Investitiile franceze

Francezii joaca in prima liga a telecomului local

Francezii joaca in prima liga a telecomului local
28.09.2006, 20:55 25

Daca este sa vorbim de una dintre cele mai profitabile afaceri de pe piata locala, atunci putem sa vorbim fara nici o problema de Orange Romania, controlata de France Telecom. Si cifrele vorbesc de la sine pentru operatorul de telefonie mobila, care in acest moment este cel mai mare, dupa numarul de utilizatori.
Numai anul trecut compania a obtinut un profit brut de 324,4 mil. euro (1,175 mld. lei), in crestere cu aproape 35% in euro fata de 2004, la o cifra de afaceri de 870 mil. euro.
Cu un profit brut de peste 300 mil. euro, la o cifra de afaceri mai mica de 1 mld. euro, Orange Romania se plaseaza in randul firmelor mari cu cea mai ridicata marja de profit (37%) de pe piata locala. Petrom, cea mai mare companie interna, a avut anul trecut un profit net de 390 mil. euro la o cifra de afaceri de aproape 3 mld. euro, in timp ce Rompetrol Rafinare (Petromidia) a facut un profit net de 51,43 mil. euro la o cifra de afaceri de 1,6 mld. euro.
Francezi de la Orange nu se pot compara numai cu afacerile cu aur negru de pe piata locala, ci si cu bancile. Liderul pietei bancare locale, BCR, a raportat anul trecut un profit net de 202 mil. euro, iar BRD-SocGen, a doua banca de pe piata, a raportat pentru 2005 un profit net de aproape 154 mil. euro. Nici valoarea companiei nu este de neglijat, avand in vedere ca anul trecut, cand francezii au cumparat 23% din Orange Romania cu 400 de milioane de dolari, compania a fost evaluata la 1,7 mld. euro.
In acest moment, in Orange, investitorii minoritari - printre care si omul de afaceri Nicolae Badea, presedintele clubului de fotbal Dinamo - mai detin un pachet de 3% din actiuni. Insa rezultatele Orange vin pe fondul unei piete locale de servicii de telecomunicatii ce s-a dezvoltat spectaculos in ultimii 10 ani. Piata locala de comunicatii a crescut anul trecut cu un procent de 20-25%, veniturile inregistrate de operatori atingand, in premiera, valoarea de 3 miliarde de euro, conform unui raport realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii.
"Piata creste intr-un ritm sustinut, mult peste ritmul de crestere al economiei: a crescut cu 22% din 2003 in 2004, si estimam un procent de crestere de 20-25% si pentru anul 2005 fata de 2004", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRC.
Potrivit ANRC, la sfarsitul anului trecut in Romania erau 13,3 milioane de clienti ai serviciilor de telefonie mobila, cu peste 28% mai multi decat la sfarsitul anului 2004. In acest moment, cei patru operatori de telefonie mobila de pe piata locala au peste 15 milioane de clienti.
O alta companie franceza importanta din domeniul comunicatiilor prezenta pe piata locala este Alcatel - furnizor de echipamente de telecomunicatii. In momentul de fata Alcatel are peste 1.500 de angajati in Romania, 600 fiind implicati in activitatea de cercetare si dezvoltare a companiei la centrul din Timisoare. "Spre exemplu, la noi este dezvoltat software-ul pentru retelele de tip WiMax (retea de transmitere a datelor in banda larga prin unde radio - n.r.). Am facut multe eforturi ca acest proiect sa nu fie dezvoltat in China", a explicat Dan Bedros, directorul general al Alcatel Romania.
Alcatel Romania a realizat o cifra de afaceri cumulata, de-a lungul celor 15 ani de activitate locala, de peste 1,5 mld. euro, conform oficialilor companiei. Numai anul trecut, cifra de afaceri s-a cifrat la 150 mil. euro. Totusi, profitul brut inregistrat de companie anul trecut a scazut cu 25%, in comparatie cu 2005, la 12,6 mil. euro.
Francezii de la compania-mama au aratat ca au incredere in echipa locala prin faptul ca au decis ca de la inceputul acestui ani sa-l insarcineze pe Bedros cu managementul operatiunilor Alcatel din 10 tari sud-est-europene. Centrul regional, coordonat de Alcatel Romania, include Bulgaria, Grecia, Cipru, Albania, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Croatia si Slovenia. Practic, Bedros trebuie sa coordoneze afaceri de peste 300 de milioane de euro - cat a inregistrat aceasta regiune anul trecut. "Pentru intreaga regiune estimez ca o sa inregistram o crestere a cifrei de afaceri de cinci la suta in acest an", a precizat Bedros.
Pentru ca cercul afacerilor franceze de piata locala de telecomunicatii sa fie complet, trebuie spuse cateva cuvinte si despre distribuitorul de produse si servicii de telefonie Avenir Telecom International. Chiar daca afacerile Avenir in Romania nu sunt atat de spectaculoase ca ale Orange sau Alcatel, in segmentul de piata pe care activeaza compania este un jucator important.
Filiala din Romania a Avenir Telecom International a inregistrat in anul fiscal 2005-2006, incheiat la 30 iunie, o cifra de afaceri de 59,6 mil. euro, in crestere cu 42% fata de anul precedent.
Compania este prezenta pe piata din Romania inca din 1997 prin retelele de magazine Internity si GlobalNet. In prezent detine o retea de peste 100 de magazine proprii.
Avenir Telecom se afla pe o piata unde concurenta este foarte mare, in conditiile in care piata a intrat intr-o faza de stagnare. In acest an vor fi vandute pe piata locala circa 3,6 milioane de telefoane mobile, conform lui Mihai Motora, directorul de vanzari al Avenir Telecom.
"Desi a doua jumatate a anului va fi mult mai buna decat prima, per total volumul de vanzari din acest an va fi undeva sub nivelul anului 2005", a precizat Motora.
Principala cauza a scaderii pietei din acest an este cresterea costului vietii, precum cresterea pretului proprietatilor si a costurilor utilitatilor. "In plus, potentialul scazut de cumparare al oamenilor este cauzat si de faptul ca se confrunta cu plata unor credite achizitionate in trecut", a adaugat oficialul Avenir Telecom.

Les jeux sont fait! a Bucarest
In 1992, cand piata jocurilor pentru computere si console - aflate inca intr-un stadiu ce ar putea fi denumit arhaic fata de actualele console Sony, Microsoft si Nintendo, compania Ubisoft facea primul pas in afara Frantei, deschizandu-si o filiala la Bucuresti. Era una dintre primele companii franceze care alegeau Romania. Informatiile despre pregatirea buna a romanilor in dezvoltarea de soft si afinitatile lingvistice dintre romani si francezi s-au numarat, la acea vreme, printre motivele ce a determinat Ubisoft sa-si aleaga drept punct de extindere capitala Romaniei. Piata mondiala avea pe atunci dimensiuni infime, departe de actualele previziuni de patru miliarde de dolari pe an, pe plan global, astfel ca "aventura romaneasca" a pornit cu o mica echipa formata din patru programatori si doi graficieni care se ocupau de transferarea pe PC a diferitelor jocuri Ubisoft destinate consolelor Amiga, Atari, Commodore. Din 1992 pana acum filiala din Romania a inregistrat o evolutie extrordinara. De la cei sase oameni, echipa a crescut la peste 200 si se poate lauda atat cu afaceri de aproape sase milioane de euro anul trecut, cat si, de-a lungul timpului, cu jocuri care au facut cariera pe plan international.
Iar incepand din 1998, pe langa studioul de productie, Ubisoft este reprezentata in Romania si de un departament de marketing si vanzari. Astfel, UbiSoft este lider pe piata romaneasca de multimedia, distribuind jocuri Ubisoft si produse Guillemot (accesorii pentru PC si console Thrustmaster si produse hardware Hercules).
Exemplul cel mai bun este "Silent Hunter III", cel mai important proiect din domeniul jocurilor care a fost conceput si finalizat pana acum in Romania. La acest joc, un complex simulator de submarin, au lucrat din 2004, timp de aproximativ doi ani, 26 de oameni. Adica aproape o jumatate din echipajul mediu al unui submarin german U-boat: 26 de game-designeri, programatori si artisti care au lucrat la continuarea unei francize de succes, al treilea joc dintr-o serie lansata cu aproape zece ani in urma.
Succesele obtinute de filiala din Romania i-au propulsat in ierarhia Ubisoft si pe managerii romani. Compania, unul dintre cei mai mari jucatori din industria mondiala a jocurilor video, a anuntat deschiderea unui nou studio de dezvoltare la Sofia, in Bulgaria, care va fi condus de Alexandru-Ion Radu, fostul director de angajari si training in cadrul Ubisoft Romania. In Sofia, Radu va coordona o echipa de 34 de oameni, care va ajunge pana la sfarsitul acestui an la peste 60. Care este exact motivul pentru care un roman a ajuns sa raspunda de una din filialele Ubisoft? Conform companiei, motivul este succesul proiectului Blazing Angels Squadrons of WWII, un joc destinat consolei Xbox 360 a Microsoft, la care Radu a lucrat impreuna cu 11 specialisti din Sofia - 9 ingineri si 2 artisti.
Pe plan global, compania a incheiat anul fiscal 2005/2006 cu un profit net de 11,9 milioane de euro, la o o valoare a vanzarilor de 547 de milioane de euro.

Peste 7 milioane de clienti
Orange Romania este cel mai mare operator autohton de telefonie mobila dupa numarul de clienti. In prima jumatate a acestui an operatorul de telefonie mobila a depasit pragul de 7 milioane de clienti. Compania franceza a raportat pentru primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 504 milioane de euro, in crestere cu 24,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand afacerile s-au cifrat la 406 milioane de euro. Orange are venituri anuale de peste 1 mld. euro.

Centru de cercetare-dezvoltare la Timisoara
Alcatel Romania, filiala locala a producatorului de echipamente si solutii de telecomunicatii, coordoneaza, incepand cu aceasta luna, filialele Alcatel din 10 tari sud-est-europene. In cele 10 tari, inclusiv Romania, Alcatel a avut o cifra de afaceri cumulata pentru anul trecut de aproximativ 300 de milioane de euro. In Romania, compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro, in crestere cu 15% fata de 2004 si practic jumatate din totalul obtinut in regiunea coordonata acum de filiala locala Alcatel. In momentul de fata Alcatel are peste 1.500 de angajati in Romania, 600 fiind implicati in activitatea de cercetare si dezvoltare a companiei. Alcatel Romania a realizat o cifra de afaceri cumulata, de-a lungul celor 15 ani de activitate locala, de peste 1,5 miliarde de euro, conform oficialilor companiei.

100 de magazine pana in 2007
Compania franceza Avenir Telecom detine in Romania retelele de magazine Internity si GlobalNet. Infiintata in Romania in 1997, Avenir Telecom detine o retea de 102 magazine proprii. Filiala din Romania a inregistrat in anul fiscal 2005-2006, incheiat la 30 iunie, o cifra de afaceri de 59,6 milioane de euro, in crestere cu 42% fata de anul precedent. Printre principalii concurenti ai celor doua lanturi de magazine se numara Euro-GSM, Germanos si Dasimpex. Internity detine in prezent 69 de magazine proprii si intentioneaza sa ajunga la 100-110 magazine pana in luna iulie 2007, pe fondul parteneriatului cu lantul de hipermarketuri Kaufland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO