Grecia

Presedintele Asociatiei exportatorilor din Grecia de Nord: Petrecerea s-a terminat, acum trebuie sa suportam consecintele

Presedintele Asociatiei exportatorilor din Grecia de Nord: Petrecerea s-a terminat, acum trebuie sa suportam consecintele

Vasilis Thomaidis, presedintele Asociatiei exportatorilor din Grecia de Nord: Guvernul este intr-o pozitie dificila. Statul are nevoie de finantare. Pentru a ne putea finanta este necesar sa ne recapatam credibilitatea

22.03.2010, 14:09 36

Criza din Grecia nu este doar una de imagine, ci o criza reala,la baza careia a stat modelul de dezvoltare economica a statului dela Marea Mediterana, este de parere Vasilis Thomaidis, presedinteleAsociatiei exportatorilor din Grecia de Nord (SEVE).

"Grecia a avut una dintre cele mai rapide rate de crestere inanii de dinainte de izbucnirea crizei, iar aceasta crestere erabazata pe indatorare. Eliminarea creditarii facile s-a doveditcatastrofala, deoarece cresterea nu se baza pe productie sau pecomert, si astfel nu se crea valoare adaugata", a completat el."Companiile imprumutau tot mai multi bani, iar bancile ofereau totmai multi bani. Principala cauza a actualei crize este modelul dedezvoltare."

Situatia dificila din Grecia va mai dura cel putin trei ani,insa vor fi necesari cel putin doi ani pentru stabilizareasituatiei, de aceea se va putea vorbi despre rezultate reale inceea ce priveste dezvoltarea economica abia peste cel putin patruani, este de parere presedintele SEVE. Masurile adoptate deguvernul de la Atena pentru reducerea deficitului bugetar sunt insaun pas in directia corecta.

"Masurile adoptate de autoritati ne indica directia buna.Filosofia ce sta in spatele planului de austeritate este ceacorecta", crede el. "Viitorul poate fi bun", insa drumul va fipresarat cu obstacole.

Au nevoie de credibilitate

Desi masurile anuntate de guvern sunt potrivite, va fi dificilca ele sa fie implementate. Populatia nu va fi multumita, iarreactia va fi pe masura.

"Guvernul este intr-o pozitie foarte dificila. Statul are nevoiede finantare, insa este un cerc inchis. Pentru a ne putea finantaeste necesar sa ne recapatam credibilitatea", marturiseste VasilisThomaidis.

El spune ca nu doar statul are insa nevoie de bani, ci sibancile si companiile. In conditiile in care agentia de ratingFitch a redus ratingul a patru banci elene, va fi si mai greu sa seobtina finantare. Cu toate acestea, nu se pune problema unuifaliment national, deoarece "aceasta nu este problema Greciei, ci aEuropei", mai spune presedintele SEVE.

Situatia este dificila deopotriva pentru sistemul public sipentru cel privat. In luna ianuarie bancile au oferit cuaproximativ 2% mai putine credite companiilor, in conditiile incare inainte de 2008 rata de crestere a volumului de imprumuturiera de 6-10%. Situatia s-a inrautatit incepand cu sfarsitul lui2008, potrivit lui Thomaidis.

"Valoarea imprumuturilor pe care o companie poate sa le ia de labanca este acum mult mai mica. Sistemul bancar s-a schimbat mult,iar acum accesul la finantare este mai dificil pentru companii",povesteste el.

"Aceste schimbari reprezinta o problema pentru economia greacadeoarece multe intreprinderi mici si mijlocii si-au bazatdezvoltarea in ultimii cinci ani pe credite, atat pentruactivitatea curenta, cat si pentru investitii."

Multe companii au intrat in faliment

Acum, multe dintre aceste companii a trebuit sa intre subprotectia legilor falimentului.

In incercarea de a supravietui acum trebuie sa se adapteze sisa-si restructureze creditele.

Cel mai putin afectate sunt intreprinderile din sectorulalimentar si de procesare a alimentelor, iar cel mai puterniclovite sunt cele din sectorul constructiilor. Nici turismul nu ascapat de criza, estimarile pentru acest an fiind pesimiste simergand pana la minus 15%.

"In mediul de business, de mult am incetat sa mai contorizampierderile in euro. Acum ne gandim ca pierdem reputatia pe care ocastigaseram", spune Thomaidis. "Grevele din Grecia provoacaintarzieri la livrare. Companiile elene isi pierd credibilitatea infata clientilor, iar aceasta este cea mai mare pierdere."

Desi majoritatea grecilor sunt constienti ca sunt necesareaceste masuri, vor mai exista greve, a spus el. Presedintele uneiuniuni sindicale din Grecia a spus ca desi oamenii sunt constientica situatia este dificila, nu pot ramane pasivi, pentru ca estevorba de onoare.

"Va fi nevoie de o aterizare de urgenta" pentru ca populatia sarealizeze situatia reala a statului. "Petrecerea s-a terminat, acumtrebuie sa suportam consecintele", afirma Thomaidis.

Mai multe greve sunt insa initiate de angajatii din sectorul destat, cu toate ca opinia publica este de parere ca acestia nu audreptul, deoarece sunt mai bine pozitionati in fata crizei.

"Angajatii din sectorul public sunt considerati cei maicompetenti oameni. Ei au salarii mai mari decat cei din sectorulprivat, beneficiaza de un sistem de impozitare mai prietenos si destabilitate, pentru ca nu risca sa isi piarda locul de munca",spune presedintele Asociatiei Exportatorilor din Grecia deNord.

In Grecia angajatii de la stat nu pot fi concediati, pleaca fiede bunavoie, fie atunci cand ies la pensie.

Sectorul public din Grecia numara aproximativ un milion deangajati, respectiv o sesime din totalul fortei de munca.

Fostul guvern a promis acum doi ani ca pentru fiecare doipensionari se va angaja o singura persoana. De fapt s-a intamplatexact opusul, potrivit lui Thomaidis, care afirma ca s-au pensionat13.000 de persoane si au fost angajate 28.000.

Noul guvern instalat in octombrie vrea sa implementeze sistemul5:1, respectiv pentru fiecare cinci pensionari sa se angajeze osingura persoana.

In sectorul public nu doar numarul mare de angajati reprezinta oproblema, ci si numarul mare al companiilor de stat.

"Desi se incearca privatizarea companiilor de stat, nu s-aintamplat acest lucru. Mai mult, companiile de stat au luat inultimii doi-trei ani multe credite. In conditiile in care datoriastatului este de 300 de miliarde de euro, creditele secretecontractate de companiile de stat se ridica la 60 de miliarde deeuro. In aceasta situatie, aceste companii sunt si mai dificil deprivatizat", concluzioneaza Thomaidis care crede ca criza dinGrecia are la baza probleme macroeconomice si guvernamentale.

Ce spunedespre:

Romania

Romania va iesi din criza mai repede decat Grecia deoareceproblemele Greciei sunt de natura macroeconomica si sunt siprobleme guvernamentale.

Companiile elene prezente in Romania

Cei mai mari jucatori eleni de pe piata din Romania sunt insistemul bancar, in constructii si in imobiliare. In pofida crizei,pana acum nu am auzit de niciunul care sa plece.

Bugetarii eleni

Angajatii din sectorul public sunt considerati cei maicompetenti oameni. Ei au salarii mai mari decat cei din sectorulprivat, beneficiaza de un sistem de impozitare mai prietenos si destabilitate, pentru ca nu risca sa isi piarda locul de munca.

Cauzele crizei

Grecia a avut una dintre cele mai rapide rate de crestere inanii de dinainte de izbucnirea crizei, iar aceasta crestere erabazata pe creditare. Eliminarea creditarii facile s-a doveditcatastrofala, deoarece cresterea nu se baza pe productie sau pecomert, si astfel nu se crea valoare adaugata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO