Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea, 1.100 de acţionari noi în două săptămâni

Autor: Andrei Chirileasa

05.06.2011, 23:30 407

Numărul de acţionari ai Fondului Proprietatea (FP) a urcat la9.574 la finele lunii mai, de la 8.468 la data de 16 mai (data deînregistrare pentru distribuirea de dividende), potrivitraportărilor fondului. Cei peste 1.100 de acţionari noi sunt înmarea majoritate persoane care au primit acţiuni din participaţiaMinisterului Finanţelor, ca despăgubire pentru proprietăţileconfiscate de regimul comunist.

În ultimele două săptămâni ale lunii mai, MinisterulFinanţelor a cedat 1,58 mld. acţiuni (11,52% din capitalulfondului), reducându-şi participaţia de la 36,7% la 25,2%.Acţiunile cedate de stat valorează pe Bursă circa 192 mil. euro,dar ar putea fi evaluate la 460 mil. euro, pe baza activului net alFP. Din acest moment, administratorul FP Franklin Templeton poateconvoca Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru a propunemodificarea actului constitutiv, care prevedea restricţii de votpentru acţionarii privaţi atâta timp cât statul avea peste 33% dinacţiuni.
Restricţiile de vot se aplică încă, astfel că investitoriicare au peste 1% din acţiunile FP au voturile limitate, ceea ceînseamnă că pentru schimbarea statutului va fi nevoie de omobilizare puternică a acţionarilor privaţi. Cel mai mare acţionarprivat al FP Georgia Palade van Dusen, una dintre nepoateleindustriaşului Nicolae Malaxa, deţine 6,68% din acţiunile FP, darare doar 2,87% din drepturile de vot, potrivit raportărilorFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO