Media & Advertising

Cat valoreaza un bun manager de fond mutual

07.04.2006, 00:00 58

Cu aproape un secol de experienta in spate, ai putea crede ca investitorii stiu sa evalueze cat merita un manager competent de fond mutual. Ei bine, nu, iar subiectul este mai disputat ca oricand, considera Chet Currier, analist la Bloomberg News.

Gestionarea unui fond mutual este, in general, considerata o ocupatie prestigioasa din care se castiga bani multi. Un studiu din 2005 a relevat faptul ca, in medie, un manager de portofoliu la un fond mutual castiga nu mai putin de 398.000 de euro pe an. Si asta nu e tot, la primele 10% cele mai de top fonduri mutuale managerii castiga in medie 622.000 de euro pe an, conform studiului realizat de CFA Institute din Charlottesville, Virginia.

Daca ajustam cifrele de mai sus cu inca un an de zile, in care fondurile mutuale au dat rezultate bune, avem in fata pretul cerut de un manager de portofoliu. Daca vrei sa angajezi un profesionist la un fond mutual de top, sase sau sapte cifre reprezinta suma ceruta "asked" de un candidat tipic.

De cealalta parte, de aceasta data a ofertei "bid", unii insista ca serviciile pe care le ofera acesti manageri sunt foarte putine sau inexistente. Daca dam crezare acestui punct de vedere, toate eforturile celor mai buni si stralucitori manageri tind sa se anuleze reciproc.

"Popularitatea fondurilor mutuale, privita pana acum ca modalitatea cea mai usoara si cea mai solida de a face bani, este in declin in ultimul timp", conform Better Investing, o revista a National Assosiation of Investing Corp.

Articolul a adus ca suport parerea unui consultant financiar care a abandonat fondurile mutuale acum cativa ani din cauza onorariilor pe care le cer aceste fonduri. "Am considerat ca nu obtinem ce meritam de la aceste fonduri", se cita in acel articol.

Cel mai faimos investitor, Warren Buffett, a dat o lovitura puternica fondurilor mutuale si altor intermediari financiari in scrisoarea anuala catre actionariatul sau de la Berkshire Hathaway.

"Povara onorariilor celor care ''ajuta'' la gestionarea portofoliilor investitorilor americani face ca acestia sa castige, in medie, circa 80% din sumele pe care le-ar obtine in mod normal daca ar sta pe loc si nu ar asculta de nimeni", considera Buffett. Insa, in ochii investitorilor de la Berkshire care cumpara aceste actiuni doar vor profita de pe urma intelepciunii "vrajitorului din Omaha", Buffett este si el unul dintre aceia pe care tot el ii judeca.

Deci, daca luam in cosiderare punctul de vedere cel mai negativist, valoarea adaugata pe care managerii de fonduri mutuale o aduc portofoliilor gestionate de ei este minuscula sau chair negativa. Daca punctul acesta de vedere se generalizeaza, acele salarii de sase cifre ar putea sa coboare foarte repede. Ultima amenintare de acest fel vine din partea unei aritmetici revolutionare care a atras atentia cercurilor de invetitori profesionisti.

Conform acestei aritmetici simple, rezultatul unui portofoliu gestionat care abia echivaleaza cu rata de profitabilitate a unui indice din piata, nu merita niciun cent peste costul unui fond care urmareste activele indicelui in discutie. In cazul actiunilor, acest cost este putin peste 0,1% din valoarea unui portofoliu pe an, adica o mica parte din ce castiga un manager de portofoliu activ.

Sub aceste considerente, managerii activi merita sa fie platiti doar peste rata de profitabilitate pe care o aduce indicele, care se numeste in literatura de specialiate "alpha".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO