Info

Energizantele: ce conţin şi ce efecte au?

Stimulante pe termen scurt şi inofensive când sunt consumate ocazional şi în cantitate mică, băuturile energizante pot avea, când sunt consumate în doze mari, efecte foarte nocive asupra sănătăţii.      (Foto: Shutterstock.com)

Autor: Mihai Clinciu

08.10.2014, 15:14 1364

Atunci când au nevoie de o sursă rapidă de energie pentru ca organismul lor să funcţioneze la o capacitate mai mare, din ce în ce mai mulţi oameni apelează la energizante. Opiniile în legătură cu beneficiile şi, mai ales, cu riscurile consumului de astfel de băuturi sunt împărţite, iar polemicile pe baza lor nu dau semne că vor înceta prea curând.

Ce conţin energizantele?

Ingredientele care se găsesc pe eticheta majorităţii dozelor sau sticlelor de energizant sunt apă, acid citric, zahăr şi/sau îndulcitori, arome, vitamine B, cafeină, glucuronolactonă şi taurină, la care se adaugă ingrediente specifice fiecărui producător.  În mare, ele sunt aceleaşi ca în cazul oricărei băuturi răcoritoare. Totuşi, cele câteva pe care energizantele le au în plus fac diferenţa.

Cafeina, un stimulent natural întâlnit, spre exemplu, în cafea sau ceai, este principalul ingredient al băuturilor energizante. Ea acţionează ca un tonic al sistemului nervos central, mărind astfel puterea de concentrare şi reducând temporar starea de oboseală. Conform Energy Drinks Europe, o asociaţie care reprezintă interesele producătorilor, o doză de 250 ml conţine, în medie, 80 de miligrame de cafeină. În comparaţie, un espresso poate avea între 40 şi 75 de miligrame, iar 250 de ml de cola conţin aproximativ 24 de miligrame. Şi totuşi: e mult? E puţin? Conform Food Standards Agency, o persoană sănătoasă poate consuma în medie până la 400 de miligrame de cafeină pe zi fără a suferi efecte adverse. 

Mai multe detalii pe descopera.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO