Finanţe personale

În sfârşit, “Prima casă” va fi doar în lei. Guvernul pregăteşte încă un miliard de lei pentru credite noi

În sfârşit, “Prima casă” va fi doar în lei....

Autor: Ciprian Botea

29.07.2013, 13:09 691

Ministerul Finanţelor va suplimenta cu un miliard de lei (echivalentul a 227 mil. euro) plafonul de garanţii alocat băncilor care vând credite ipotecare prin programul “Prima casă”, aproape o treime din bani fiind destinaţi pentru achiziţia de locuinţe construite de ANL, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe siteul instituţiei.

Din acest plafon pot fi acordate credite de 2 mld. lei. Băncile trebuie să consume plafoanele alocate până la finalul anului, altfel garanţiile vor fi redistribuite în sistem începând de anul viitor.

Spre deosebire de plafoanele alocate anterior, aceste garanţii vor fi acordate doar în lei, iar plăţile în contul creditelor ajunse în default vor fi efectuate doar în lei. Practic, este eliminat creditul ipotecar garantat de stat în valută.

Băncile pot vinde ipotecare “Prima casă” în lei la o dobândă maximă compusă din Robor la trei luni plus o marjă de 2,5%. Pe lângă marja de dobândă băncile pot percepe însă şi alte comisioane.

De la începutul programului, în iunie 2009, şi până la jumătatea lunii trecute băncile acordaseră circa 93.000 de credite “Prima casă”, cu o valoare cumulată de 3,6 miliarde de euro. Statul îşi asumă începând de anul trecut doar jumătate din riscul de nerambursare a acestor credite. Numai câteva zeci de credite garantate de stat au intrat însă în default până în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO