Mediafax.biz Exclusiv

Bancpost vine cu noi tăieri de costuri după pierderea din T1

Bancpost vine cu noi tăieri de costuri după pierderea din T1

Autor: Liviu Chiru

30.05.2011, 18:29 651

"Se pregăteşte disponibilizarea a până la700 de persoane, un prim val de plecări urmând să aibă loc chiar îniunie, iar al doilea în toamnă", spun sursele citate.

Grosul tăierilor de posturi ar urma să sefacă la nivelul centralei băncii.

Acesta ar fi al doilea val de tăieri dure decosturi, după cel din 2009. Grecii de la Eurobank au pompat laînceputul lui 2009 peste 100 de milioane de euro în capitalulBancpost şi au impus un proces dur de restructurare, în urma căruiacirca 10% din angajaţi au părăsit banca. Banca intrase pe pierderedin ultimul trimestru al lui 2008, pe fondul cheltuielilor mari cuprovizioanele, după ce crescuse agresiv pe creditare până atunci,asumându-şi riscuri care s-au dovedit usturătoare.

Mihai Bogza, preşedintele Consiliului deAdministraţie al Bancpost, respinge ipoteza unor ajustări atât dedure în privinţa numărului de angajaţi, deşi admite că noi măsuride reducere a costurilor sunt în curs de pregătire.

"Sunt zvonuri nefondate, complet în afararealităţii", spune Bogza.

Disponibilizarea a încă 700 deangajaţi ar însemna acum reducerea cu aproape 20% a personaluluibăncii.

O astfel de mişcare nu ar fi însăfără precedent.

Tot în 2009, Credit Europe Bank,o bancă de talie medie controlată de miliardarul turc HusnuOzyegin, a renunţat la circa o treime din angajaţi şi unităţileoperaţionale, într-o mişcare de repliere la noile condiţii depiaţă.

"Ne uităm atât la reducerea cheltuielilor cupersonalul, cât şi a altor categorii de cheltuieli.De exemplu, negociemactiv cu proprietarii de spaţii comerciale reducerea chiriilor,care au rămas la niveluri extrem de mari faţă de realităţileactuale", detaliază Bogza.

El a deţinut şi conducereaexecutivă a băncii în 2009 şi 2010, coordonând astfel direct primulval de restructurări. De la începutul lui 2011 s-a revenit lastructura de guvernanţă corporativă dualistă, conducerea executivăfiind preluată de Peter Weiss, care în trecut a condus operaţiunilefostei ABN Amro România (devenită între timp RBS Bank). Deşi venisecu mandat de a dezvolta operaţiunile Bancpost, în special pe zonade corporate, unde banca are o prezenţă relativ slabă faţă de cotape retail, Weiss va fi pus acum în postura de a gestiona noiajustări.

Bogza spune că mai multe planuride ajustare au fost discutate de conducerea băncii, unele luând încalcul şi închideri de unităţi, însă o decizie finală nu a fostîncă luată.

"În general încercăm să ajungemla o structură a personalului, atât în sediul central, cât şi înunităţile teritoriale, care să corespundă percepţiei actuale căsituaţia economică nu va reveni la niveluri comparabile cu cele dedinaintea crizei atât de rapid pe cât ne-am dori", spunepreşedintele Bancpost.

După măsurile de ajustare din2009, Bancpost a reuşit să revină pe profit, încheind anul trecutcu un plus de aproape 16 mil. euro (calculat conform standardelorinternaţionale de raportare financiară, IFRS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO