Mediafax.biz Exclusiv

ANRMAP a restrâns atribuţiile autorităţilor de management la verificarea acordării contractelor UE

Autor: Ovidiu Bărbulescu

12.06.2011, 13:55 259

Autorităţile de management nu vor mai cere astfel firmelorprivate să se înscrie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice(SEAP), să aibă un departament de achiziţii sau să urmeze proceduride achiziţii publice în derularea proiectelor cu fonduristructurale, ci se vor rezuma la a verifica un set limitat decriterii la atribuirea acestor proiecte.

Noile reguli vor fi valabile în cazul contractelor de achiziţiepublică, de concesiune de lucrări sau de servicii finanţate dinfonduri structurale.

Firmele private vor intra sub incidenţa OU 34/2006 privindachiziţiile publice numai în cazul contractelor de lucrări sau deservicii finanţate ori subvenţionate de stat în proporţie mai marede 50%, al contractelor de lucrări în valoare mai mare de 4,8milioane euro sau al contractului de servicii în valoare de peste193.000 euro.

Reglementările au fost incluse într-un ordin emis deja de cătrepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şiMonitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

Modificarea a fost argumentată de preşedintele ANRMAP, CristinaTrăilă, prin faptul că autorităţile de management au extins şifirmelor private, fără o bază legală, dar prin elaborarea unorghiduri sau manuale de aplicare a proiectelor europene, prevederiledin OU 34/2006 privind achiziţiile publice, aplicabile doarautortăţilor contractante.

Firmele erau astfel obligate să se înscrie în SEAP ca autoritatecontractantă, să îşi constituie departamente de achiziţii, iardecontarea sumelor cheltuite în proiect era condiţionată derespectarea strictă a procedurilor de achiziţii publice.

"Elaborarea unor liste unice de elemente care trebuie verificatela atribuirea acestor contracte a fost necesară, printre altele,deoarece autorităţile de management impuneau prevederi ale OU34/2006 tuturor entităţilor private, dar care nu au calitatea deautoritate contractantă. Aplicarea acestor prevederi pentruentităţile private a fost însă excesivă şi a îngreunat derulareamultor contracte finanţate din fonduri structurale", a declaratagenţiei MEDIAFAX şeful ANRMAP.

Ordinul emis stabileşte că autorităţile de management trebuie săse rezume la a verifica un set limitat de criterii în atribuireacontractelor din fonduri UE şi doar în cazul în care procedura deatribuire nu face obiectul unei verificări iniţiate de Unitateapentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice.

Autorităţile de management vor verifica un set de nouă criteriicare trebuie îndeplinite la atribuirea contractelor de achziţiepublică, concesiune de lucrări sau de servicii.

Va fi verificat astfel dacă anunţul de participare, cu odescriere "nediscriminatorie şi suficientă", a fost publicat înSistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) sau în JurnalulOficial al Uniunii Europene şi dacă procedura de atribuire decisăeste justificată.

Autorităţile de management vor verifica şi dacă autoritateacontractantă a evaluat ofertele pe baza criteriilor de calificareşi selecţie prevăzute în anunţul de participare şi dacă a aplicatcondiţiile de evaluare prezentate în anunţ.

Autorităţile de management vor mai controla şi dacă oferta afost declarată câştigătoare pe baza criteriilor de atribuire dinanunţul de participare, precum şi dacă în cazul licitaţieideschise, licitaţiei restrânse sau cererii de oferte nu au fostoperate modificări asupra ofertei câştigătoare chiar pe parcursulevaluării tuturor ofertelor depuse.

Se va verifica totodată dacă participanţii la licitaţie au fostinformaţi cu privire la rezultatul selecţiei, în toate etapele deatribuire, şi dacă respectivul contract de achiziţie publică a fostsemnat cu respectarea condiţiilor tehnice şi financiare, inclusivdupă rezolvarea unor eventuale contestaţii de către ConsiliulNaţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).

Un ultim aspect verificat de către autorităţile de managament vafi publicarea anunţului de atribuire în SEAP sau în JurnalulOficial al UE.

În cazul contractelor de servicii pentru care normele UE prevăddoar elaborarea unui caiet de sarcini şi publicarea anunţului deatribuire, autorităţile de management vor verifica doar o serie decriterii.

Astfel, va fi verificat dacă este respectată regula conformcăreia un contract nu este divizat, dacă nu rezultă o discriminarefaţă de potenţialii ofertanţi din alte state membre ale UE şi dacăeventuale documente sau certificate emise în aceste state au fostacceptate.

Autorităţile de management vor mai controla şi dacă respectivulcontract a fost încheiat după rezolvarea unei eventuale contestaţiidepuse la CNSC, iar anunţul de atribuire a fost publicat în SEAPsau în Jurnalul Oficial al UE.

În cazul în care sunt identificate neconformităţi în raport culistele de verificare standard, autorităţile de management vorsesiza ANRMAP şi nu vor autoriza efectuarea plăţilor aferenterespectivului contract către beneficiari până la momentul emiteriide către ANRMAP a unui punct de vedere. Punctul de vedere emis deANRMAP va specifica în mod expres eventualele încălcări în raportcu legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, astfel încâtautorităţile de management să aplice eventuale corecţiifinanciare.

Potrivit şefului ANRMAP, noile reguli ar urma să reducă durataprocedurilor de absorbţie a fondurilor europene cu până la şaseluni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO