Fonduri UE

140.000 € de la UE pentru un centru de prelucrari mecanice

31.08.2009, 00:00 2540

Firma Centrul de prelucrari mecanice Bocsa din Caras-Severin, care realizeaza piese prelucrate prin aschiere, executa matrite, modele turnate si care anul trecut a inregistrat afaceri de 135.000 de euro, va primi de la UE 140.000 de euro pentru un strung cu comanda numerica, o freza cu comanda numerica si un cuptor de tratament cu comanda digitala.

Viorel Pantiuc, directorul general al Centrului de prelucrari mecanice Bocsa, a depus anul trecut la Agentia pentru dezvoltare regionala vest (ADR Vest - adrvest.ro) proiectul „Dotarea cu utilaje a unei firme de prelucrari mecanice" care are o valoare totala de 831.828 de lei (236.000 de euro), din care fondurile europene sunt de 493.909 lei (140.000 de euro). Cheltuielile neeligibile pe care le suporta firma reprezinta 132.813 lei (38.000 de euro). „Masinile le-am achizitionat pe baza unui proiect finantat prin POR (Programul operational regional - n.r.), «Sprijinirea microintreprinderilor». Proiectul a avut ca perioada de implementare cinci luni si a fost semnat pe 10 martie. In luna mai am achizitionat masinile cu comanda numerica si cuptorul, iar pe 26 august am depus cererea de rambursare la ADR Vest. Asteptam in urmatoarele saptamani sa primim cei 140.000 de euro", spune Viorel Pantiuc, directorul general al Centrului de prelucrari mecanice Bocsa.

Pantiuc a infiintat firma in 1992, dupa ce anterior a lucrat ca sef de sectie intr-o fabrica in domeniul prelucrarilor mecanice. Cand a depus proiectul pentru fonduri europene era constient ca procedura de aprobare a dosarului va fi mai dificila, insa a riscat pentru ca singur nu reusea sa faca investitia. „Pentru ca a trecut o perioada destul de mare de timp din momentul in care am depus dosarul, aproape un an, pretul masinilor pe care doream sa le achizitionam s-a modificat si am fost nevoiti sa ne orientam catre utilaje la un pret mai mic, dar de calitate", mai spune Pantiuc.

Pentru partea de cofinantare, el a apelat la un credit de 660.000 de lei pe o perioada de trei ani, pentru care dobanda este de 15,5%, iar garantia solicitata de banca este de 140%. „Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM garanteaza 80% din aceasta suma. Restul pana la 140% sunt garantiile mele pe care daca nu le aveam pierdeam proiectul. Ne-ar ajuta daca statul ar garanta pentru tot creditul de investitii al unui IMM pentru ca pentru un credit de 700-800.000 de lei, la garantii de peste 140%, trebuie sa poti sa dai tu ca firma garantii de 60%, ceea ce este mult", explica Pantiuc.

Prin intermediul proiectului, firma a creat cinci locuri de munca si are in prezent zece angajati. „Avem prevazut in proiectul pentru fonduri UE sa mentinem cele cinci locuri de munca nou create pe o perioada de cel putin trei ani."

In atelierul sau, inginerul Viorel Pantiuc realizeaza prelucrari mecanice prin aschiere a metalelor, nemetalelor si a lemnului, roti dintate, axe, matrite realizate pe masini cu comanda numerica, tratamente termice in regim monitorizat pana la temperaturi de 1.280oC. „Deservim mai multe societati care lucreaza cu piesele pe care le producem noi. Realizam inclusiv proiectarea pentru piesele respective", mai spune Pantiuc. Firma lucreaza in prezent cu o gama de 20 de masini unelte clasice cu care se pot realiza piese pana la 100 kg, precum si masini cu comanda numerica.

Cine ia banii:

Compania: Centrul de prelucrari mecanice Bocsa, Caras-Severin

Obiect de activitate: productie de piese prelucrate prin aschiere, matrite, modele turnate

Proiectul: Dotarea cu utilaje a unei firme de prelucrari mecanice

Valoarea totala a proiectului: 236.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 140.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 135.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO