Fonduri UE

Absorbţia fondurilor UE, plus de doar 0,2%

01.09.2010, 23:01 45

La trei ani şi jumătate de la integrarea în UE, România continuăsă aibă o rată de absorbţie a fondurilor UE lamentabilă, rămânândîn continuare singurul stat nou intrat în Uniune care este uncontributor net la bugetul Uniunii, şi asta în ciuda eforturilor pecare Palatul Victoria spune că le face pentru a corectasituaţia.

România a absorbit până la începutul lui august 10,3% dintotalul celor 19,6 mld. euro destinate României în perioada2007-2013, dar, pentru ca toate sumele acordate să fie cheltuite,rata de absorbţie ar fi trebuit să fie de 50%.

Premierul Emil Boc le-a reproşat miniştrilor că nu sunt destulde duri cu cei care se ocupă de absorbţia fondurilor UE, lăsându-lsingur să fie ţap ispăşitor, în vreme ce ministrul administraţieiVasile Blaga, al cărui minister se ocupă de programul "Dezvoltareacapacităţii administrative" cu fonduri nerambursabile de 130 mil.euro, a găsit vinovaţii ministrul sănătăţii Attila Cseke ministrulmuncii Mihai Şeitan, şi ministrul educaţiei Daniel Funeriu, care nui-au cerut niciun ban pentru reforma din instituţiile lor.

Ministrul transporturilor Radu Berceanu, al cărui minister nu aabsorbit decât 1,7% din fondurile UE, susţine că a lansat licitaţiide 3,1 mld. euro care vor fi atribuite până la finele anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO