Media & Advertising

Seful de la Sony Pictures, pe picior de plecare

08.08.2003, 00:00 5



John Calley intentioneaza sa se retraga de la presedintia Sony Pictures Entertainment pentru a deveni producator de film, dupa o cariera de 40 de ani in care a condus trei studiouri si a promovat filme controversate, precum "The Exorcist" si "Catch-22".



Sony Pictures a spus ca John Calley isi poate modifica contractul, care a fost recent prelungit pana in 2005, intr-unul de producator, incepand din toamna. In varsta de 73 de ani, Calley are o sanatate subreda si isi petrece majoritatea timpului la resedinta sa din Canada.



Studioul va continua sa fie supervizat de comitetul format anul acesta pentru a implementa reduceri de costuri. Conform unor surse apropiate situatiei, citate de The New York Times, Calley intentiona de cateva luni sa paraseasca postul de presedinte, dar se razgandea aproape in fiecare zi, in functie de starea sa de sanatate.



Sir Howard Stringer, presedintele Sony Corporation of America, parintele Sony Pictures, a declarat intr-un interviu ca John Calley i-a solicitat sa renunte la presedintie, si propunerea sa a fost acceptata.



Anuntul vine intr-un moment delicat pentru divizia americana a Sony, care trece printr-o perioada de reducere a costurilor si a locurilor de munca, si care a trecut la restructurari de la inceputul anului. In ianuarie, Tommy Mottola a plecat de la carma Sony Entertainment din cauza profiturilor reduse si a performantei mediocre a companiei. Exemplul sau a fost urmat de Andrew Lack, fostul presedinte si director operativ al retelei de televiziune NBC.



Conform unor directori citati de The New York Times, relatiile lui Sir Howard cu studioul de filme erau incordate, si presedintele se baza pe ajutorul lui Calley in administrarea operatiunilor din Los Angeles. Dar in fata reporterilor, Calley a recunoscut, de cateva ori, ca nu stie cat costa filmele produse in propriul studio.



Mare parte din atributiile lui Calley au fost preluate, in ultimele luni, de vicepresedintele Amy Pascal.



"Este o conjunctura favorabila pentru Amy", a admis Howard, specificand ca nu intentioneaza sa numeasca prea curand un succesor pentru John Calley.



Conducerea grupului a incercat sa scoata mai multi bani din divizia de divertisment, pentru a compensa dificultatile cu care se confrunta divizia de electronice din Japonia. In privinta divertismentului insa, lucrurile nu stau prea roz, deoarece divizia muzicala nu se va redresa prea curand, iar filmele scoase de Sony Pictures au avut doar incasari modeste.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO