Info

(P) Finanţarea încotro? Creditul bancar s-a contractat la minimul ultimului deceniu

(P) Finanţarea încotro? Creditul bancar s-a contractat...

Autor: Publicitate

31.05.2017, 08:00 603

În detrimentul companiilor locale, sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurator al intermedierii financiare prin acordarea de credite. Ponderea împrumuturilor private în PIB a coborât anul trecut sub 30% şi a atins astfel nivelul de dinaintea aderarării României la Uniunea Europeană, când handicapul faţă de pieţele financiare dezvoltate era extrem de mare. Practic, ponderea în PIB a creditelor acordate populaţiei şi companiilor s-a contractat la minimul ultimului deceniu.

Ca o consecinţă a lipsei apetitului de creditare din partea băncilor, sistemul bancar românesc este cel mai lichid din Europa, existând «muniţia» necesară pentru asigurarea creşterii intermedierii financiare. Totuşi, conform declaraţiilor din media ale reprezentaţilor Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), până acum a existat o „slabă alocare a resurselor financiare“. Aceştia amintesc că resincronizarea ciclului financiar cu cel economic s-a produs cu întârziere, abia anul trecut, în 2016. Mai mult, indicatorul de solvabilitate a ajuns la 18,33%, mai mult decât dublul pragului minim stabilit prin reglementare, iar rata lichidităţii imediate este de 40%, faţă de 30% la băncile europene, conform datelor ARB.

Pentru acoperirea nevoii de creditare din piaţa locală există însă soluţii alternative şi inovative având ca obiectiv sprijinirea companiilor care doresc să se dezvolte şi să îşi consolideze prezenţa pe piaţă prin acces la instrumente de finanţare hibride, finanţări cash şi non-cash (diferite tipuri de garanţii de plată), şi la finanţarea externă din partea unor instituţii financiare internaţionale. Acest proces poate fi facilitat prin accesul la instituţii financiare specializate şi bănci de investiţii, care să personalizeze soluţia de finanţare potrivită şi să reprezinte compania subiect în faţa finanţatorilor internaţionali.

Unul dintre campionii pieţei locale este Chartered Debt Management (CDM), o companie internaţională de servicii financiare unice şi foarte specializate care permit clienţilor săi să depăşească provocările financiare şi accesul dificil la finanţarea bancară. Compania deţine o expertiză variată, având o reputaţie solidă construită de-a lungul a 15 ani de activitate şi cooperare la nivel naţional şi internaţional cu instituţii financiar-bancare din România, Europa, Statele Unite şi Singapore.

Unul dintre campionii pieţei locale este Chartered Debt Management (CDM), o companie internaţională de servicii financiare unice şi foarte specializate care permit clienţilor săi să depăşească provocările financiare şi accesul dificil la finanţarea bancară. Compania deţine o expertiză variată, având o reputaţie solidă construită de-a lungul a 15 ani de activitate şi cooperare la nivel naţional şi internaţional cu instituţii financiar-bancare din România, Europa, Statele Unite şi Singapore.

„Suntem o companie internaţională care vine în sprijinul campionilor locali de business sau companiilor care au o oportunitate de creştere în piaţă pe care nu o pot finanţa tradiţional, şi care au nevoie de soluţii de finanţare a dezvoltării şi a exploatării oportunităţilor respective. CDM este un partener de încredere pe termen lung dedicat succesului partenerilor săi şi structurează soluţia ideală de finanţare pentru orice companie sau proiect. Expertiza noastră extinsă ne permite să furnizăm soluţii financiare complexe, fie că vorbim de atragerea de finanţări bancare sau alternative, finanţări de tip mezzanine, emiterea de obligaţiuni corporatiste pe piete externe, atragerea de investitori sau vânzarea afacerii. CDM este unic în  România prin paleta largă de soluţii şi valori oferite. Putem structura finanţări mici, de la 2 până la 5 milioane de EUR, şi finanţări mari, de la 50 pana la 100 milioane EUR per client” a declarat Cristian Ionescu, Managing Partner al Chartered Debt Management.

De la începutul activităţii în România, CDM a intermediat finanţări de peste 100 de milioane de euro, iar partenerii CDM activi la nivel local au fost implicaţi în proiecte financiare si M&A cu o valoare de peste 2 miliarde de euro din 2014 şi până în prezent. Având în vedere varietatea serviciilor oferite, portofoliul de clienţi al companiei este extins, cuprinzând atât companii mari şi mijlocii din agricultura, FMCG, producţie industrială şi energie, cu cifra de afaceri de minim 25 de milioane de EUR, şi lideri de piaţă precum Rodbun, Cristim, Energo SA, Brise, Azuga Waters sau Mark Twain International School.

Echipa de consultanţi seniori ai CDM are o vastă experienţă naţională şi internaţională alături de o reţea importantă de colaboratori ce include toate categoriile majore de jucători pe pieţele financiare precum: investitori instituţionali, instituţii bancare, societăţi de asigurări, firme de capital privat şi capital de risc. Printre partenerii CDM la nivel internaţional se regăsesc GE Capital, EFA Switzerland, Euler Hermes, Coface, Atradius, Lloyds UK, HSBC, Société Générale, Eurofactor, Ducroire, Equinox Global, BNP Paribas, si altii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO