Media & Advertising

Tănăsie, OMG: Piaţa de publicitate din România este foarte concurenţială, dar nu la fel de regularizată şi transparentă

Tănăsie, OMD: Piaţa de publicitate din România este foarte concurenţială, dar nu la fel de regularizată şi transparentă

Autor: Cristina Rosca

15.12.2010, 23:47 79

"Rezultatele sunt că piaţa s-a micşorat dramatic. Cum am maispus-o, strategia adoptată de mulţi la începutul crizei, de a nulua în considerare o strategie pe termen mai lung, a condus la obătălie pe o felie din ce în ce mai mică, pentru că nu am fostatenţi la semnalele pieţei. Ne-am lăsat manipulaţi şi nu am avutgrijă de «tort» să rămână mare", explică Carmen Tănăsie, cea carese află la conducerea grupului media Omnicom Media Group (OMG) decirca trei ani şi jumătate, care însă lucrează în marketing şicomunicare de 18 ani.

Ea adaugă faptul că în această perioadă dificilă şi din punct devedere economic - economia şi consumul scăzând timp de şaptetrimestre - s-a produs o busculadă de pitchuri şi preţuri care, pefondul lipsei totale de transparenţă şi flexibilitate, au plasat,de exemplu, agenţiile în situaţia unei ambuscade continue.Agenţiile "se bat" pe clienţi, care caută cel mai bun preţ.

"Cred, mai degrabă, că mai este loc de reaşezare pe piaţă. Încănu cred că am atins un optimum de structurare şi diferenţiere, caresă ne permită să spunem că suntem pregătiţi pentru orice şoc amprimi. Ca dovadă stau ultimii 2 ani de criză, care ne-au prinstotal nepregătiţi", spune cea care conduce de peste trei ani grupulOmnicom, ce include OMD şi PHD, două agenţii de media full-serviceşi integrează trei platforme de lucru - digital, comunicare princonţinut (FUSE) şi agent de negociere (OPera).

Despre piaţa de publicitate din România, Tănăsie mai spune căeste o piaţă foarte concurenţială, dar nu la fel de regularizată şitransparentă.

Actuala criză financiară şi economică a avut şi un efectfavorabil asupra pieţei de advertising din România, pentru că aobligat jucătorii din piaţă să devină mai eficienţi şi maiinventivi în lupta pentru clienţi. "Era foarte uşor să fimprofitabili şi mulţumiţi cu un anume nivel de calitate, atunci cânderau bani peste tot şi pieţele creşteau", explică ea.

Mai mult, atunci când vine vorba de clienţi "criza ne obligă săfim mai inventivi. Asta nu înseamnă că neapărat este mai greu săcâştigi un client". Vremea pitchurilor mari şi foarte multe atrecut, explică Tănăsie, care crede că există o ciclicitate aacestui tip de business, la câţiva ani - trei, patru - orice clientîşi evaluează poziţia în piaţă şi şi-o recalibrează competitiv.

La începutul anului, agenţia OMD a preluat unul dintre cele mairâvnite conturi media de pe piaţă, Vodafone, estimat la 10 milioanede euro, după ce contul a fost câştigat la nivel internaţional.Acest cont fusese gestionat anterior în România, timp de undeceniu, de Bogdan Enoiu de la McCann.

"Câştigarea acestui cont, cunoscut ca fiind unul din cele maicompetitive din media, a însemnat pentru noi o mărire a echipei.Numărul nu îl voi preciza însă, datorită confidenţialităţii."

Pentru 2011, grupul media Omnicom Media Group (OMG) vrea să îşiconsolideze afacerile, după o creştere rapidă în ultimii treiani.

"Investim în continuare în infrastructură şi personal, anul 2011fiind unul al consolidării pentru noi. Am crescut foarte mult şifoarte rapid în ultimii trei ani. Pe viitor vom pune un accent pezona serviciilor cu valoare adăugată care plasează produsele şi/sauserviciile clienţilor noştri într-un context mai prietenos şi maiaproape de consumator. Mă refer aici în special la serviciile decomunicare prin conţinut sau branded content."

Dacă în ceea ce priveşte afacerile companiei se aşteaptă la oconsolidare, în ceea ce priveşte piaţa - pe care o estimează la300-310 milioane de euro - Carmen Tănăsie se aşteaptă la ostagnare.

"Cel mai probabil piaţa îşi va reveni în 2012. Optimist vorbind,ne-am dori ca la anul piaţa să stagneze la nivelul acestui an. În2010 noi estimăm o scădere, pe media, total piaţă, de 8-12%.Scăderile variază în funcţie de tipul de mediu şi de contribuţia lapiaţă, între 5 şi 20%."

Afirmaţiile şefei OMG survin într-o perioadă dificilă pentrupiaţa locală de publicitate, care a fost una dintre cele maiafectate de criza financiară mondială, care s-a transformat pe planlocal într-o criză economică. Anul acesta, piaţa de advertising vascădea cu 9% comparativ cu 2009, până la 308 mil. euro, valoarenetă, potrivit raportului Media Fact Book, publicat la jumătateaanului de Initiative Media România, parte a grupului de comunicareLowe. Piaţa scade astfel sub nivelul din 2006. Momentul culminantpentru piaţa de profil în România a fost anul 2008, când valoareapieţei s-a apropiat de 550 mil. euro. Piaţa de profil a scăzut dupăce advertiserii au presat mediile (TV, presă scrisă, radio şiinternet) să reducă preţurile, pentru ca astfel să îşi păstrezeclienţii sau să câştige alţii noi.

Cea mai mare parte a bugetelor de publicitate este direcţionatăcătre televiziuni, şi anume 65%, apoi 12,4% merg către promovareaoutdoor, aproape 11% către publicaţiile din presa scrisă şi restulde aproape 12% merg la radiouri şi pentru campaniile derulate peinternet şi în cinematografe.

Anul trecut OMG a obţinut o cifră de afaceri de 20 de milioanede euro, similară cu cea din 2008, potrivit datelor furnizatepentru RECMA, companie de cercetare care analizează piaţa depublicitate. Deşi afacerile agenţiei OMD au scăzut cu 5%, de la 20la 19 mil. euro, per ansamblu cifra de afaceri a companiei astagnat deoarece PHD a avut afaceri de circa un milion de euro,după ce a fost creată la sfârşitul anului trecut.

În pofida perioadei dificile, în ultimul an OMG a câştigatclienţi noi, precum MOL (petrol), Eli Lilly (farma) sau ValvisHolding (apă minerală, vin). Odată cu izbucnirea crizei financiaremondiale, care a ajuns rapid şi în România, companiile au devenittot mai atente cu bugetele lor şi mai reticente în a investi înpublicitate. Carmen Tănăsie spune că situaţia a continuat şi în2010, însă reducerile au fost mai puţin dramatice.

Ea explică însă că există şi clienţi care au continuat săinvestească, chiar dacă "relativ la piaţă, cifrele nu erau învaloare absolută mai mari decât anul trecut". Decizia investiţieiîn publicitate şi în comunicare în această perioadă trebuie privităîn contextul competitiv al pieţei fiecăruia.

Depinzând de ce poziţie ocupă în piaţă la momentul respectiv şide obiectivul propus, un jucător va adopta o strategie saualta.

"Eu pot fi o companie lider pe o anumită piaţă şi dacă doresc săîmi consolidez cota, voi continua să investesc sume importante -dar, în acelaşi timp, relativ la anul anterior, aceste sume pot săfie, în valoare absolută, mai mici, pentru că mă raportezcompetitiv la toată piaţa."

Din cauza crizei financiare, Carmen Tănăsie spune că şi încadrul OMG au fost luate măsuri anticriză - ce vizau în principaleficientizarea proceselor interne, astfel încât să creascăperformanţa agenţiilor. Grupul nu a operat disponibilizări şi nicireduceri salariale. În prezent OMG are 48 de angajaţi, faţă de 24în urmă cu patru ani.

Omnicom Media Group

An de intrare pe piaţa
din România: 2000
OMG: deţinut 100% de grupul
Omnicom din SUA
Agenţii: OMD, PHD
Cifră de afaceri 2009: 20 mil. euro
Cifră de afaceri 2008: 20 mil. euro
Număr de angajaţi: 48
Clienţi: Vodafone, Dacia Renault
Nissan, McDonald's,
Citroën, Walmark, Bosch,
Canon, Valvis Holding,
Eli Lilly

Cine este Carmen Tănăsie?

  • Are 40 de ani şi este CEO al grupului media OMG din 2007
  • Anterior, timp de 18 ani a lucrat în marketing şicomunicare
  • "Admiţând că am la dispozitie 16 ore pe zi, mai mult de 9 orele petrec în întâlniri cu partenerii de afaceri şi colegii dinechipă şi încă 3 la biroul meu în analize, emailuri"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO