Mediafax.biz Exclusiv

AREE: România poate ajunge la sfârşitul lui 2011 la o capacitate a parcurilor eoliene mai mare decât Austria

Autor: Roxana Petrescu

14.02.2011, 15:49 20

Energia eoliană este unul dintre puţineledomenii în care investiţiile au înregistrat anul trecut un nivelrecord, banii fiind alocaţi de grupuri energetice gigant, aşa cumeste cazul cehilor de la CEZ sau al italienilor de laEnel.

Mai mult, statisticile europene arată că,în 2010, România a ocupat locul şapte în ceea ce priveştecapacitatea nou instalată în proiecte eoliene, cu 448 MW, toţi înzona Dobrogei.

"România are premisele ca anul acesta săajungă la o capacitate nou instalată de 600-1.000 MW.Se poate ca la sfârşitul anuluiacesta să ajungem la o capacitate mai mare decât Austria. Mai mult,în România s-au derulat anul trecut 5% din totalul investiţiilor înparcuri eoliene noi la nivel european. Aceste investiţii se fac înzona de înaltă tehnologie. Nu cred că sunt multe alte domenii încare România să aibă o astfel de performanţă", spuneDavid.

Conform celor mai pesimiste scenarii, în 2015 vor fi3.000 MW instalaţi, adică în jur de 1.500 de turbine şi investiţiide circa 5 miliarde de euro.

Potrivit celor mai recente date ale Transelectrica,la sfârşitul lunii trecute, primele 25 de proiecte eoliene camărime care aveau contractele de racordare la reţea semnate, fie căeste vorba de reţeaua naţională de transport, fie de reţelele dedistribuţie, aveau o capacitate totală de circa 3.300 MW, fiindsituate în localităţi precum Cogealac, Casimcea, Dăieni, Topologsau Valea Dacilor.

În plus, un alt lucru demn de observat este cămajoritatea proiectelor sunt realizate de giganţi precum Verbund(Austria), Energias de Portugal sau Enel,companii care-şi pot permite să finanţeze o astfel deinvestiţie şi care au dovedit că nu sunt purspeculator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO