Eveniment

Ziua conductelor: OMV la Băsescu cu Nabucco, Gazprom la Boc cu South Stream

Ziua conductelor: OMV la Băsescu cu Nabucco, Gazprom la Boc cu South Stream

Şeful OMV, Wolfgand Ruttenstorfer, a venit la Bucureşti să discute cu preşedintele Traian Băsescu majorarea de capital de la Petrom, unde austriecii deţin majoritatea

Autor: Roxana Petrescu

13.10.2010, 23:55 33

România a semnat ieri cu ruşii un memorandum vizând elaborareaunor studii pentru a vedea dacă ar fi viabil pentru Gazprom cagazoductul lor, South Stream, să treacă pe teritoriul local. Deşiacest document nu echivalează cu o invitaţie oficială, reprezintăun prim pas concret în ceea ce priveşte o posibilă implicare aRomâniei în proiectul considerat un rival al Nabucco, gazoduct careeste o iniţiativă europeană.

"Azi a avut loc o întâlnire cu ministrul economiei (Ion Ariton -n. red.) şi cu premierul (Emil Boc- n.red.). În urma discuţiilorpurtate, am semnat un memorandum de intenţie, iar acest documentprevede elaborarea unor studii tehnico-economice pentru a vedeadacă se îndeplinesc condiţiile pentru ca South Stream să treacăprin România", a spus Alexey Miller, preşedintele Gazprom, companiacare livrează un sfert din necesarul de gaze al Europei.

Deşi implicarea României în South Stream a fost vehiculată încăde la începutul anului, autorităţile de la Bucureşti nu au primitnicio invitaţie concretă, dar şi-au afirmat de fiecare datădisponibilitatea de a pune la dispoziţia gigantului rus toatedetaliile pentru ca aceştia să-şi facă proiectul.

"În cazul în care vom obţine o concluzie pozitivă, am puteaajunge la semnarea unui acord interguvernamental", a mai spusMiller precizând că primele cantităţi de gaze ar putea veni princonductă în 2015.

Una dintre cele mai importante probleme pentru consumatoriilocali, cea a eliminării intermediarilor din relaţia de alimentarecu Gazprom, a fost însă doar "atinsă", discuţiile rămânând fărăconcluzie. În prezent, România importă gaze ruseşti prin doiintermediari care au contracte cu Gazprom până în 2030.

Potrivit guvernului, oficialii celor două părţi s-au "preocupat"să identifice modalităţi "de încheiere în cel mai scurt timp a unuicontract direct Romgaz-Gazprom pentru livrarea gazelor naturale."În ultimii ani, aceste preocupări au fost fără rezultat, ruşiicontinuând să-şi vândă gazele prin intermediari, iar companiile dinRomânia continuând să le cumpere la preţuri mai mari comparativ cualte ţări europene.

Tot ieri a mai avut loc o întâlnire între WolfgangRuttenstorfer, preşedintele grupului OMV, acţionarul majoritar alPetrom, şi preşedintele Traian Băsescu. Deşi nu de puţine ori,grupul OMV a fost acuzat că de fapt este condus de intereseruseşti, surse din Petrom spun că vizita şefului OMV în aceeaşi zicu cea a şefului Gazprom nu este decât o coincidenţă, fiind unlucru absolut obişnuit ca Ruttenstofer să vină săptămânal laBucureşti pentru a vedea ce se întâmplă la Petrom.

"În cadrul discuţiilor a fost abordat subiectul majorăriicapitalului social al Petrom, precum şi cel al protecţiei mediului.De asemenea, au fost discutate stadiul şi evoluţia proiectuluiNabucco, ambele părţi exprimând susţinerea acestui proiectenergetic european", a anunţat administraţia prezidenţială.

Petrom pregăteşte o majorare de capital uriaşă în valoare de 600de milioane de euro până în luna aprilie.

Ministerul Economiei, în calitate de acţionar, va participa laaceastă majorare de capital, dar contribuţia sa va fi redusă încontextul în care s-a aprobat vânzarea unui pachet de 9,84% dinnivelul de peste 20% pe care îl deţine acum în companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO