Mediafax.biz Exclusiv

A&D Pharma: Piaţa farmaceutică va creşte cu cel mult 10% anul viitor

Autor: Alice Gheorghe

10.12.2010, 19:15 66

"În 2011, bugetul anunţat pentru Ministerul Sănătăţii indicăcifre similare cu ceea ce fusese iniţial estimat pentru 2010, şicare în realitate au fost depăşite. În aceste condiţii, cred că vafi un an în care va trebui să vedem care sunt măsurile prin care seîncearcă raţionalizarea costurilor, pentru că bugetul, aşa cumarată acum, este insuficient pentru consumul minim al populaţiei.(...) Nu văd în niciun caz o creştere mai mare de câteva procente apieţei, din cauza problemei de fonduri, maximum 10%", a afirmatPopescu.

Piaţa de profil va ajunge în acest an la peste 8,8 miliarde delei, potrivit estimărilor firmei de cercetare şi studii de piaţăCegedim.

Popescu a adăugat că avansul înregistrat în acest an de piaţafarmaceutică a fost influenţat şi de exporturile paralele.

"Părerea mea este că această creştere reflectă poate o uşoarăcreştere a consumului intern, dar pe de altă parte include şi ocomponentă importantă de produse care au fost exportate. E clar cădupă introducerea preţului minim european, la 1 aprilie 2009,exportul paralel a devenit o alternativă de business interesantăpentru unii operatori din piaţă, în special pentru jucătorii maimici care cumpără produse din farmacii şi exportă", a afirmatdirectorul executiv al A&D Pharma.

În aprilie 2009, autorităţile au aplicat o nouă metodologie decalcul a preţurilor medicamentelor cu prescripţie care permiteaproducătorilor să ajusteze preţurile doar în scădere, nu şi invers,pentru a putea atinge valoarea minimă din 12 ţări europene.

Popescu a spus că principalele probleme cu care se confruntăcompaniile pe piaţa românească sunt termenele de plată foartemari.

"Piaţa farmaceutică în 2010 a avut ca principală problemăsituaţia fluxului de numerar. La sfârşitul anului trecut s-auextins termenele de plată şi în trimestrul al doilea şi începutultrimestrului al treilea din 2010 am avut dificultăţi destul deserioase în a duce businessul înainte, având în vedere probleme deplăţi care au survenit din partea Casei Naţionale de Asigurări. Înseptembrie s-au plătit nişte bani, care ne-au ajutat să respirăm.Aşteptăm să vedem cum se va închide anul din perspectiva plăţilor,care după septembrie şi octombrie lasă din nou de dorit", aprecizat Popescu.

În septembrie 2009, Guvernul a extins perioada de plată de la 60de zile la 90 de zile pentru pentru prescripţiile compensate 100%suportate prin programele naţionale de HIV/SIDA, diabet sauoncologie şi de la 90 la 180 de zile pentru cele compensateparţial.

Oficialul A&D Pharma a arătat că farmaciile se confruntăanul acesta cu scăderea vânzărilor de produse necompensate în mediecu 10%.

"Vorbim aici despre OTC-uri, suplimente alimentare, vitamine,cosmetice, dermocosmetice şi hrană pentru copii. Aceste vânzăriaduceau un cash necesar farmaciilor, care acum încasează baniundeva la 240 zile, şi sunt produse care aveau o marjă ridicată", aadăugat Popescu.

Grupul farmaceutic A&D Pharma cuprinde patru divizii, cea deretail -Sensiblu, distribuitorul Mediplus, divizia de serviciimedicale Anima şi A&D Pharma Marketing&Sales.

A&D Pharma este înregistrată în Olanda şi listată, din 2006,pe bursa de valori de la Londra.

Grupul a înregistrat în primele nouă luni ale anului o creşterecu 32% a cifrei de afaceri, la 482,2 milioane euro.

Acţionarul principal al A&D Pharma, cu o participaţie de59%, este compania Sograno, înregistrată în Olanda şi deţinută deMichel Eid, Ludovic Robert, Roger Akoury şi Walid Abboud, 34% dintitluri sunt tranzacţionate pe piaţa de capital, iar restul de 7%din acţiuni este împărţit între foşti directori executivi aigrupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO