Mediafax.biz Exclusiv

AVAS va plăti Lalive Avocats şi Leaua&Asociaţii suma de 1,38 mil. lei pentru reprezentarea la ICSID

Autor: Ioan Dornescu

24.02.2011, 15:20 23

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) aatribuit contractul la finele anului trecut, prin licitaţiedeschisă, pentru oferta cea mai avantajoasă din punct de vedereeconomic.

Instituţia a primit şase oferte, valoarea finală a contractuluifiind identică cu cea estimată iniţial.

Procedura a fost organizată conform unei proceduri interne deatribuire aprobate prin ordin al preşedintelui AVAS.

Prin cererea de arbitraj formulată de reclamanţi, aflată perolul Centrului Internaţional pentru Reglementarea DiferendelorRelative la Investiţii (ICSID) din Washington, aceştia solicităTribunalului Arbitral să constate că statul român şi-a încălcat maimulte obligaţii, a comunicat AVAS la solicitarea MEDIAFAX.

Astfel, conform datelor furnizate de instituţie, două dintrereclamanţii se referă la contractul din 2003 prin care AVAS avândut firma Network Press Concept (fosta Rodipet) către MagnarSystem Com, parte a grupului Awdi, şi la declararea dreptneconstituţionale a prevederilor Legii 442/2004 privindconcesionarea unor terenuri pentru chioşcurile distribuitorului depresă.

AVAS a redevenit în 2009 acţionarul majoritar aldistribuitorului de presă, preluând 51% din capitalul Network PressConcept, în baza unei decizii a judecătorului delegat la OficiulRegistrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Fostulpreşedinte al AVAS Mircea Ursache a declarat în luna martie aacelui an că Rodipet va reveni în proprietatea statului, din cauzaneîndeplinirii prevederilor din contractul de privatizare de cătrecumpărător, firma Magnar Two (fosta Magnar System Com), care arespins acuzaţiile şi a solicitat AVAS încheierea procesului demonitorizare.

Altă reclamaţie vizează "restituirea, prin hotărârejudecătorească irevocabilă, către foştii proprietari a imobiluluiCasa Bucur, pe care reclamanţii l-au dobândit de la Aluniş,societate comercială privatizată de AVAS". Casa Bucur din Capitală,construită în 1914, a fost transformată în 1969 în restaurant delux. Imobilul, declarat monument istoric, a generat mai multeprocese între moştenitorii fostului proprietar şi firmelereprezentate de Hassan Awdi.

"Pentru prejudiciile pe care pretind că le-au suferit,reclamanţii solicită obligarea statului român la plata de dauneinterese, inclusiv profitul nerealizat, plata de daune morale,plata dobânzii pentru sumele solicitate de la data când acestea vorfi datorate, cheltuielile ocazionate de litigiu şi alte reparaţiibăneşti, dacă vor fi acordate de tribunalul arbitral", potrivitAVAS.

AVAS mai arată că Tribunalul Arbitral a fost constituit. Primeleaudieri au fost stabilite pentru data de 10 martie, cuposibilitatea continuării acestora şi a doua zi, la Paris.

Procurorii DIICOT au început la jumătatea anului trecuturmărirea penală faţă de nouă persoane, printre care şi fraţiiMehdi şi Hassan Awdi, pentru fraudarea cu 35,5 milioane de euro aRodipet, după ce firma a fost privatizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO