Mediafax.biz Exclusiv

Buluc, Farmexim: Am trecut prin momente mult mai grele în cei 22 de ani de existenţă ai firmei. Acum avem stabilitatea preţurilor

Buluc, Farmexim: Am trecut prin momente mult mai grele în cei 22 de ani de existenţă ai firmei. Acum avem stabilitatea preţurilor

Autor: Ioana David

01.02.2012, 18:19 260

Ne-am planificat să schimbăm centrul logistic, să-l scoatem din această zonă (Pipera - n.red.) şi să-l ducem în nord.

Avem probleme cu accesul tirurilor, iar zona este foarte aglomerată.

Suntem singurii din zonă care mai facem activităţi logistice. Săptămâna viitoare voi semna contractul pentru achiziţia unui teren de 3,5 hec tare în zona de nord şi sper ca în următoarele 5-6 luni să avem autorizaţia de construire", a spus Ovidiu Buluc, directorul general al Farmexim.

El a precizat că viitorul centru logistic va avea peste 15.000 mp de depozite, 6.000 de metri pătraţi de birouri, iar investiţia de 10-12 milioane de euro se derulează în intervalul 2012-2014.

"Deocamdată susţinem investiţia din fonduri proprii, dar dacă în 2013 vom simţi nevoia, vom lua bani şi de la bănci. Pentru că nu acordăm dividente, scopul este să transformăm profitul în active, active care ne sunt necesare", a mai spus Buluc.

Pe de o parte investiţia este o necesitate, a continuat şeful Farmexim, dar pe de altă parte acum este şi cea mai bună perioadă pentru cumpărare deoarece preţurile sunt cele mai bune.

"Unde cumpărăm noi, preţul este de două ori şi jumătate mai mic decât era acum doi ani", a explicat Buluc.

Fac provizioane de 1% din cifra de afaceri

Distribuitorul Farmexim, reţeaua de farmacii Help Net şi compania importatoare de produse naturale premium, dermatocosmetice şi suplimente alimentare Green Net fac parte din grupul Farmexim, care anul trecut a ajuns la un rulaj de 1,364 mld. lei (320 milioane de euro).

Profitul net la nivelul grupului a fost de aproximativ 26 milioane de lei, ceea ce corespunde unei marje nete de 1,9-2% din cifra de afaceri.

"Pentru grupul de firme Farmexim 2011 a fost un an relativ bun. Distribuitorul Farmexim şi reţeaua de farmacii Help Net au înregistrat creşteri de 14%. Din păcate, şi în 2011 a continuat ca şi în 2010 problema datoriilor neperformante, pentru care a trebuit să facem provizioane de aproximativ 1% din cifra de afaceri", a spus Ovidiu Buluc.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, în 2010 distribuitorul Farmexim a avut o cifră de afaceri de 842,2 mil. lei (200 mil. euro) şi un profit de 18,5 mil. lei (4,4 mil. euro).

Industria de medicamente a fost afectată în ultimul timp de termenele lungi de plată la care statul decontează către farmacii medicamentele gratuite şi compensate eliberate, astfel că banii ajung cu întârziere şi la distribuitori şi la producători.

În condiţiile în care termenele de plată sunt de peste 300 de zile, multe dintre farmacii au fost în situaţia de a intra în insolvenţă sau faliment.

În general, la nivelul ţării, farmaciile depind de banii de la stat pentru medicamentele pe reţetă eliberate, chiar dacă mai obţin venituri (reduse) şi din vânzările de parafarmaceutice (cosmetice, dispozitive etc.) şi medicamente care se eliberează fără prescripţie (OTC-uri).

"Mulţi dintre clienţii noştri au intrat în insolvenţă sau în faliment, şi acum suntem în procese pentru recuperarea banilor. Avem peste 100 de procese cu farmacii şi depozite mici. Pot spune că legea nu este a creditorului sau echidistantă, este în favoarea debitorului. Aşteptăm şi vedem că nu avem ce să luăm", a spus Buluc.

Au fost şi vremuri mai grele

La nivelul activităţii de distribuţie, în ianuarie compania este uşor sub bugetul iniţial, dar Buluc spune că va recupera în februarie şi martie şi se aşteaptă ca rezultatele din primul trimestru să fie mai mari comparativ cu cele din perioada similară a anului 2011. Cu toate acestea, mediul de business de astăzi are şi aspecte stabile pentru firma fondată în urmă cu 22 de ani.

"În industria noastră nu s-au îmbunătăţit termenele de plată, care sunt tot la 300 de zile, dar ne-am obişnuit. Condiţii de acest fel am avut şi în 2000 şi înainte, nu sunt o noutate. Cel puţin acum avem o stabilitate din punctul de vedere al cursului de schimb, al inflaţiei, iar dobânzile sunt încă în nişte limite rezonabile la credite. Am trecut prin momente mult mai grele în cei 22 de ani de existenţă ai firmei", a mai spus Buluc.

Antreprenorul este de părere că România va avea o creştere economică între 0,8 şi 1% în 2012, iar anul "nu va fi nici mai bun, nici mai rău ca 2011".

Întrebat ce şanse are un antreprenor care acum vrea să investească în acest domeniu să ajungă la rulaje mari, Ovidiu Buluc a explicat că în acest tip de business se câştigă din volum, nu se poate câştiga din marjă, pentru că preţurile sunt controlate de Guvern.

"Este un domeniu care are viitor pentru că este loc de creştere. Însă este nevoie de o sumă mare de bani (pentru cineva care vrea să demareze investiţii în domeniu - n.red.). Dar dacă noi am început în condiţii mai rudimentare pentru că legislaţia permitea, acum regulile sunt mult mai dure." Industria de medicamente se ridică anual la aproape 2,5 mld. euro, iar cei mai mari jucători, din punctul de vedere al rulajelor sunt distribuitorii. Cei mai mari distribuitori sunt Mediplus, Farmexpert, Farmexim, Fildas, Polisano, ADM Farm şi alţii. De obicei, proprietarii distribuitorilor îşi dezvoltă şi reţele de farmacii.

Lanţul până la pacient începe de la producători, cei mai mari fiind grupurile internaţionale.

Recent, tot sistemul de sănătate a fost dinamizat de o propunere a unei noi legi prin care se dorea creşterea rolului privaţilor.

Propunerea a căzut, fiind contestată de opinia publică, iar acum Ministerul Sănătăţii a început consultările pentru a realiza un nou proiect de lege.

"Nu a existat un studiu de impact asupra proiectului legii sănătăţii şi nici nu se putea face câtă vreme multe aspecte urma să fie stabilite ulterior, prin ordonanţe de urgenţă (...) Proiectul a greşit când a prevăzut ca fondurile să fie adunate de stat. Era bine dacă ar fi fost adunate de privaţi. Sistemul trebuie schimbat. Nu se poate ca din banii a 4 milioane de plătitori să fie plătită asistenţa medicală de performanţă pentru 22 de milioane de beneficiari", este de părere Buluc.

Ultimele consultări ale ministerului vor fi la sfârşitul lunii februarie, potrivit unui calendar făcut public. Rămâne însă sub semnul întrebării dacă noua lege va putea să fie implementată anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO