Grecia

Supliment Grecia: Băncile au pierdut teren

Băncile au pierdut teren

Autor: Ciprian Valentin Botea

26.03.2012, 00:06 1076

Băncile cu acţionariat elen controlează peste 13% din sistemul bancar local, acestea având în administrare la sfârşitul anului trecut active de 47 de miliarde de lei (echivalentul a 11 miliarde de euro). Două dintre băncile locale de top - Alpha şi Bancpost, care au fost la un pas de fuziune - primesc directive de la Atena şi au împreună active de aproape 29 de miliarde de lei.

Grecia se află pe locul al doilea după Austria în clasamentul privind expunerile locale ale băncilor în funcţie de ţara de provenienţă. Instituţiile de credit cu acţionariat elen au pierdut însă constant cotă de piaţă în ultimii ani pentru că au fost nevoite să-şi reducă bilanţurile după ce au pierdut sprijinul băncilor-mamă, confrun­tate la rândul lor cu probleme de lichiditate.

Cele şase bănci greceşti mai aveau la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă de 13,2%, în scădere de la aproape 16% la sfârşitul lui 2010. Din punctul de vedere al capitalului social al instituţiilor de credit, grecii ocupă însă prima poziţie în clasament, cu o pondere de circa 25% din total.

Grupurile elene mai deţin pe plan local două bănci de talie medie, respectiv Piraeus Bank şi Banca Românească, care ocupau la sfârşitul lui 2011 poziţiile 11 şi respectiv 12 în clasamentul după active al instituţiilor de credit.

ATE Bank şi Emporiki, celelalte două bănci cu acţionariat elen, sunt jucători de talie mică, având sub administrare active de câteva sute de milioane de euro şi cote de piaţă de 0,4 şi respectiv 0,3%.

Grupul ATE, al cărui acţionar majoritar este statul elen, intenţionează să se retragă de pe piaţa românească, iar subsidiara locală a fost pusă în vânzare anul trecut, dar până acum nu a fost anunţată încheierea vreunei tranzacţii. În paralel, Emporiki încearcă să se distanţeze de statutul de bancă grecească şi are o nouă strategie care pune accentul pe apartenenţa la grupul francez Credit Agricole. Grupul Emporiki este deţinut de Credit Agricole din 2006.

Imaginea subsidiarelor locale ale băncilor greceşti a fost şubrezită de criza datoriilor suverane a statului elen şi acestea au fost nevoite în ultimii ani să se decupleze de piaţă şi să plătească dobânzi mari la depozite pen­tru a-şi păstra clienţii sau pentru a atrage resurse noi. Unele dintre ele plătesc încă dobânzi de peste 7% la depo­zi­tele în lei şi de aproape 5% la cele în euro.

Dobânzile mari plătite la depozite şi scăderea veniturilor operaţionale combinate cu deteriorarea portofoliilor de credite au însemnat pierderi de zeci de milioane de euro pentru băncile greceşti. Anul trecut, patru dintre cele şase bănci cu acţionariat elen au raportat pierderi, doar Bancpost şi Piraeus reuşind să înregistreze un rezultat net pozitiv.

Alpha Bank şi Bancpost au fost la un pas de fuziune, dar planurile au eşuat din cauza neînţelegerilor dintre băncile-mamă din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO