Mediafax.biz Exclusiv

CE solicită Guvernului să modifice din nou Legea PPP, avertizând că încalcă în continuare normele UE

Autor: Ovidiu Bărbulescu

11.08.2011, 15:57 233

Solicitarea a fost formulată într-un document transmis de către oficialii Direcţiei generale de Piaţă Internă şi Servicii a Comisiei Europene (DG Mark) direct la Cabinetul premierului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Legea parteneriatului public-privat (PPP), intrată în vigoare în octombrie anul trecut, a fost deja modificată de Guvern în luna aprilie prin ordonanţă de urgenţă, tot la solicitarea Comisiei Europene, pentru a fi evitată astfel declanşarea procedurii de infringement.

Într-o nouă scrisoare transmisă Guvernului, oficialii CE precizează însă că îşi menţin opinia că, din nefericire, Legea PPP ridică în continuare multe probleme de compatibilitate cu directivele europene în materie de achiziţii publice, iar mecanismul de cooperare propus între Unitatea de Verificare şi Control al Achiziţiilor Publice (UCVAP) şi Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) nu permite evitarea tuturor divergenţelor de opinii care pot apărea în legătură cu interpretarea la nivel naţional a reglementărilor în domeniu, au declarat sursele citate.

Comisia Europeană atenţionează că graniţa dintre domeniul de aplicare a procedurii de parteneriat public-privat şi cea aferentă achiziţiilor publice nu este clar definită, iar Legea PPP pare a se aplica şi contractelor aflate sub pragul valoric luat în calcul.

În plus, arată oficialii CE, Legea parteneriatului public-privat nu conţine nicio regulă care să fie aplicată în cazul în care sunt efectuate lucrări suplimentare cauzate de situaţii neprevăzute.

Comisia recomandă Guvernului să ia în considerare aceste observaţii şi să revizuiască legislaţia, pentru a fi asigurată deplina compatibilitate a legislaţiei naţionale privind parteneriatul public-privat cu directivele UE în domeniul achiziţiilor publice.

Potrivit surselor citate, premierul Emil Boc a solicitat miniştrilor implicaţi ca Legea parteneriatului public-privat să fie din nou modificată, pe baza acestor recomandări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO