Fondul Proprietatea

Statul pierde controlul la Fondul Proprietatea

Foto Andreea Balaurea

Statul pierde controlul la Fondul Proprietatea

Autor: Stefan Musgociu

31.05.2011, 23:52 1751

Statul a pierdut controlul în adunarea generală a acţionarilor(AGA) de la Fondul Proprietatea (FP) după ce Ministerul Finanţelora cedat săptămâna trecută circa 10% din capital (1,39 mld. acţiuni)în cadrul procesului de despăgubire derulat prin AutoritateaNaţională de Restituire a Proprietăţii, reducându-şi participaţiasub pragul de 33%.

Pachetul de acţiuni cedat este evaluat pe bursă la aproximativ 648mil. lei (164 mil. euro). În urma conversiilor, pachetul deţinut deMinisterul Finanţelor a scăzut la 24,54%, astfel că statul nu maipoate impune deciziile în AGA. În statutul FP se spune că statuldeţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste33%.

Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea foştilorproprietari ale căror active au fost confiscate de regimulcomunist, dar procesul de despăgubire este departe de a se fiîncheiat, deşi statul a cedat deja 75% din acţiunile fondului. Dupălistarea fondului la Bursă, statul a fost obligat să cedeze maimulte acţiuni pentru a acoperi despăgubirile, din cauza preţuluimai mic.
Săptămâna trecută, acţiunile FP au atins preţul minim de lalistare, de 0,48 lei/acţiune, iar capitalizarea era ieri de 1,62mld. euro.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis înperioada 23 - 27 mai un număr de 1.047 de titluri de conversie,prin care au fost transferate din portofoliul MinisteruluiFinan­ţelor 1,391 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea, potrivitdatelor comunicate ieri către Mediafax. ANRP anunţase luni, 23 mai,că de la reluarea conversiei a dispus transferul a 2,15% dinacţiunile FP din contul Ministerului Finanţelor.

"În perioada 2 - 27 mai 2011, Autoritatea Na­ţională pentruRestituirea Proprietăţilor a emis şi transmis Depozitarului Centralun număr de 1.447 de titluri de conversie, dintre care 1.047 detitluri de conversie au fost emise şi transmise DepozitaruluiCentral în perioada 23 mai - 27 mai a anului în curs. Valoareatotală a titlurilor de conversie aferente dosarelor cu cereri deopţiune în acţiuni la Fondul Proprietatea, emise şi transmiseDepozitarului Central în vederea înregistrării în registrulacţionarilor, după încetarea perioadei de suspendare, respectiv înperioada 2 - 27 mai 2011, este în cuantum de 1.687.459.314 acţiuni(12,25% din titlurile FP - n.r.)", se arată în răspunsul ANRP.

Procesul de acordare a despăgubirilor în acţiuni a fostsuspendat de la 11 ianuarie până la 2 mai, iar la reluareconversiile s-au realizat la preţul mediu de pe Bursă.Autoritateaprecizează că în prezent analizează şi verifică documentele depuseîn alte 366 de dosare în care s-a cerut conversia în acţiuni FondulProprietatea.

Întrucât participaţia statului a scăzut sub 33%, FranklinTempleton, administratorul Fondului Proprietatea, poate să propunăschimbarea modalităţii de vot, după cum anunţa la mijlocul luniiianuarie managerul de fond al FP, Greg Konieczny.Atât timp câtstatul a avut peste 33% din acţiunile FP, Ministerul Finanţelor aavut posibilitatea să voteze cu toate acţiunile din portofoliu,însă în cazul celorlalţi acţionari se aplică o politicădiferită.

Astfel, acţionarii care deţin sub 1% din acţiuni au un drept lavot pentru fiecare titlu din portofoliu. În cazul participaţiilorplasate între 1% şi 3%, posesorii au un vot la două acţiuni, iarpachetele cuprinse între 3% şi 5% asigură un singur vot la treiacţiuni.Dacă un acţionar deţine mai mult de 5% din capitalul FP,diferenţa peste pragul de 5% nu conferă niciun drept de vot.

La 16 mai, data de înregistrare pentru dividend, MinisterulFinanţelor deţinea 36% din acţiunile FP, un pachet reprezentând31,41% din acţiuni era deţinut de persoane fizice şi juridice dinRomânia, iar investitorii străini controlau 31,82% din titluri,potrivit raportărilor Fondului Proprietatea.

Intrarea unor noi pachete de acţiuni FP în piaţă i-a determinatpe unii investitori să vândă titlurile, aceştia estimând că noiiacţionari vor fi dispuşi să cedeze acţiunile la preţuri mai mici.Astfel, acţiunile Fondului au scăzut în luna mai cu peste 13%, dela 0,5605 lei la 0,486 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO