Mediafax.biz Exclusiv

Ce aduce creşterea de rating de la Fitch: un leu mai tare şi comentarii pozitive de la analişti

Ce aduce creşterea de rating de la Fitch: un leu mai tare şi comentarii pozitive de la analişti

Autor: Voican Razvan

06.07.2011, 00:08 1729

Leul a câştigatieri un punct procentual în faţa euro la cursul calculat de BNR,iar americanii de la Citibank văd o probabilitate de 80% ca agenţiade rating Standard & Poor's să readucă România în grupa decalificative investment grade, după ce luni Fitch Ratings asurprins plăcut piaţa printr-o astfel de mişcare.

Moneda naţională a scăpat ca prinminune de presiunea sub care intrase în ultimele două săptămâni,cursul coborând rapid de la un vârf de 4,24 lei/euro atins joiatrecută. Ieri, BNR a calculat un euro la 4,1817lei/euro.

Analiştii Citibank remarcăefectul de apreciere a leului, după ce anterior apreciaseră cămişcarea de depreciere fusese exagerată şi nejustificată încontextul unor factori de susţinere precum acordul cu FMI sauperformanţa exporturilor. Citi vede euro la 4,10 lei la sfârşitulanului.

De asemenea, crede că esteprobabil ca şi S&P să dea României o notă de trecere încategoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii, aceasta fiindsingura mare agenţie de rating care menţine un calificativdepreciativ.

Aprecierea leului esteprincipalul efect remarcat şi de analiştii Erste, care consideră căanunţul Fitch susţine perspectiva unui curs de 4,15 lei/euro îndecembrie.

ING Bank se declară surprinsădupă ce anterior estima o creştere de rating de-abia la sfârşitulanului - începutul lui 2012. "Credem că leul ar putea continua săbeneficieze de pe urma acestui eveniment, dar incertitudineaprivind ţările din zona euro cu un nivel ridicat al datorieipublice şi impactul asupra României, decelerarea expor turilor şisemnele privind încetinirea creşterii economice ar putea împiedicatendinţa de apreciere să dureze." Pe zona CDS-urilor (costulasigurării contra riscului de default), îmbunătăţirea de rating nua avut un efect atât de spectaculos ca în cazul cursului,determinând o scădere de circa 10 puncte de bază, până la 235 depuncte de bază (2,35 puncte procentuale). De altfel, din acestpunct de vedere România stătea mai bine decât ţări din grupainvestment grade, precum Ungaria, pentru care CDS-urile se situeazăla 265 de puncte. "Probabil că primele efecte se vor simţi înviitorul apropiat, cel mai probabil pe piaţa de capital ţinând contde mobilitatea fluxurilor financiare şi de anunţul privind ofertaprin care statul va vinde pe Bursă acţiunile Petrom", comenteazăDan Ar meanu, profesor universitar la ASE.

Indicele BET al Bursei de ValoriBucureşti a urcat ieri cu 1,75%, pe fondul creşterii cu circa 2% apreţului acţiunilor SIF-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO