Mediafax.biz Exclusiv

Atac la regii agriculturii: recolta pe 2011 îi aduce pe Jean Valvis şi fraţii Micula în top zece producători de porumb

Atac la regii agriculturii: recolta pe 2011 îi aduce pe Jean Valvis şi fraţii Micula în top zece producători de porumb

Autor: Gabriel Razi

22.09.2011, 19:34 636

"Este primul an când am atât de mult porumb. Am investit 1,5 mil. euro în echipamente de irigaţii pentru că a fost un an secetos şi a trebuit să fiu defensiv, să salvez recolta. Vom recolta în jur de 5-6 tone la hectar în această toamnă", explică Jean Valvis, proprietar al DornaAgri, companie care are 3.500 de hectare de porumb.

Conform acestor estimări, producţia de porumb a DornaAgri se va ridica în această toamnă la circa 20.000 de tone de porumb ce urmează a fi transformat în biomasă.

Astfel, omul de afaceri elveţian de origine greacă se clasează pe locul cinci în rândul producătorilor agricoli care deţin cele mai mari exploataţii plantate cu porumb.

Mai mult, Valvis are alte 300 de hectare de porumb bio din care intenţionează să producă fulgi de porumb ecologici, batoane de cereale, musli sau napolitane sub brandul LaDorna.

Aceasta este a doua aventură a lui Jean Valvis pe piaţa produselor bio după ce acum câţiva ani omul de afaceri a lansat laptele ecologic LaDorna.

Prezenţa lui Valvis între marii producători agricoli de pe piaţa locală este o surpriză în condiţiile în care el este cunoscut mai degrabă pentru businessuri precum Dorna sau LaDorna, afaceri pe care le-a vândut către giganţi multinaţionali precum Coca-Cola, respectiv Lactalis.

Circa 3.200 ha de teren, o suprafaţă aproape egală cu cea a lui Jean Valvis, a fost acoperită cu porumb în acest an şi de fraţii Ioan şi Viorel Micula prin intermediul companiei Westgrain. Un alt mare jucător pe piaţa locală a porumbului este libanezul Jihad El Khali, care are în total 11.200 de hectare de porumb exploatate în cadrul companiilor sale Agro Chirnogi şi Maria Trading.

Cine este libanezul Jihad El Khali

El Khali este şi unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri de pe piaţa locală având în vedere că despre afacerile sale există puţine informaţii.

Din aceste puţine informaţii disponibile rezultă că cele două companii ale sale exploatează împreună 20.000 de hectare de teren în judeţul Călăraşi, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Suprafaţa este egală cu cea a Capitalei şi reprezintă 4% din în treaga suprafaţă a judeţului Călăraşi. Pe lângă fermele unde produc grâu, porumb şi floarea-soarelui, libanezii de la Agro Chirnogi şi Maria Trading deţin şi ferme de ovine şi bovine unde cresc peste 70.000 de animale pe care le exportă atât în ţările din UE, cât şi în ţări arabe precum Siria, Iordan, Liban, Egipt sau Libia.

El Khali face afaceri în România de 16 ani însă până în 2000 şi-a concentrat afacerile pe zootehnie pentru ca ulterior să prindă gustul businessului cu grâu sau porumb.

În urmă cu doi ani libanezii de la Maria Trading au făcut pasul spre procesare după ce au pus bazele unuia dintre cele mai mari abatoare din România unde sacrifică cabaline, ovine, dar şi bovine.

Marii producători aşteaptă producţii record în această toamnă

Culiţă Tărâţă, care exploatează prin TCE 3 Brazi circa 56.000 de hectare de teren agricol, estimează că va recolta începând cu săptămâna viitoare opt tone de porumb de pe fiecare hectar.

"Luni ne apucăm de recoltat porumbul, aşteptăm să mai scadă umiditatea pentru a avea o calitate mai bună. Nu am făcut o evaluare încă, dar sunt mulţumit pentru că anul trecut am avut ceva probleme cu porumbul", explică Culiţă Tărâţă.

Toamna trecută Ţărâţă a pierdut 8.000 de hectare de porumb ca urmare a inundaţiilor, randamentele maxime, de circa 10 tone/hectar, fiind obţinute numai pe restul de 800 de hectare neafectate de calamităţi.

"A fost bine anul acesta că nu au mai fost problemele de anul trecut însă sunt îngrijorat pentru culturile de anul viitor. Toamnă secetoasă ca aceasta nu am mai văzut niciodată. Vor fi probleme mari în 2012."

Astfel, la o producţie medie de 8 tone/hectar Culiţă Tărâţă urmează să recolteze în total circa 78.000 de tone de porumb având în vedere că a plantat cu porumb 9.800 de hectare în acest an.Această recoltă valoarează pe bursele internaţionale circa 15,4 milioane de euro.

"O parte din recoltă am să o vând, însă restul îl voi folosi pentru zootehnie", explică Culiţă Tărâţă.

La rândul său, Ioan Niculae, alt mare proprietar de culturi de porumb, va strânge în silozurile companiei sale Interagro circa 46.000 de tone de porumb, cantitate ce urmează a fi recoltată de pe 4.600 de hectare.

"Este puţin mai bine faţă de anul trecut. Ne-am apucat de recoltat. Estimez că vom obţine în jur de 10 tone la hectar", explică Sorin Dogaru, directorul diviziei de agricultură a Interagro. În aceste condiţii recolta de porumb a lui Niculae valoarează peste 9 milioane de euro.

Cea mai bună recoltă din ultimii şapte ani

Per total, recolta de porumb din această toamnă se va ridica la 10,5 milioane de tone, fiind cea mai bună producţie din ultimii şapte ani, potrivit datelor MADR.

Plusul faţă de anul trecut se ridică la 1,5 milioane de tone, în bani valorând circa 300 de milioane de euro. În ultimii zece ani recolta actuală este depăşită doar de cea din 2004, care s-a ridicat la 14,5 milioane de tone, acela fiind conform specialiştiilor şi cel mai bun an agricol din istoria recentă a României.

La nivel mondial, România se clasează pentru al doilea an consecutiv în rândul celor mai mari zece producători de porumb, după Statele Unite, China, Brazilia, dar înaintea altor mari producători agricoli precum India sau Federaţia Rusă, potrivit datelor departamentului pentru agricultură al Statelor Unite (USDA).



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO