Mediafax.biz Exclusiv

Analiştii susţin că ar mai putea urma astfel de plecări şi trebuie găsite noi surse de creştere

Analiştii susţin că ar mai putea urma astfel de plecări şi trebuie găsite noi surse de creştere

Autor: Bogdan Alecu, Adelina Mihai

29.09.2011, 21:19 276

Doru Lionăchescu,partener al casei de investiţii Capital Partners

Noi suntem în stare de avarie de ceva vreme, dar nu ne-am trezit la realitate. Atunci când am scris în ZF în luna mai a acestui an de retragerea investitorilor, am fost tratat cu multă reticenţă de toată lumea. România, dacă nu se trezeşte la realitate şi românii nu încep să fie competitivi nu numai la nivel local, ci la nivel internaţional, va vedea şi mai multe ieşiri ale concernelor internaţionale. Vom vedea ieşiri din România şi pe fondul scăderii pieţei, piaţa românească nu mai este una la fel de importantă.

Atunci când Nokia s-a retras din Germania şi au investit în România, nemţii au negociat foarte dur şi au obţinut plăţi compensatorii. Să vedem ce va face statul român în continuare. La nivel de Executiv acum premierul ar trebui să se întâlnească de urgenţă cu cei mai mari investitori şi exportatori pentru ca astfel de situaţii să nu mai existe în viitor.

Nicolaie Chideşciuc,analist-şef al ING Bank

Impactul (închiderii fabricii Nokia - n. red.) asupra exporturilor şi creşterii economice este pronunţat. Practic, exporturile de telefoane mobile reprezintă circa 4,5% din total exporturi şi aproximativ 1,5% din PIB (reprezentau cca 0% din PIB în 2007). Însă exporturile de echipamente de acest gen se bazează şi pe importuri semnificative (circa 0,9% din PIB). În ipoteza încetării totale a exporturilor de telefoane mobile putem vorbi de un impact de până la 1% în creşterea economică fiindcă dispariţia exporturilor e compensată parţial de scăderea importurilor.

Însă putem presupune că exporturi mult diminuate vor exista (fabrica va fi probabil preluată), ceea ce presupune un impact în creşterea economică undeva între 0,5 şi 0,8%. Probabil că impactul cel mai puternic va avea loc în trimestrul patru 2011, când este posibil să vedem contracţie economică faţă de trimestrul trei 2011 (faţă de un plus 0,2%, cât ne aşteptăm noi acum).

România nu se poate dezvolta fără capital străin în următorii 20-30 de ani cel puţin. Nu există resurse interne de capital (chiar şi forţa de muncă e în scădere) care să ne permită o creştere economică specifică unei economii emergente/în dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO