Fonduri UE

Dacă românii nu au reuşit, spaniolii au văzut oportunităţile: În criză, spaniolii au câştigat contracte de sute de milioane de euro din fondurile UE ale României

Cornelia Liliana Ştefănescu, şef al Cancelariei şi Executivului din cadrul Camerei de Comerţ: Este evidentă creşterea interesului companiilor spaniole pentru produsele româneşti, pentru România, în general.

Cornelia Liliana Ştefănescu, şef al Cancelariei şi Executivului din cadrul Camerei de Comerţ: Este evidentă creşterea interesului companiilor spaniole pentru produsele româneşti, pentru România, în general.

Autor: Corina Mirea

11.10.2013, 00:04 1882

„Este evidentă creşterea inte­resului companiilor spaniole pentru produsele româneşti, pentru România, în general. Firmele spaniole şi-au ma­nifestat concret interesul pentru a par­ticipa la mari proiecte derulate în România, susţinute atât de companii, cât şi din bani europeni. În perioada 2000-2011, firmele spaniole şi-au adjudecat licitaţii în Ro­mânia în valoare de 2,3 mld. euro, din care 696,3 mil. euro sunt proiecte adju­decate în anul 2011“, spune reprezen­tanta Camerei de Co­merţ şi Industrie a României. Mai mult, ea afirmă că numai în primele trei luni ale acestui an valoarea schimburilor bilaterale româno-spaniole a fost aproape 567 mil. euro, în creştere cu peste 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Banii provin atât din fondurile europene puse la dis­poziţie României, cât şi din bugetul de stat.

România a avut o performanţă scăzută în absorbţia de fonduri europene în perioada  2007-2013, reuşind să atragă doar 20% din cele aproape 20 mld. euro puse la dispoziţie de UE, în timp ce spaniolii au avut o rată de absorbţie mult mai mare, de apropape 60%, în aceeaşi perioadă.

România continuă să importe însă mai multe produse fabricate în Spania decât să ex­porte produse locale ibericilor. Spre exem­plu, anul trecut valoarea importurilor a fost de circa 1,1 mld. euro, în timp ce ex­por­turile către Spania au fost în jur de 1 mld. euro.  

Deşi valoarea investiţiilor spaniole în România aproape că s-a dublat în ultimii ani, ponderea acestora în totalul investiţiilor străine directe (ISD) de pe piaţa locală rămâne printre cele mai mici (1,8% în 2012 din totalul de 59 mld. euro), spre deosebire de ponderea investiţiilor olandeze (peste 22%) sau a celor austriece (18,5%). Astfel, Spania ocupă locul 12 în topul ţărilor cu cele mai multe investiţii făcute în economia românească anul trecut (potrivit datelor BNR). Datele de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului arată însă că Spania se clasează pe locul opt în acest top, cu o pondere a investiţiilor de 3,1% dintr-un sold total al investiţiilor străine de circa 35 mil. euro anul trecut.



„În prezent sunt numeroase proiecte de cooperare cu România. Grupul spa­niol Repsol împreună cu OMV Petrom vor explora patru perimetre onshore situate în sudul Carpaţilor Meridionali şi al celor de Curbură, într-un proiect care presupune investiţii de aproximativ 50 mil. euro. Mai mult, RED Electrica Spania cooperează cu CNTEE Transelectrica în structurile ENTSO-E (reţeaua de transport al energiei din Europa) şi pe problematica racordării la sistemele de operare a noilor resurse regenerabile, cum sunt fermele eoliene, iar companiile FCC Construccion şi Azvi participă la proiecte de reabilitare şi modernizare a infrastructurii feroviare române“, afirmă Cornelia Ştefănescu.

Ea mai spune că România are nevoie de investiţii străine, mai ales că va­loa­rea acestora a ajuns în 2012 la mi­nimul ultimilor zece ani (1,6 mld. euro).
„Camera de Comerţ şi Industrie a României şi întregul sistem cameral fac eforturi de atragere a investiţiilor străine în economie, ţinând cont de faptul că investiţiile străine directe (ISD) s-au redus în primele şapte luni ale acestui an, la numai 946 milioane de euro, în scădere cu 28,9% faţă de perioada similară a anului trecut“, precizează Cornelia Ştefănescu.

Ea mai spune că atât Spania, cât şi România au reuşit în ultimul an să aibă un parcurs ascendent al economiei, mizând pe aproape aceeaşi „reţetă“ – creşterea exporturilor. Totuşi, Spania a beneficiat şi de o reducere a costurilor cu forţa de muncă (dată de şomajul ridicat), pe când economia României a  crescut datorită industriei.

„Spania a făcut progrese re­marcabile în privinţa rezolvării pro­blemelor din economie, fapt anunţat de oficialii spanioli, care au declarat recent că ţara a «ieşit din recesiune» după ce PIB-ul Spaniei a scăzut în 2012 cu 1,4%. Analiştii se aşteaptă ca economia Spaniei să înceapă să crească la sfârşitul acestui an, iar autorităţile spaniole revizuiesc în prezent prognozele oficiale, care indică o creştere economică de 0,5% pentru acest an. Asftfel, Spania este pe cale să devină  «următoarea Germanie a zonei euro», după cum susţin unii analişti“, explică Ştefănescu.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă, România şi Spania nu se mai află pe aceeaşi lungime de undă, diferenţa dintre şomajul celor două economii fiind semnificativă - 27% în Spania şi 7,5% în România.

„Remarcabil este faptul că şi investiţiile româneşti în Spania au crescut în ultimii ani. În anul 2011 investiţia netă a fost de 2,8 milioane euro, crescând cu 405% faţă de 2010. Investiţiile româneşti s-au concentrat în sectorul activităţilor sportive, recreative, cu un total de 2,9 milioane euro. Motiv pentru care Camera de Comerţ Naţională a României a decis deschi­derea unei reprezentanţe în Spania, cu scopul de a-i sprijini pe românii care doresc să iniţieze afaceri, prin servicii precum studii de piaţă, asistenţă şi suport pentru deschiderea unei societăţi comerciale“, adaugă Cornelia Ştefă­nescu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO