Info

(P) Provocări economice şi sociale de oportunitate industrială, discutate la CCIR Business Center

(P) Provocări economice şi sociale de oportunitate...

Autor: Publicitate

31.10.2016, 15:40 227

Camera de Comerţ şi Industrie a României, în colaborare cu Intact Media Group şi cu implicarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a organizat luni, 31 octombrie 2016, începând cu ora 1000, forumul „Parteneriate pentru dezvoltarea României. Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale”, la CCIR Business Center.

Preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a vorbit în cadrul evenimentului despre importanţa Camerei de Comerţ, „singura instituţie abilitată printr-o lege organică să pună faţă în faţă mediul de afaceri cu decidentul politic, pentru a discuta problemele de importanţă strategică ale României. (...) Am sesizat şi am discutat despre oportunitatea acestei întâlniri în contextul în care ne-am lovit în mod real, în viaţa de zi cu zi, de lipsa cartuşelor pentru o promovare eficientă a României. Şi am plecat de la celebrul exemplu al combinatului Voestalpine, în 2006, care a venit în România cerând o locaţie în zona litorală, de 600 de hectare, pentru relocare în România şi unde, din păcate, autorităţile centrale şi locale au trimis acest investitor în celebra junglă imobiliară care ne caracterizează de câţiva ani încoace”. Dl. Daraban a subliniat necesitatea unui inventar al avantajelor pe care le putem oferi investitorilor: „Acest inventar este foarte necesar pentru promovare, lăsând la o parte lipsa legii PPP pe care o aşteptăm în continuare. Avem nevoie de acest inventar când promovăm România în străinătate. Codul fiscal este un subiect de promovare (...), dar ce oferim? Aceasta este marea problemă. Ne lovim în continuare de aceste baze de date deţinute de instituţii ale statului care, din păcate, nu au corelare între ele. Fiindcă acest subiect nu poate să nu fie legat de situaţia şi mediul în care jucăm”.

Dl. Vasile Dîncu, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a declarat că „În ultimii 26 de ani, România a crescut, dar nu s-a dezvoltat în ceea ce priveşte oraşele. Una e să construieşti după un plan, şi alta e să crească o ţară precum un aluat care câteodată poate să dea pe dinafară. (...) Vin primarii, preşedinţii de consiliu judeţean şi spun că nu au specialişti în domeniu. Şi acesta e un fapt real. Asta înseamnă că noi, în aceşti ani, nu ne-am asumat responsabilitatea dezvoltării ţării. Am făcut-o de foarte multe ori întâmplător sau absolut haotic. Avem programe de finanţare, dar mai degrabă umblăm după bani decât să vedem cum putem să stimulăm dezvoltarea (...). Am lansat ideea de a face un Cod al Urbanismului, iar specialiştii din domeniu au spus că durează un an de zile dezbaterea pe acest cod, că trebuie realizat cu o planificare foarte exactă. De ce trebuie să dureze un an de zile? (...) Noi acum facem nişte protocoale, însă nu au niciun efect dacă nu lasă urme în conştiinţă pentru că, altfel, rămân hârtii”. Dl. Vasile Dâncu a susţinut că un astfel de parteneriat trebuie asumat şi luat foarte în serios: „Nu vom putea să dezvoltăm România dacă ne luptăm numai pentru drept de semnătură, numai pentru licenţă şi pentru a închide un domeniu, în loc să-l deschidem. În urbanism trebuie să lucreze sociologi, psihologi, geografi, economişti, cu toţii să lucreze la proiecte şi la planuri, altfel avem numai proiecte de finanţare. Avem nevoie de o viziune, fiindcă ne uităm la detalii şi uităm ansamblul”.

Costin BorcViceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a declarat în cadrul evenimentului că „dezvoltarea teritorială, parcurile industriale, dezvoltarea economică sunt deosebit de importante şi ar trebui menţionat că stăm mai prost decât vecinii noştri în ceea ce priveşte dezvoltarea teritorială, în atragerea de investiţii străine. (…) Văd în campania electorală subiectul multinaţionalelor. În parcurile industriale ce capital ar trebui să aducem? (…) Trebuie să spunem de ce anume are nevoie România. Iar România are nevoie de investiţii masive. Dacă vrem să dezvoltăm, precum dna. primar general Gabriela Firea îşi doreşte un oraş frumos, un oraş în care să fie investiţii, să fie contribuabili care să permită cetăţeanului un loc de muncă bine plătit, să poată să plătească nişte taxe din care să fie un transport public de calitate şi toate serviciile publice pe care ni le dorim, acestea nu vin decât dacă gândim într-un context de dezvoltare economică. Capitalul românesc trebuie sprijinit în linia normelor UE din care facem parte, fiindcă suntem parte dintr-o piaţă internă care include astăzi cele 28 de state membre ale UE. Da, capitalul românesc este defavorizat, dar nu în ceea ce priveşte regulile, ci în know-how, în accesul la finanţare. (...) Să ne gândim cum ajutăm start-up-urile, cum ajutăm capitalul românesc, cum ajutăm acea idee de scale up, să luăm firmele bune româneşti, să le creştem ca să fie concurente cu marile firme străine. Forţa de muncă este importantă. Astăzi sunt locuri în care nu mai avem forţă de muncă. (...) Avem probleme cu forţa de muncă calificată. Va fi nevoie de debirocratizare, digitalizare, salarii bune şi oameni capabili. Cum arată România  anului 2030 şi cum reuşim să aducem înapoi oamenii din diaspora care vin cu nişte calificări profesionale, cu o dorinţă de antreprenoriat mai dezvoltată decât a noastră?”. Vicepremierul Borc a pus vorbit despre importanţa unui parteneriat între administraţia locală, administraţia centrală, mediul de afaceri, asociaţii, pentru o Românie dezvoltată cu o economie sustenabilă.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Mihaela Vrabete, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dna. Gabriela Firea, Primar General al Municipiului Bucureşti, Răzvan Niculescu-Aron, Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, Nicolae Barbu, Preşedinte Sucursala Sud-Muntenia, Asociaţia Municipiilor din România.

Evenimentul, moderat de Alessandra Stoicescu, Director Executiv al Intact Media Group, a reunit reprezentanţii autorităţilor şi ai administraţiei publice locale şi centrale cu cei ai mediului de afaceri, pentru dezbaterea temelor referitoare la oferta administraţiei publice pentru mediul de afaceri în materie de terenuri şi clădiri care pot susţine noi activităţi industriale, beneficiile economico-sociale ale zonelor de oportunitate industrială la nivel naţional, planul guvernamental de stimulare şi de dezvoltare a acestor categorii de zone şi facilităţile fiscale pe care autorităţile locale le acordă companiilor rezidente în aceste zone, precum şi dezvoltatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO