa Valorilor Mobiliare, cu emisiunea de acţiuni anunţată de Petrom şi delistarea Dacia Automobile, un alt articol fiind consacrat producătorului Oltchim Râmnicu Vâlcea, care solicita un împrumut de câteva sute de milioane de dolari. Unul dintre brokerii de la societatea de brokeraj Vanguard contactat atunci de ZF vorbea despre o revenire a pieţei după o perioadă de scăderi abrupte. Astăzi, Petrom ţine prima pagină după ce BERD a vândut pachetul de 1,6% din acţiunile companiei, dar şi Oltchim, combinat aflat acum în insolvenţă.

Dan Radu Ruşanu preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară - ASF: Sunt printre puţinii din această sală care în urmă cu 15 ani participam la BNR la apariţia pe piaţă a unui nou ziar, ZF. De atunci au trecut 15 ani, au fost multe apariţii ale ziarului, unii dintre noi am rămas, unii dintre jurnalişti sunteţi în continuare. După trei luni de la apariţia ZF, i-am spus domnului Adrian Sârbu că face o greşeală cu ZF, pentru că e o investiţie continuă care va fi pe pierdere. Sfatul meu a fost să renunţe. El a spus atunci că speră ca peste puţin timp fiecare om de business din România să deschidă ZF dimineaţa înainte de a-şi bea cafeaua. Am zâmbit, atunci erau multe ziare de business, iar ZF avea o cotă inexistentă. Au trecut de atunci 15 ani. În urmă cu 4 săptămâni m-am dus dimineaţa la un prieten din business şi, alături de cafea, avea ZF. În urmă cu o săptămână, colegul Daniel Dăianu avea ZF deschis lângă cafea. Pentru acest lucru felicit colectivul de jurnalişti de la ZF, felicitări tuturor, felicitări lui Adrian Sârbu.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti: Sunt nou în România, dar văd deja figuri pe care le cunosc din interacţiuni anterioare pe piaţa de capital. Felicit Ziarul Financiar pentru aceşti 15 ani în care a participat la evoluţia pieţei financiare şi sper că se va dezvolta pe viitor şi va avea cititori, pentru că sunt oameni pentru care ZF e un element important, de referinţă. Peste ani sper că numerele care definesc acest ziar vor fi mult mai mari, ca semn că mergem în direcţia bună. E şi o dorinţă personală a mea, vrem să creştem împreună cu voi şi vrem ca această creştere a voastră să reflecte faptul că lucrurile se schimbă şi devenim mai importanţi pentru economia locală.

Prima dată am aflat de ZF nu acum trei luni (când a fost numit director general al BVB – n.red.). Organizam evenimente media în Varşovia, iar ZF era des prezent, deci cunosc ziarul de ceva timp. Dar sunt alţii care au o perspectivă mai profundă în ceea ce priveşte prezenţa ZF în România de-a lungul anilor.

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti: Sunt unul dintre managerii care începe ziua de lucru deschizând Ziarul Financiar. E prima publicaţie pe care o deschid când consult presa. E foarte greu să se ajungă aici. Nu ştiu dacă e bine sau rău că nu există competitor pentru ZF. Le doresc ca în următorii ani să rămână în top. România are acum nevoie ca de aer de o presă de calitate. În era digitală, de multe ori începem să nu mai distingem între adevăr şi fals. Informaţiile circulă foarte rapid, iar ZF reuşeşte cel mai bine să facă distincţia între adevăr şi ce nu e real.

Şi noi, ca bursă, am fost criticaţi, pe drept. Au fost şi momente în care au fost lăudate anumite evenimente, precum Romgaz. Sper ca ZF să existe şi peste 100 de ani de acum încolo, avem nevoie de o presă puternică şi care să prezinte corect, profesionist informaţiile din mediul financiar.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor: Am citit ZF încă din prima zi şi mi se părea cam scump atunci. Azi mi se pare cam ieftin, dar şi valorile sunt discutabile de multe ori. Marfa voastră sunt cuvintele, marfa noastră sunt banii, iar cuvintele sunt ca banii. Ele pot să cumpere, la fel ca banii, pot ajuta la o listare, pot dezavantaja şi ne dorim în continuare ajutor de la dumneavoastră, aşa că vă doresc mult succes.

Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities: Cei de la ZF sunt colegii noştri, care au fost alături de noi în dezvoltarea pieţei de capital din România şi au constituit un model de informare a brokerilor şi a clienţilor. A fost un instrument important de educare a clienţilor şi brokerilor. De-a lungul anilor şi-a menţinut modul obiectiv de informare, necăzând în partizanatul politic al altor publicaţii.. Apariţia ZF a fost un moment de cotitură în presa economică, fiindcă atunci nu prea exista. Modul de informare şi formatul acestui ziar au atras mulţi investitori pe piaţa de capital.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO