Grecia

Ataşatul comercial al Greciei la Bucureşti: Valoarea schimburilor comerciale a depăşit un miliard de euro anul trecut

Efrossyni Mita, consilier la Biroul Economic şi Comercial al Ambasadei Greciei la Bucureşti: Investitorii greci văd mediul de bu­siness românesc ca fiind unul pozitiv şi prietenos, ce nu descurajează realizarea de investiţii

Valoarea schimburilor comerciale a depăşit un miliard de euro anul trecut

Autor: Mirabela Tiron

24.03.2011, 23:47 111

"În ciuda crizei resimţite în ultimii doi ani pe piaţaromânească, activitatea companiilor greceşti din Ro­mânia nu a fostafectată. Acestea şi-au stabilizat poziţia pe piaţă şi au continuatinvestiţiile. În 2009, capitalul grecesc investit a fost de 800milioane de euro iar în primele 11 luni ale anului trecut s-aridicat la 405 milioane de euro", a declarat Efrossyni Mita,consilier la Biroul Economic şi Comercial al Ambasadei Greciei laBucureşti.

Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale între România şiGrecia s-a ridicat la 1,01 miliarde de euro, potrivit lui EfrossyniMita, care citează autoritatea de statistică greacă. Aceeaşivaloarea se regă­seşte şi în buletinul statistic de comerţ de laInstitutul Naţional de Statistică, aceasta fiind însăreprezentativă doar pentru pri­mele zece luni ale anului trecut şinu pentru tot anul.

România a exportat în primele zece luni ale anului trecutproduse în valoare de 452,6 mil. euro şi a importat pro­duse învaloare de 548,5 mil. euro, potrivit datelor de la InstitutulNaţional de Statistică. Gre­cia este unul dintre primii cinciinvestitori străini în România, după Olanda, Austria, Germania şiFranta, cu investiţii de peste 4,5 mld. euro după 1990 potrivitei.

"Investiţii greceşti se vor face şi anul acesta. Am primitfoarte multe solicitări din partea companiilor greceşti despreopor­tu­nităţile de investiţii din România. In­vestitorii greci ausolicitat anul trecut informaţii despre înfiinţarea unei companiiîn retail sau producţie, dar şi în domeniul agriculturii şi alenergiei regenerabile, în ciuda faptului că 2010 a fost un andificil pentru Grecia, afectată fiind de criza economică."Consilierul pe probleme eco­no­mice şi comerciale din cadrulAmba­sadei Greciei la Bucureşti susţine că anul trecut numărulcererilor primite de la com­paniile greceşti cu privire laposibilităţile de afaceri de pe piaţa locală a crescut cu 30% faţăde anul anterior.

Pe piaţa locală sunt 4.919 companii cu capital grecescînregistrate, potrivit lui Efrossyni Mita. Doar 2.117 companii suntactive, potrivit datelor de la Oficiul Na­ţional al RegistruluiComerţului (ONRC). În companiile greceşti lucrează 30.354 deangajaţi, arată aceeaşi sursă. Doar în bănci lucrează aproape10.000 de an­gajaţi, potrivit datelor oferite de Efrossyni Mita. ÎnRomânia activează patru grupuri mari bancare - Alpha Bank, BancaRomânească (controlată de Banca Naţională a Greciei), Piraeus Bankşi Bancpost - şi trei de mărime mică şi medie - ATE Bank, Em­porikişi Marfin Bank. Companii greceşti importante mai acti­vează şi însectorul telecomunicaţiilor, gru­pul elen OTE, dar şi în sectorulbunurilor de consum, Coca-Cola HBC România, parte a Coca-ColaHellenic.

"Investitorii greci acoperă un spectru foar­te larg deinvestiţii, de la cele realizate în do­meniul bancar la cele dinteleco­mu­ni­caţii, retail şi domeniul de băuturi răcori­toare şimân­care." Mita susţine că în ciuda crizei eco­nomice, anul trecutau fost înre­gistrate 158 de companii cu capital grecesc laONRC.

Investitorii greci văd mediul de bu­siness românesc ca fiindunul pozitiv şi prietenos, ce nu descurajează realizarea deinvestiţii, potrivit lui Efrossyni Mita.

"Costul cu munca este încă scăzut în Ro­mânia, mai mic decât înGrecia, ceea ce pre­zintă un avantaj important. Un alt aspectpozitiv ţine de dimensiunile pieţei ro­mâneşti şi de potenţialul decreştere al eco­nomiei. Investitorii greci vin în Ro­mânia pentrucă se simt familiarizaţi cu această piaţă, dar şi datorităproximităţii geo­grafice." Ea a mai spus că încurajarea rela­ţiilorro­mâ­no-greceşti ţine de coope­rarea instituţiilor.

"Grecii au fost printre primii care au venit şi au investit înRomânia, primele investiţii pe această piaţă fiind realizate încădin 1990 (...) Grecii nu au aşteptat apele mai calme pe care aveasă le aducă integrarea în Uniunea Europeană, ci au venit pe piaţăcând se confruntau cu multe provocări."

Grecia nu este doar un partener co­mer­cial în regiune, ci şiţara pe care românii o aleg ca destinaţie preferată de vacanţăanual. Anul trecut, aproape 380.000 de ro­mâni au mers în Grecia învacanţă. "Grecia a rămas în topul destinaţiilor alese de ro­mâni.Problemele din Atena şi Salonic au dus la scăderea număruluiromânilor care au vizitat Grecia cu 15%", a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO