Mediafax.biz Exclusiv

Bogdan Voica a oprit activitatea la John Taylor şi se ocupă de închirierea birourilor Swan din Pipera

Bogdan Voica a oprit activitatea la John Taylor şi se ocupă de închirierea birourilor Swan din Pipera

Autor: Cristi Moga

20.12.2010, 19:01 327

El şi-a redus participaţia de la 30% la 15% înfirma Prestige Domus, care opera sub brandul John Taylor, restulacţiunilor fiind deţinute în prezent de familia Pastor din Franţa,care deţine John Taylor la nivel mondial.

"John Taylor a trăit în România dinînchirierea unor locuinţe pentru expaţi. Cu acest gen de tranzacţiinu poţi dezvolta un business, ci doar supravieţui. România este oţară cu probleme mari de urbanism, infrastructură, venituri şieducaţie, motiv pentru care zona de lux imobiliar penetrează încăfoarte greu. Consider astfel că nu există piaţă în România pentruJohn Taylor", spune Voica.

John Taylor este o firmă care mai are birouriîn Cannes, Saint-Tropez, Barcelona, Ibiza şiMilano.

"Partenerii din Franţa încearcă încă săgăsească o soluţie pentru reluarea activităţii", a mai spusVoica.

Consultantul imobiliar, care până să intre înafacerea John Taylor a lucrat în cadrul firmei Jones Lang LaSalle,a devenit recent partenerul britanicilor de la Chayton Capitalpentru închirierea spaţiilor de birouri din proiectul Swan OfficePark din Pipera, care se află în faza de predare a spaţiilor decătre firma de construcţii.

Britanicii au investit circa 70 de milioane deeuro pentru dezvoltarea a trei clădiri de birouri cu o suprafaţăînchiriabilă de 29.000 de metri pătraţi, pentru care au semnatprecontracte cu chiriaşi care ar urma să ocupe doar aproximativ5.000 de metri pătraţi.

În zona Pipera-Tunari sunt zeci de mii despaţii de birouri disponibile, în proiecte precum Global City sauCubic Center, şi o serie de consultanţi spun că unii chiriaşi dinzonă caută să se mute mai aproape de centrul oraşului din cauzaproblemelor de trafic. Cu toate acestea, Voica se arată încrezătorşi speră ca până la jumătatea anului viitor să închirieze jumătatedin proiect, în colaborare cu firmele Colliers, King Sturge şiJones Lang LaSalle.

"Este un proiect challenging (provocator -n.red.), dar unul dintre punctele importante ale sale va fi zona deretail deoarece sunt puţine variante în zonă. Am semnat acordurihead of terms (preliminare - n.red.) cu chiriaşi din zona de food,farma şi optică medicală", a spus consultantul, fără a precizanumele potenţialilor chiriaşi din zona de retail sau de birouri. Elcolaborează cu Chayton prin intermediul unei alte firme în careeste acţionar, denumită + Concept BV.

Chiriile în zona Pipera au scăzut în ultimiiani până la nivelul de 10-12 euro/metrul pătrat lunar, dar Voicaspune că proprietarii proiectului Swan îşi propun să obţinăvenituri în jur de 14 euro/metru pătrat. Finan ţarea proiectului afost asigurată de băncile Investkredit şi Bank Austria (UniCredit)."Vor veni în zonă companii din IT şi telecom sau outsourcing şiexistă totodată un proiect care va transforma în următoareaperioadă zona Pipera-Tunari într-o comunitate şi va rezolva parţialproblema traficu lui." El consideră că în următorii doi aniPipera-Tunari va deveni principala ieşire din Bucureşti cătreBraşov, ca urmare a extinderii drumului, a finalizării pasajelor şia autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, care vor transforma DN 1 într-orută "secundară".

Până atunci, piaţa spaţiilor de birouri dinBucureşti este în continuare una a chiriaşilor, în condiţiile încare aproximativ 300.000 de metri pătraţi sunt disponibili, iarproprietarii reuşesc să atragă chiriaşi noi doar cu ajutorul unor"cârlige" precum contribuţii la amenajarea spaţiilor sau luni de"chirie zero".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO