Info

(P) Grupul Dacris: cifră de afaceri de 31.8 milioane euro în 2022, cu 23.3% mai mult decât în anul anterior. Dan Faţi, co-fondator şi CEO Dacris: “În 2023, ne-am bugetat o creştere cu 10% a cifrei de afaceri”

(P) Grupul Dacris: cifră de afaceri de 31.8 milioane...

Autor: Publicitate

19.07.2023, 10:00 533

În anul 2022, grupul de companii Dacris, specializat în importul, distribuţia şi comercializarea de produse de papetărie şi echipamente pentru birouri, şi-a menţinut trendul ascendent din ultimii ani din punct de vedere al veniturilor. A avut o cifră de afaceri de 31,8 milioane euro, cu 23,3% mai mult decât în anul 2021. Anul trecut, EBITDA la nivel de grup s-a îmbunătăţit cu 40%.

Cifra de afaceri a grupului a crescut datorită maturizării segmentelor de business tradiţionale, dar şi prin dezvoltarea de noi categorii de produse. Dacris a trecut recent printr-un amplu proiect de optimizare a activităţilor logistice şi de digitalizare a acestora. Echipa de vânzări şi achiziţii s-a mărit, iar magazinul online are acum o ofertă completă pentru orice tip de office.

Dacris a dezvoltat categoriile de produse existente (papetărie, produse şi accesorii IT, protocol, cadouri business, produse promoţionale) şi a adăugat în portofoliu categorii noi: articole de curăţenie şi igienă, echipamente de protecţie personală şi mobilier.

Misiunea sustenabilităţii

Dacris este singura companie românească din domeniu care a aderat la Pactul Global ONU.

De peste 10 ani, focusul Dacris este pe produse sustenabile, cu un portofoliu extins al ofertei din gama ECO office. Din august 2021, Dacris a devenit membru semnatar al Pactului Global al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cea mai mare iniţiativă de dezvoltare durabilă din lume, din care fac parte exclusiv organizaţii care îşi desfăşoară activităţile în moduri care îndeplinesc responsabilităţile fundamentale în domeniile: drepturilor omului, drepturilor muncii, protejării mediului şi anticorupţiei. 

În anul 2021, Ecovadis, autoritatea principală în evaluarea sustenabilităţii afacerilor, a acordat companiei Dacris Silver Sustainability Rating. Scorul remarcabil de 63 de puncte plasează Dacris în primele 12% companii din peste 85.000 de organizaţii din 160 de ţări şi 200 de industrii.

„Concret, doar prin colectarea şi reciclarea de deşeuri de hârtie şi tonere, între 2012 şi 2022, am reuşit împreună cu clienţii noştri să salvăm 13.000 de copaci şi să întoarcem de la groapa de gunoi peste 94 de tone de deşeuri de tonere.” - Dan Faţi, co-fondator şi CEO Dacris.

Anul 2022 a fost unul atipic pentru Dacris.Compania s-a confruntat cu lipsa de materii prime, scumpirea excesivă a acestora şi criza transportului din Asia sau chiar din Europa. Toate acestea au dus la creşteri importante de preţuri, chiar dublarea unora dintre ele, aspect ce nu a putut fi previzionat. Cu toate acestea, Dacris a reuşit ca mare parte dintre aceste majorări să nu fie transferate către clienţi.

„Am făcut tot posibilul să protejăm bugetele clienţilor noştri, având în vedere că toţi trecem prin aceeaşi perioadă dificilă. În aproape 30 de ani de business, nu ne-am mai întâlnit cu o astfel de situaţie”, ne-a mai spus Dan Faţi, co-fondator şi CEO Dacris.

Toate aceste situaţii, coroborate cu conflictul de la graniţă, au determinat clienţii Dacris să fie mai reţinuti cu bugetele şi proiectele noi. Cu toate acestea, echipa Dacris s-a descurcat admirabil din punct de vedere al cifrei de afaceri şi al profitabilităţii.

Ce urmează în următoarea perioadă

Grupul Dacris îşi propune să fie în continuare aproape de clienţi, să le înţeleagă cerinţele şi să se adapteze.

„Ne-am bugetat o creştere cu 10% a cifrei de afaceri şi vom continua să dezvoltăm atât categoriile clasice din portofoliul nostru, cât şi pe cele noi. Vom investi în continuare în partea de automatizări pe supply chain, cât şi în zona de producţie la tipografia Dacris. În continuare, vom pune accent pe vânzările online, site-ul DACRIS fiind un canal foarte important pentru noi şi avem focus continuu pe creşterea acestuia ca pondere totală din business.” - Dan Faţi, co-fondator şi CEO Dacris

Un alt proiect important pentru companie este acoperirea geografică cât mai bună cu agenţi de vânzări, astfel încât să rămână cât mai apropiaţi de clienţii lor. În prima jumătate a anului, Dacris a deschis deja două zone noi.

Până la sfârşitul anului 2023, tipografia Dacris va fi alimentată cu energie electrică generată de panouri fotovoltaice. Tot pentru tipografie, este deja alocat bugetul pentru achiziţia unui echipament pentru producţia de cutii.

Mutarea depozitului Dacris din Otopeni în Mogoşoaia a dus la un proces logistic mult mai coerent şi optimizat, ceea ce s-a tradus prin creşterea satisfacţiei clienţilor. Dacris a implementat un nou sistem WMS (Warehouse Management System), care automatizează foarte mult procesele din depozit şi îmbunătăţeşte calitatea serviciilor. OTD-ului (On-Time Delivery) Dacris este de 98.5%.

Schimbările au sporit şi satisfacţia angajaţilor din depozit, care sunt mult mai mulţumiţi de faptul că lucrează într-un depozit cu procese moderne, bine puse la punct, ceea ce ajută la retenţia acestora, lucru deloc de neglijat în actualele condiţii de pe piaţa muncii.

Unde se diferenţiază Dacris în piaţă

Modul în care oferă consultanţă clienţilor pentru categoriile de produse nou dezvoltate (igienă şi curăţenie, echipamente de protecţie personală, mobilier) face ca Dacris să rămână unul dintre liderii acestei pieţe. În momentul actual, compania are echipe de specialişti în aceste domenii, care ajută la alegerea celei mai potrivite soluţii pentru fiecare client în parte şi participă la procesul de vânzare alături de colegii de la vânzări.

Oferta completă de categorii de produse şi servicii acoperă toate spaţiile dintr-o companie: birouri, spaţii de producţie, depozite, spaţii de relaxare, bucătării, băi, spaţii comune, săli de întâlniri etc.

Gama de produse ECO pentru birou este variată şi în continuă dezvoltare, astfel încât să continue angajamentul de protejare a mediului alături de clienţi. Sustenabilitatea unei companii este o valoare importantă pentru majoritatea generaţiilor Z şi Milennials, aşa cum este şi pentru Dacris.

Pe lângă extinderea continuă a gamei de produse oferite, astfel încât să poată propune clienţilor o ofertă la 360 de grade pentru birourile lor, Dacris pune mare accent şi pe servicii. Anual, compania face un studiu referitor la gradul de satisfacţie al clienţilor. În 2023, partenerii Dacris au acordat companiei nota 9,49 din 10.

---

Grupul de companii Dacris este format din trei companii: Dacris Impex, specializat în importul şi comercializarea de produse şi servicii pentru toate spaţiile dintr-un birou, Dacris Prod, tipografia din Constanţa şi Echo Plus, specializată în furnizarea de tonere şi soluţii de printing.

Dacris este prezentă pe piaţa românească din anul 1994 şi distribuie branduri precum Pilot, Double A, Casio, Notte, Tarifold, Fellows, Bi-Silque, 3M, Celtex, Kimberly Clarks, Diversey, Esselte, Rapesco, HP, Canon, Lenovo, Logitech, Dyson, Phillips, Apple, Samsung, Plano, Skag, Emstar, Freecolor, Sanify, Illy, Tchibo, Nespresso etc. Produsele Dacris ajung în zeci de mii de companii din România. Ele pot fi achiziţionate şi online, din librării, din marile lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri şi prin distribuitori specializaţi. Compania are peste 250 de angajaţi în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Ploieşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Bacău, Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO