Mediafax.biz Exclusiv

Agricultura îşi va majora contribuţia la PIB la 7,5% în acest an, de la 6% în 2010

Autor: Gabriel Razi

16.11.2011, 13:02 50

Creşterea ponderii agriculturii în PIB din acest an va fi prima din ultimii ani având în vedere că din 2005, când acoperea 8% din PIB, agricultura a coborât spre 6% în 2009 şi 2010.

"Am spus încă de acum un an că vor veni ani când evoluţia agriculturii se va simţi în PIB. Estimam anul trecut că agricultura va aduce un plus între 4% şi 6% în PIB", spune Adrian Porumboiu, proprietar al unui business de peste 160 de milioane de euro în agricultură.

Potrivit INS, economia a crescut în trimestrul trei cu 4,5%, în termeni ajustaţi sezonier, susţinută în mare măsură de agricultură, sector care a înregistrat cele mai bune rezultate din ultimii cinci an.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, agricultura a crescut cu 25% în T3, turismul cu 17%, construcţiile cu 7,2%, iar industria cu 5,5%.

Datele oficiale arată că în primele nouă luni ale lui 2011, economia a crescut faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut cu 2,7% pe serie brută şi cu 2,6% în termeni ajustaţi sezonier.

"Surpriza a fost probabil rezultatul unei contribuţii mai mari a sectorului agricol în urma unei recolte deosebite", a declarat Vlad Muscalu, economist al ING Bank, el subliniind că datele statistice sunt peste aşteptările pieţei de 1,8% şi peste proiecţia băncii de 1,7%.

Analiştii se aşteptau încă din trimestrul al doilea ca anul agricol record să împingă în sus creşterea economică din ultimele două trimestre, însă cei mai mulţi au estimat că plusul din T3 va fi de până la 3%.

Muscalu crede că, deoarece creşterea agriculturii va fi temporară, datele pentru următoarele trimestre ar putea fi mai puţin îmbucurătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO