Fonduri UE

Ce intrebari a primit ZF de la cititori despre „Cum sa iei fonduri europene” si ce raspunsuri a dat

Ce intrebari a primit ZF de la cititori despre „Cum sa iei fonduri europene” si ce raspunsuri a dat
24.02.2010, 00:00 185

Am depus un proiect la masura 112 ultima sesiune activanoiembrie 2009. Cand credeti ca voi sti daca proiectul va fiaprobat? Se mai deschid si alte sesiuni la masura 141? - IlieAlbu

Pentru a afla un termen de raspuns, va rugam sa trimiteti ocerere de informare la feadr@madr.ro si la promovare@apdrp.ro, princare sa solicitati un raspuns oficial cu privire la termenulestimat de raspuns pentru dosarul cu numarul de inregistrare si cutitlul mentionat in cererea de finantare.

Aceasta este sigura solutie de a primi un termen real, deoareceautoritatea de management (respectiv organismul intermediar) estesingura care isi poate estima volumul de munca si termenele definalizare. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner alfirmei de consultanta M27 Cedinvest.

Buna ziua, suntem un ONG cu profil pe protectiaconsumatorilor si dorim sa accesam fonduri europene pentrudezvoltarea organizatiei (internet, revista lunara si ghiduri).Care ar fi programele pentru accesarea acestor fonduri? Multumimanticipat. - Cristi

Fondurile structurale sunt orientate, in ceea ce priveste mediulprivat, spre dezvoltarea IMM-urilor sau spre proiecte punctualecare aduc valoare adaugata unei anumite zone deinteres/regiune/sector economic/grup de operatori economici.ONG-urile isi pot dezvolta activitatea numai prin dezvoltarea dediferite proiecte, in functie de programele pe care pot fiincadrate aceste proiecte. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi,managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest.

Am o zona de 3-4 ha de teren agricol-fanete pe care as dorisa o impaduresc, pentru asa ceva se dau fonduri europene, terenuleste situat in nordul Campiei de Vest,la 40 km nord de Oradea si10-15 km de granita cu Ungaria. - Mircea

Exista fonduri pentru acest tip de investitii - Fondul Europeanpentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, masura 2.2.1 - Primaimpadurire a terenurilor agricole. Aceasta masura nu are inca unghid al beneficiarului sau un termen oficial de lansare. Va rugamsa consultati site-ul www.apdrp.ro pentru a va tine la curent inaceasta privinta, sau eventual sa-i contactati telefonic / pee-mail. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner alfirmei de consultanta M27 Cedinvest.

As dori sa stiu daca se pot accesa fonduri europene pentrudeschiderea unei gradinite? - Georgiana

Gradinitele pot fi dotate / modernizate / extinse, prinProgramul Operational Regional, axa 3 - Imbunatatirea serviciilorsociale, Domeniul Major de Interventie 3.2 -Reabilitarea/modernizarea/dotarea si echiparea infrastructuriiserviciilor sociale. Din pacate, investitiile noi nu se finanteaza,conditia fiind sa aveti deja o unitate care functioneaza si care sapoata fi modernizata/dotata/extinsa. - Raspuns oferit de CosminDragoi, managing partner al firmei de consultanta M27Cedinvest.

Fondurile europene se pot acorda si persoanelor fiziceautorizate? Daca nu, ce vechime (sau alte criterii) trebuie sa aibafirma? Se pot finanta nerambursabil achizitiile de echipamente? -Constantin Pletea

Se pot finanta achizitiile de echipamente pentrumicrointreprinderi productive sau prestatoare de servicii. Sursa definantare este Programul Operational Regional, domeniul major deinterventie 4.1 - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor.Printre conditiile de eligibilitate, firma trebuie sa aiba un anfiscal intreg incheiat si profit din exploatare, maximum 9angajati, maximum 2 milioane euro cifra de afaceri pe ultimul an.Pentru identificarea tuturor criteriilor de eligibilitate vasfatuim sa consultati ghidul beneficiarului sau sa contactati ofirma de consultanta. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managingpartner al firmei de consultanta M27 Cedinvest.

Activitatile de instalare a surselor de energie "verde"pentru locuinte sunt sustinute prin fonduri europene?! -Dan

Acest tip de investitii nu este finantat prin instrumentestructurale. Singura solutie ar fi elaborarea unor instrumente definantare guvernamentale, fapt putin probabil in viitorul apropiat.Productia de energie verde este finantabila fie pentru uzulindustrial (ca o componenta a unui proiect de investitii), fiepentru introducerea in sistemul de distributie a energieielectrice. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner alfirmei de consultanta M27 Cedinvest.

Se pot accesa fonduri europene pentru terminarea uneiinvestitii in domeniul turistic (mediul urban)? - Mihai

Investitiile incepute nu pot fi finantate prin fonduri europene.Solutia este sa finalizati investitia si apoi sa aplicati un dosarpentru extinderea acesteia / modernizarea / dotarea unitatii.Aceste aspecte se supun criteriilor de eligibilitate specificeprogramului de finantare accesat. - Raspuns oferit de CosminDragoi, managing partner al firmei de consultanta M27Cedinvest.

Vreau sa fac un centru de informare conectat la internet unde sase acorde consultanta gratuit celor interesati de absorbtiafondurilor europene.

Exista fonduri nerambursabile pentru asa ceva? Dar pentrumutarea tinerilor in mediul rural? Vreau sa stiu care esteechivalentul in unitati de masura romanesti al suprafetei pe caretrebuie sa o ai in proprietate pentru a primi maximum de fonduri. -Dorin

Pentru a construi un centru de informare de consultanta vatrebuie in primul rand informatia ce va fi pusa la dispozitieutilizatorilor. Din aceasta informatie, veti gasi ca exista sursede finantare pentru centre de informare, dar nu pentru acestdomeniu/beneficiar. Pentru celelalte intrebari, va trebui sadefiniti proiectul pentru care doriti finantare, pentru a puteaidentifica sursa potentiala de finantare. - Raspuns oferit deCosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27Cedinvest.

As dori sa stiu daca se pot accesa fonduri europene pentruconstructia unei sere de legume si care e suma maxima ce poate fiiobtinuta? - Catana Adrian

Serele de legume se pot finanta prin Fondul European pentruAgricultura si Dezvoltare Rurala, masura 1.2.1 - Modernizareaexploatatiilor agricole. Suma maxima ce poate fi accesata este de2.000.000 de euro. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managingpartner al firmei de consultanta M27 Cedinvest.

Ce putem face noi, beneficiarii privati, sa ii determinam pedecidenti sa realizeze reducerea perioadei de evaluare aproiectelor de la 1 an in medie la maximum o luna? - MihaiConstantin

Va puteti alatura demersurilor efectuate de firmele deconsultanta, prin sustinerea scrisorilor, interpelarilor,invitatiilor la dialog si discutiilor publice purtate cu factoriidecidenti din domeniu, in scopul simplificarii si debirocratizariiprocedurilor, cresterii echipelor de evaluare, reducerii termenelorde raspuns. Aceste demersuri se desfasoara in mod constant, siorice aport sau sustinere este bine-venita. Va rugam sa contactatiorganizatiile de consultanta relevante din domeniu. - Raspunsoferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultantaM27 Cedinvest.

Va rog sa imi spuneti de ce fonduri poate beneficia unapicultor care doreste sa dezvolte un centru de achizitie sau sacumpere o linie de ambalare pentru miere. Pe ce site-uri trebuie saintru? Multumesc - Cristi

http://www.apdrp.ro/content.aspx?itema1695?aRO - gasiti aicitoate informatiile de care aveti nevoie. Pentru informatiisuplimentare, contactati organismul intermediar sau luati legaturacu o companie de consultanta - primele informatii ar trebui sa fiegratuite la orice companie de profil. - Raspuns oferit de CosminDragoi, managing partner al firmei de consultanta M27Cedinvest.

Pe ce axa se incadreaza complex sportiv zona urbana, careeste cofinantarea, suma maxima si daca aveti cunostinte despre onoua sesiune de depuneri proiecte anul acesta. De asemenea, dacaimi puteti indica de unde scot documentatia pentru aceasta axa. -Stanica Darius

Programul este Programul Operational Regional, axa 4.3 -Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Sesiunea de depunerede proiecte este deschisa pana la epuizarea fondurilor, finantareaeste in procent maxim de 70%, valoare maxima de 200.000 de euro.Toate informatiile le gasiti lahttp://www.inforegio.ro/index.php?pageaPUBLICATIONS_GUIDE_DOC -Raspuns oferit de Cosmin Dragoi, managing partner al firmei deconsultanta M27 Cedinvest.

Am depus un proiect pe masura 312 in prima sesiune din 2009.Cand se afiseaza rezultatele evaluarii? - Popa Daniel

Acelasi raspuns ca si mai sus - contactati autoritatea demanagement/organismul intermediar pentru un raspuns oficial.Termenul estimativ este specificat si in ghidul beneficiarului, darnu va bazati pe acel termen. - Raspuns oferit de Cosmin Dragoi,managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest.

Cum pot accesa fonduri europene pentru o pensiuneturistica rurala si care este suma maxima pe care o potobtine?

Pentru a construi o pensiune turistica in mediul rural putetibeneficia de finantare nerambursabila de pana la 50% din totalulcheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 de euro. Putetiobtine finantare prin masura 313- "Incurajarea activitatilorturistice" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala(PNDR). Vom incerca sa va oferim mai multe detalii intr-un articolin ZF.

Buna ziua!

Reprezint o firma de import si distributie produse zaharoase(dulciuri), produsele noastre provin in mare parte din afaraUE.

Dorim sa construim un depozit de cca 6,000 mp in zonaAfumati/Ganeasa, ce va fi destinat atat depozitarii produselornoastre, cat si inchirierii. De asemenea, intentionam ca o partedin acest spatiu pe care il construim sa fie afectata productiei deciocolata si alte produse zaharoase.

Intrebari:

* exista fonduri europene nerambursabile pentru proiectul deinvestitie descris mai sus si care ar fi acestea?

* in cazul in care noi am demarat deja proiectul de investitiisi am ajuns la stadiul de fundatie, mai putem obtine acestefonduri;

* unde trebuie sa ma adresez pentru a accesa aceste fonduri.

Nu se pot obtine fonduri europene pentru proiecte de investitiideja demarate. Pentru productia de ciocolata se pot obtine fondurieuropene prin masura 123 - "Cresterea valorii adaugate a produseloragricole si forestiere", din cadrul Programului National deDezvoltare Rurala (PNDR). Insa prin aceasta masura este finantatacu prioritate procesarea de produse agricole pentru care se acordaun punctaj mai mare decat in cazul productiei de ciocolata,conditie in care s-ar putea sa nu fiti acceptati pentrufinantare.

Cum pot accesa fonduri pentru infiintarea unei ferme deporci? Ce conditii trebuie sa indeplinesc?

Construirea unei ferme de porci este finantata prin masura 121-Modernizarea exploatatiilor agricole din cadrul ProgramuluiNational de Dezvoltare Rurala (PNDR). Pentru a demara o astfel deinvestitie trebuie sa fiti inregistrat ca societate comerciala,persoana fizica autorizata sau asociatie familiala cu capital 100%privat. Fondurile europene pot acoperi 65% din valoareacheltuielilor eligibile, dar nu pot depasi plafonul de 2.000.000 deeuro. Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul www.maap.ro siintr-un articol viitor din ZF.

Va rog recomandati-mi o resursa de calitate care sa abordeze camtot ceea ce inseamna fonduri ale UE. Nu urmaresc neaparat sa citesclegislatie bruta, dar ceva care sa iti arate pe scurt cam cetrebuie sa faci in cazul in care doresti sa obtii finantare pentruo activitate (aici pot fi incluse si firme de consultanta privatacare s-au preocupat de promovarea unei asemenea componente"educative".

Va recomandam sa urmariti site-urile www.fonduri-ue.ro siwww.maap.ro, dar si articole scrise in Ziarul Financiar.

Pentru ce pot obtine firmele finantareeuropeana:

  • Programul regional:

program destinat microintreprinderilor: achizitii decalculatoare, imprimante, plotere, mobilier, licente, software,brevete, achizitia de utilaje pentru productiei, se poate construi,extinde sau moderniza spatiile de productie sau prestare deservicii, crearea de centre de afaceri;

  • Programul de crestere a competitivitatii:

constructia sau extinderea unei hale de productie, achizitionareinstalatie de productie, extinderea unei unitati existente pentrucresterea capacitatii de productie, introducerea de noi tehnologiide productie, achizitionarea de echipamente pentru protectiamediului, achizitionarea de bunuri intangibile (software, brevete,licente, know-how sau solutii tehnice nebrevetate), infiintarea,modernizarea si acreditarea de laboratoare de incercari sietalonari, certificari ISO 9001, ISO 14001 sau EMAS, participareala targuri si expozitii internationale, participarea la misiunieconomice in strainatate, realizarea de materiale de promovarepentru participarea la targuri si expozitii, activitati decercetare-dezvoltare

  • Programul pentru dezvoltarea resurselor umane:

programe de training pentru angajati, dezvoltarea competentelorantreprenoriale pentru managerii din IMM-uri, cursuri de calificaresi recalificare pentru angajati, cursuri de formare profesionala aantreprenorilor din mediul rural, proiecte de schimbareorganizationala, dezvoltarea competentelor-cheie aleangajatilor

  • Programul de dezvoltare rurala:

constructia unui abator de pasari, constructie moara, achizitiede echipamente pentru procesarea vinului, infiintarea unei fabricide prelucrare a laptelui, modernizarea depozitelor de cereale,constructia, modernizarea, extinderea cladirilor utilizate in scopproductiv, dotarea cu echipamente, utilaje, achizitionarea demijloace de transport specializate si utilaje, achizitionarea desoftware, patente, licente, se pot construi, moderniza, extinde saudota structurile turistice care au pana la 15 camere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO