Mediafax.biz Exclusiv

Ce spun oamenii de afaceri despre propunerea preşedintelui Băsescu şi susţinută de PD-L de schimbare administrativ-teritorială a României

Ce spun oamenii de afaceri despre propunerea preşedintelui Băsescu şi susţinută de PD-L de schimbare administrativ-teritorială a României

Autor: Adelina Mihai, Roxana Petrescu

13.06.2011, 20:43 1725

Reorganizarea administrativ-teritorială, un proiect susţinut de PD-L, principalul partid deguvernământ şi criticat puternic de opoziţie (care cere referendumnaţional pe această temă) ar putea conduce la împărţirea celor 41de judeţe ale ţării în opt regiuni, aşa cum au fost împărţite şipentru alocarea de fonduri europene. Aplicarea reorganizării arputea conduce la o accelerare a absorbţiei de fonduri europene(întrucât România a absorbit numai 12% din cele 20 de miliarde deeuro puse la dispoziţie de Uniunea Europană în perioada 2007-2013), la debirocratizare şi la reducerea cheltuieliloradministrative ale statului, spun susţinătoriiproiectului.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceridin România (AOAR), spune că membrii organizaţiei pe care oreprezintă urmează să discute vizavi de propunerea de reorganizarea ţării.

"Până acum, nu ne este deloc clar acest proiect. Dincolo de oeficientizare propusă prin reducerea numărului de judeţe, eu credcă în acest moment nu se poate scăpa de birocraţie", a spusPogonaru.

Susţinătorii proiectului nu au pus încă la dispoziţia publiculuidocumentul, ceea ce înseamnă că încă este vorba despre un set depropuneri care nu a fost pus în dezbatere publică şi niciguvernanţii nu au oferit multe detalii despre el. Totuşi, se ştiecă documentul arată că noile regiuni vor avea capitalele laCluj-Napoca (pentru Crişana, Regiunea de Nord-Vest), Braşov (pentruregiunea Centru), Timişoara (pentru Banat), Craiova (pentruOltenia), Constanţa (pentru Moldova de Sud), Iaşi (pentru Moldovade Nord), Ploieşti (pentru Muntenia) şi Bucureşti (pentru regiuneaBucureşti- Ilfov).

Ioan Ciolan, omul de afaceri care controlează un business depeste 100 de milioane de euro prin intermediul companiei AmbientdinSibiu(cuactivităţi în retailul şi distribuţia de materiale de construcţii),spune că decizia de centralizare, mai ales din punct de vedereeconomic, este oportună atâta timp cât oamenii nu vor fi puşi pedrumuri.

"Ca manager de companie, nu ştiu să mă pronunţ. Însă ca persoanăfizică, consider că această centralizare a judeţelor în funcţie dezone ar aduce mai multă eficienţă şi ar limita anumite influenţelocale. Însă nu sunt de acord, ca sibian, cu stabilirea capitaleipentru regiunea Centru laBraşov. În opinia mea, o capitală trebuiesă fie un oraş aflat la mijlocul zonei din punct de vederegeografic şi să aibă aeroport, pentru a se putea asigura o bunămobilitate", a spus proprietarul Ambient.

Pede altă parte, Raul Ciurtin, preşedinte şi acţionar alproducătorului de produse lactate Albalact (Alba Iulia), spune că,atâta timp cât efectele reorganizării administrativ-teritoriale vorfi cele propuse, nu contează atât de mult cum vor fi structuratezonele şi ce oraşe vor fi capitale.

"Dacă reorganizarea va duce la scăderea birocraţiei şi lareducerea cheltuielilor cu aparatul de stat, este o măsură foartebună.Dacă aceste efecte vor conduce şi lareducerea unor taxe, atunci salutăm iniţiativa cu ambele mâini", aspus Ciurtin, care controlează un business de peste 60 de milioanede euro în 2010.

Totuşi, unii antreprenori locali cred că afacerile lor au avut ocontribuţie importantă la dezvoltarea economică a regiunii şi că nuar trebui ignorat acest lucru la structurarea noilor zone, întrucâtnoile capitale sunt cele care vor atrage cele mai multe investiţiiîn viitor.

"Nu-mi dau seama ce efect ar putea avea o reorganizare şi nucred că ar fi ceva deosebit pentru mediul de afaceri. Oricum, eranormal ca Iaşiul, cel mai mare oraş din zona Moldovei, să fiecapitală, însă să nu uităm că şi noi, ca băcăuani, am avut odezvoltare economică destul de bună. Cred totuşi că România arenevoie de o reorganizare, pentru că există prea multe judeţe princomparaţie cu alte ţări, cum e Franţa, de exemplu", a spus SorinGavrilă, omul de afaceri băcăuan care controlează alături deCristinel Lungu un business de aproape 230 de milioane de euro prinintermediul distribuitorului de bunuri de larg consum SimbaInvest.

PD-L vrea ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noiilegi, însă liderii opoziţiei Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu(PNL) reuniţi în Uniunea Social Democrată (USL), şi-au chemat lafinele săptămânii trecute la Bucureşti cei 5.000 de aleşi locali pecare îi au, pentru a protesta împotriva proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO