Fondul Proprietatea

Ce modificări aduce Fondul Proprietatea în principalii indici ai bursei

Ce modificări aduce Fondul Proprietatea în principalii indici ai bursei

Autor: Roxana Pricop

06.03.2011, 23:40 75

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis să includăFondul Proprietatea (FP) în componenţa celor mai importanţi patruindici bursieri: BET, BET-XT, BET-FI şi BET-C începând din 21martie, crescând astfel vizibilitatea Fondului în ochiiinvestitorilor străini.

Cu active în gestiune de 3,6 mld. euro şi participaţii la ceimai importanţi producători de energie din economie, FondulProprietatea a devenit primul fond închis de investiţii inclus înBET - principalul indice bursier ce redă evoluţia celor mai lichidezece companii tranzacţionate pe Bursă.

Alături de Fond în componenţa BET va intra şi Bursa de ValoriBucureşti (BVB), urmând a fi scoase din indice companiile deconstrucţii Condmag (COMI) şi Dafora (DAFR). Rămân neschimbate:Banca Transilvania, BRD, Petrom, Transgaz, Transelectrica, Biofarm,Broker Cluj şi Azomureş.

"Până acum, Fondul Proprietatea era un pariu singular, odată cuincluderea în indicele BET devine un pariu pe piaţă în ansamblu.Importanţa includerii în principalul indice bursier este dată defaptul că investitorii, atât locali, cât şi străini, iau dreptreper de investiţii companiile din principalul indice bursier. Decele mai multe ori, atunci când intră în România, investitoriistrăini se uită la indicele BET", a spus Răzvan Rusu, director deinvestiţii la societatea de administrare Certinvest, caregestionează trei fonduri de indice.

La doar două luni de la listare, Fondul va fi inclus şi încomponenţa indicelui BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii,alături de companiile Ropharma (RPH) şi Socep (SOCP). FlamingoInternational (FLA), Rompetrol Well Services (PTR), Alro (ALR) şiTurbomecanica (TBM) vor fi excluse.

Interesant este că Bursa a decis ca Fondul să intre şi înindicele celor cinci SIF-uri, BET-FI, în condiţiile în care pânăacum niciuna dintre componentele BET-FI nu se regăsea în BET sau înBET-C.

"Cred că Fondul Proprietatea va aduce mai multă stabilitate şi ocomponentă defensivă indicilor bursieri locali destul de expuşisectorului bancar. Includerea Fondului în indicele BET-FI este unmesaj bun pentru SIF-uri, având în vedere că pot fi consideratefonduri închise de investiţii", a spus Radu Hanga, directorulgeneral al societăţii de administrare BT Asset Management,administratorul celui mai mare fond de acţiuni BT Maxim şi alprimului fond de indice de pe piaţa locală - BT Index RomâniaROTX.

Începând din 21 martie, Fondul va fi inclus şi în indiceleBET-C, indicele compozit al pieţei BVB, ce reflectă evoluţiapreţurilor tuturor companiilor listate la Bursă cu excepţiaSIF-urilor. Factorul de reprezentare pentru fiecare simbol dincomponenţa indicilor va fi calculat de către BVB pe baza preţurilorde închidere din şedinţa de tranzacţionare de miercuri, 16 martie,noua compoziţie a indicilor urmând să intre în vigoare de luni, 21martie. Alături de detalii tehnice, schimbarea componenţei celorpatru indici bursieri este importantă în special pentruadministratorii de fonduri de acţiuni şi de fonduri de indice carefolosesc indicii drept reper pentru randament şi pentru construireaportofoliului de acţiuni.

La nivel local, structura indicelui BET este imposibil dereplicat în detaliu de administratorii de fonduri, având în vederecă ponderea multora dintre companii depăşeşte pragul de 10% -pragul maxim de expunere pe un singur emitent permis fondurilor deacţiuni, iar cea a indicelui BET-XT nu permite o copie fidelă,astfel că administratorii locali de fonduri de acţiuni nu au unbenchmark fidel la care să raporteze performanţa fondurilor.

"Pe plan local, este dificil de replicat indicii pentru că unfond de acţiuni nu poate avea o expunere de 20% din active peacţiunile Petrom sau Banca Transilvania. Pe plan extern,administratorii de fonduri se raportează foarte mult la indici şile redau componenţa în detaliu, astfel că există premisele caFondul să fie mai vizibil pe radarele investitorilor străini", aexplicat Hanga de la BT AM.

Interesant va fi însă şi cu ce pondere va intra FondulProprietatea în cei patru indici şi în ce măsură va dilua ponderilecelorlalte titluri importante din componenţa acestora. Factorii dereprezentare pentru fiecare emitent din componenţa indicilor vor ficalculaţi pe baza preţurilor de închidere din 16 martie, iar noilecomponenţe vor intra în vigoare din data de 21 martie.

Pentru investitorii de retail, indicii bursieri, cel mai adeseaBET şi BET-XT, reprezintă modele de portofolii din care se inspirăsau la care îşi raportează profitul la finele unei şedinţe detranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO