Fondul Proprietatea

Investitorii au cumpărat în 2010 acţiuni Fondul Proprietatea de peste 460 mil. euro

Investitorii au cumpărat în 2010 acţiuni Fondul Proprietatea de peste 460 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

16.01.2011, 23:55 92

Fondurile străine, SIF-urile şi speculatorii locali şi-auîncărcat anul trecut portofoliile cu acţiuni Fondul Proprietatea,investind zeci de milioane de euro în speranţa că odată cu listareala Bursă preţul acţiunilor va creşte. Pentru toţi aceştiinvestitori, miza listării Fondului Proprietatea este uriaşă.

Preţurile la care titlurile FP s-au tranzacţionat anul trecut auoscilat între 0,25 de lei, la începutul anului, ajungând la maximede circa 0,6 lei în luna septembrie, înainte de distribuireadividendelor. Asta în condiţiile în care valoarea activului netunitar (VUAN) al fondului este în prezent de circa 1,11 lei,potrivit raportărilor FP.

Marii investitori de pe piaţa de capital au considerat acestepreţuri suficient de atractive pentru a ignora dificultatea cu carese realizau tranzacţiile, dar şi lipsa de transparenţă sau faptulcă nu exista un reper de preţ oficial.

Practic, până la 21 decembrie, toate transferurile cu acţiuni FPs-au realizat prin intermediul Depozitarului Central, care percepeaun comision mult mai ridicat decât cel de pe Bursă. O altădificultate era găsirea vânzătorilor, care se realiza iniţial maimult prin anunţuri la mica publicitate.

Începând din a doua jumătate a lui 2010, tot mai mulţi brokeris-au reprofilat însă pe tranzacţiile cu acţiuni FP, pândindu-i laDepozitarul Central pe toţi cei care veneau să-şi ridice extraselede cont care atestau dreptul de proprietate asupra acţiunilor FP şiscutindu-i pe investitori de grija formalităţilor. Tot în a douajumătate a anului, tranzacţiile de pe Bursă au scăzut semnificativ,atingând valori minime pentru ultimii ani, deoarece sume mari auieşit din piaţă fiind redirecţionate către titluri FP.

De exemplu, SIF Moldova (SIF2) a vândut pe parcursul anuluitrecut acţiuni BRD în valoare de circa 70 mil. lei şi a investitaproximativ aceeaşi sumă în titluri Fondul Proprietatea, ajungândsă deţină 1%. La fel a procedat şi SIF Transilvania (SIF3), care acumpărat acţiuni FP în valoare de circa 28 mil. lei în septembrie,după ce a vândut pachete de acţiuni BRD.

În cursa pentru titlurile FP au intrat şi politicieni, cel maicunoscut exemplu fiind senatorul UDMR Attila Verestoy, care acumpărat 41,2 milioane de acţiuni FP, cu o parte din banii obţinuţide la kazahi în urma ofertei de preluare de la Rompetrol Rafinare(RRC), conform datelor din declaraţia de avere publicată înoctombrie.

O contribuţie semnificativă la creşterea tranzacţiilor cutitluri FP au avut-o şi listările unor instrumente derivate(warrant-uri) care aveau ca activ suport titlurile FP şi carepermiteau investitorilor străini să investească indirect în fond,fără a se expune riscurilor aferente unei investiţii într-ocompanie nelistată. Firma cehă de brokeraj Wood & Company afost prima care a listat un astfel de warrant pe Bursa din Vienaîncă din ianuarie 2010, oferind cu acest prilej şi primele cotaţiioficiale pentru titlurile fondului. Pentru a acoperi cerereainvestitorilor pentru warrant-uri, cehii au cumpărat acţiuni FP dinpiaţă, ajungând printre cei mai mari acţionari ai fondului, cu oparticipaţie de circa 2,7%, potrivit ultimelor informaţiidisponibile.

În ultimele luni, titlurile FP au ajuns să se tranzacţionezeinclusiv prin intermediul unor site-uri de telemarketing.

Chiar dacă mulţi dintre marii investitori care erau deja activipe piaţa locală au cumpărat deja acţiuni la FP, aceştia mizează pefaptul că listarea fondului va aduce în piaţă fonduri mari deinvestiţii internaţionale, cărora să le vândă pentru a-şi marcaprofiturile. Administratorul fondului, grupul american FranklinTempleton, şi intermediarii listării, Raiffeisen Capital &Investment, ING Bank şi BRD, derulează în prezent cel mai mareroadshow dedicat promovării unei companii româneşti, în încercareade a atrage cât mai mulţi investitori noi. Printre potenţialiicumpărători se mai numără fondurile de pensii, care până acum nuputeau cumpăra acţiuni FP, dar şi fondurile mutuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO