Mediafax.biz Exclusiv

Aurelian Dochia : Nu cred că putem miza pe scăderea dobânzilor în perioada următoare

Autor: Ciprian Botea

05.12.2011, 14:00 72

"Nu cred că în perioada următoare putem miza pe o scădere a dobânzilor pentru că lucrurile sunt destul de complicate inclusiv la nivel european. Băncile au mai multe obligaţii şi trebuie inclusiv să-şi majoreze capitalurile", comentează analistul.

În aceste condiţii, dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei ajungea la 12,8% pe an în octombrie, în creştere cu aproape un punct procentual faţă de sfârşitul lunii iunie.

La companii, dobânda medie la creditele în lei a revenit peste pragul de 10% pe an pentru prima dată în ultimele şapte luni.

"Băncile au crescut marjele de dobândă pentru că au pierderi şi cheltuieli mari cu provizioanele de risc şi caută o soluţie pentru a-şi majora veniturile", a mai spus Dochia.

El a adăugat că această soluţie s-ar putea să nu fie de durată pentru că în ultima vreme au început să crească şi dobânzile la depozite, iar marjele s-ar putea să se îngusteze.

În ceea ce priveşte dobânzile la creditele în euro, acestea ar putea creşte de asemenea, dar evoluţia lor depinde foarte mult de politica pe care o va adopta Banca Centrală Europeană (BCE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO