Mediafax.biz Exclusiv

Cercel, BRD : Toate băncile încearcă să-şi consolideze raportul credite/depozite şi există tensiuni la nivelul lichidităţilor în euro

Autor: Ciprian Botea

17.11.2011, 14:15 251

« Piaţa intră într-o competiţie pentru resurse, mai ales pentru euro, şi, ca atare, nu există auspicii pentru scăderi ale dobânzilor, ci dimpotrivă", a adăugat Cercel.

El afirmă că în acest moment BRD nu simte nevoia să plătească mai mult la depozite, având o lichiditate confortabilă şi practicând oferte selective în funcţie de categoriile de clienţi.

Depozitele atrase de bancă s-au menţinut la un nivel constant de 29,9 miliarde de lei (6,9 mld. euro) la sfârşitul lunii septembrie, în condiţiile în care clienţii individuali şi-au mărit economiile cu 2%, iar companiile şi-au redus cu 2% depozitele.

În ultima perioadă, dobânzile au urcat din nou pe piaţă spre 8% pe an la depozitele în lei şi 5% pe an la cele în euro, în condiţiile în care multe bănci înregistrează un raport credite/depozite dezechilibrat şi vor să-şi asigure o bază mai solidă de resurse locale.

Mişcarea băncilor vine după doi ani în care dobânzile la depozite au scăzut constant şi în contextul în care inflaţia a coborât la un minim istoric de 3,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO