Fondul Proprietatea

Este preţul acţiunilor FP un reper pentru titlurile SIF-urilor?

Autor: Andrei Chirileasa

27.01.2011, 23:50 76

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au înregistrat în trei ziletranzacţii de 90 mil. euro, aproape cât au avut toate SIF-urile laun loc în ultimele patru luni, iar brokerii consideră că preţulacţiunilor FP şi mai ales discountul (diferenţa) la care acestea setranzacţionează faţă de valoarea unitară a activului net (VUAN -valoarea activelor calculată conform regulilor CNVM) poate ficonsiderat un reper şi pentru SIF-uri.

La preţul de ieri de 0,63 lei/acţiune, titlurile FP au pe Bursăun discount de circa 43% faţă de valoarea activului pe acţiuneanunţată la finele lunii decembrie. Tot ieri, acţiunile SIF-urilorse tranzacţionau la discounturi cuprinse între 43% (la SIF Moldova)şi 62% (la SIF Muntenia). Cu alte cuvinte, investitorii de pe Bursăpenalizează în acest moment mai mult SIF-urile decât FondulProprietatea.

Mai mult, trebuie luat în calcul şi faptul că activul net al FPse evaluează începând din noiembrie conform standardelorinternaţionale, care prevăd ca acţiunile listate din portofoliu săfie înregistrate la ultimul preţ de pe Bursă, în timp ce SIF-urileevaluează companiile listate pe baza preţului mediu din ultimeletrei luni. Astfel, luând în calcul creşterea din decembrie atitlurilor BRD, care au o pondere semnificativă în activul SIF,discounturile de la SIF-uri ar putea fi chiar şi mai mari.

"Comparând strict din punctul de vedere al discounturilor lacare se tranzacţionează titlurile pe Bursă, SIF-urile ar fi înacest moment mai avantajoase. Totuşi, o astfel de comparaţie nueste suficientă pentru a lua o decizie de investiţie şi companiiletrebuie evaluate separat, calculându-se valoarea reală a fiecăreiaşi ţinând cont de lichiditate şi de sectoarele de activitate undeau expuneri", a explicat Bogdan Trandafir, broker la BCR.

Fondul Proprietatea are participaţii preponderent în sectorulenergetic, în timp ce SIF-urile sunt mai expuse la sectorul bancar,lovit în ultimii doi ani mai puternic de criză.

De asemenea, discountul mai mare în cazul SIF-urilor estedeterminat şi de pragul de deţinere de 1%, în timp ce la FP nuexistă o limită de deţinere.

Investitorii mai taxează şi faptul că din cauza pragului dedeţinere conducerile SIF sunt mai greu de controlat, având o puterede decizie aproape discreţionară, în timp ce Fondul Proprietateaeste administrat de un grup cu reputaţie internaţională, FranklinTempleton.

Pe de altă parte, şi acţiunile FP au fost taxate pentruriscurile reprezentate de deciziile statului, care este acţionarmajoritar la multe dintre companiile în care fondul are acţiuni şipoate lua decizii cu efecte negative asupra fondului, cum a fostdonaţia de 400 mil. lei de la Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO