Mediafax.biz Exclusiv

Bank Leumi România va încheia acest an pe pierdere, dar estimează că va obţine profit în 2011

Autor: Alexandra Chelu,

02.12.2010, 16:35 13

"Motivele pentru care anticipăm profit în 2011, mai mic decât în2009, se referă la o stabilizare a deteriorării portofoliului decredite, pe care am observat-o începând lunile iulie - august, însensul că avem o creştere mai mică de provizioane, dar şi lasoluţionarea unora dintre clienţii provizionaţi, de exemplu prinaprobarea planului de reorganizare de către instanţe în cazulfirmelor în insolvenţă sau prin executarea unor bunuri. Aceastăpierdere nu trebuie văzută ca o pierdere exclusivă întrucât BankLeumi este profitabilă din punct de vedere operaţional", a declaratpentru MEDIAFAX şeful subsidiarei grupului israelian Leumi.

El a menţionat că banca va pune accent pe controlulportofoliului, care poate genera surprize neplăcute, cu efecteasupra situaţiei financiare a băncii, şi pe controlul riguros alcosturilor.

"Ne place să considerăm că toţi clienţii au dificultăţi. Nu esteo atitudine pesimistă, ci realistă. Spun asta pentru cădificultăţile clienţilor nu provin în cele mai multe cazuri dinprobleme interne sau din calitatea managementului. Unele evenimentenu sunt previzibile şi din cauza asta preferăm să avem atitudineacă oricare client poate avea probleme, de unde un sistem demonitorizare foarte foarte atentă, în care practic este inclusfiecare client al băncii", a continuat Mitrache.

El anticipează că în România vor exista insolvenţe majore şianul viitor, determinate în principal de schimbareacomportamentului consumatorului final.

"Cred că se observă deja mai multă grijă în a cheltui banul. S-atrecut de la extrema în care se cheltuiau cu o veselie şi unentuziasm de nedescris bani din veniturile viitoare la situaţiaactuală, care a lovit pe foarte multă lume adusă în situaţia fie dea nu mai putea plăti, fie de a plăti cu foarte multe eforturi.Astfel, a crescut grija pentru cumpărare şi asta nu se poate să nuafecteze desfacerile pentru că orice bun în final ajunge la uncetăţean. Şi asta s-ar putea să ne afecteze în continuare", credeşeful Bank Leumi România.

Întrebat dacă este necesară creşterea capitalului Bank LeumiRomânia , Mitrache a spus că nu este cazul,în condiţiile în carerata solvabilităţii băncii este de 25,21%, comparativ cu nivelulminim cerut de BNR, de 10%.

"Stăm foarte bine dintr-o prudenţă excesivă, care nu cred căpoate fi condamnată în ziua de azi, combinată cu înţelegereafenomenului de către acţionarul majoritar care ne asigurălichiditatea necesară unei activităţi fără dureri de cap. Suntembanca cu cea mai mare lichiditate din sistem, generată de faptul cădoreşte să preîntâmpine orice orice sincopă în activitatea noastrăcare nu ni se datorează, care ar fi generată de evoluţia pieţei", aexplicat preşedintele executiv al Bank Leumi România.

El a menţionat că raportul credite/depozite este de 140,46%, darbanca nu vrea să intre în "cursa înarmărilor" prin acordarea dedobânzi foarte mari la depozite.

Mitrache a menţionat că estimează pentru anul viitor orentabilitate a capitalului (ROE) de circa 2%.

La finele lunii septembrie, ROE la nivelul sistemului bancar erade 2,13%, iar raportul credite/depozite se situa la 116,26%.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al Bank Leumi România avorbit şi despre necesitatea flexibilităţii în relaţia cu anumiţiclienţi, dar şi în unele reglementări ale BNR.

"Am avut o discuţie la banca centrală şi, pe măsură ce criza seagravează, procedurile devin tot mai restrictive şi mai dure, şi nunumai procedurile, ci şi interpretarea lor. După părerea mea,regulile şi normele trebuie să se refere la o stare de normalitate,nu la o stare excepţională. Starea excepţională trebuiereglementată separat", a continuat Mitrache.

El consideră că, în general, reglementările nu pot răspundeproblemelor individuale, au urmări care nu pot fi prevăzute cucertitudine, iar aplicarea cu stricteţe a acestora nu poate garantacă un anumit eveniment nu se va întâmpla.

"Viaţa economică are un specific faţă de alte aspecte ale vieţiisociale, respectiv nu poate fi modelată sau nu poate fi modelatăeficient, pentru că într-un model economic intră sute sau mii sauzeci de mii de parametri. Modelul ăsta economic nu poate să îi iaîn calcul pe toţi. Întotdeauna rămâne un număr de parametri care nusunt luaţi în consideraţie şi viaţa a arătat că întotdeauna aceiparamerii intervin. Chiar şi criza actuală, dacă luăm presa de acumtrei ani, o să vedem ce viitor frumos aveam", a continuatMitrache.

Mitrache anticipa, în luna iulie, că Bank Leumi România vaobţine în acest an un profit "nesemnificativ", de la un câştig netde 12,7 milioane lei în 2009, potrivit IFRS.

În primele nouă luni, banca a înregistrat pierderi de 24,8milioane de lei (7,68 milioane de dolari), comparativ cu un profitnet de 11,7 milioane de lei în perioada similară a anului anterior,potrivit datelor publicate de acţionarul majoritar, grupulisraelian Bank Leumi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO