Mediafax.biz Exclusiv

Constructorul Blue Tower şi-a înjumătăţit veniturile pe fondul insolvenţei clienţilor

Constructorul Blue Tower şi-a înjumătăţit veniturile pe fondul insolvenţei clienţilor

Autor: Andreea Neferu

11.01.2011, 17:25 70

Scăderea s-a datorat în principal blocării unorproiecte din portofoliul Total Confort, în condiţiile în careclienţii nu au mai reuşit să obţină finanţare de la bănci sau săvândă un număr semnificativ din locuinţele aflate înconstrucţie.

"În 2011 este greu de spus care va fi evoluţiacifrei de afaceri. Oricum, tendinţa din ultimii trei ani a fost deînjumătăţire de la an la an: de la aproape 40 de milioane de euroîn 2008 la 20 de milioane de euro în 2009 şi până la 10 milioane deeuro anul trecut. Noi sperăm ca în a doua parte a anului piaţaconstrucţiilor să-şi revină, dar deocamdată este o speranţă, nu nebazăm pe semnale concrete", a declarat pentru ZF Daniel Roman,directorul firmei şi unul dintreacţionari.

În 2010 compania a rămas pe profit, însăacesta a fost foarte mic, "atât cât să reuşim să terminăm anul laechilibru". Unul dintre proiectele blocate pentru care TotalConfort demarase construcţia este ansamblul rezidenţial Blue Towerdin Colentina, finalizat în proporţie de85%.

Firma care deţine însă acest proiect, CopperBeech Capital, a intrat în insolvenţă şi ulterior în faliment,având restanţe de peste un milion de euro către Total Confort,potrivit informaţiilor furnizate anterior decompanie.

În aceste condiţii, circa 50-55% din lucrărileTotal Confort în 2010 au fost realizate pe segmentul de amenajărişi consolidări, restul fiind lucrări de structură. "Amenajările şiconsolidările au crescut ca pondere anul trecut. Explicaţia pentruavansul acestui segment ţine tot de valoarea investiţieiintrinsece, care nu este foarte mare, dar şi de conjunctura în carene aflăm", a declarat Roman.

Proiectele noi contractate de Total Confort în2010 au fost în general blocuri de două-trei etaje, cu suprafeţe depână în 2.000 de metri pă traţi. Două dintre cele mai mari proiectela care compania bucureşteană a lucrat în 2010 au fost construireaunui spital Sanador, cu o suprafaţă de circa 20.000 de metripătraţi, şi ansamblul de locuinţe Eminescu 220 din Capitală, situatîn apropiere de Calea Moşilor şi cu o suprafaţă de circa 7.500 demetri pătraţi. Cele două proiecte erau contractate din aniianteriori. "Nu se mai aventurează nimeni la lucrări mari. Băncilesunt mai reticente atunci când vine vorba de finanţare şi audevenit chiar ostile domeniului nostru de activitate", a spusRoman.

2010 a fost un an de cumpănă pentru întreagapiaţă a construcţiilor, în condiţiile în care estimările au arătatcă aceasta a înregistrat o scădere totală de 20-25%, de la circa12,6 miliarde de euro în 2009. Roman de la Total Confort considerăcă 2010 a stat sub semnul relaţiei destul de încordate întreclienţi şi creditori.

"Nu a existat un moment anume dificil în 2010,ci un întreg capitol, al relaţiei clienţilor noştri cu băncilefinanţatoare. Chiar şi acum avem o situaţie în care un client de-alnostru este pus în ipostaza de a aduce bani din surse proprii laproiect şi nu are de unde, astfel că noi rămânem fără bani. Îngeneral se ajunge la insolvenţe. Noi nu am cerut până acum intrareaîn insolvenţă a niciunui client, ei singuri au solicitat-o", a maispus Roman.

Total Confort este deţinută de Daniel Roman şide Ion Zaharia, firma fiind înfiinţată în 1992, potrivitRegistrului Comerţului. În prezent, compania mai are 200 deangajaţi, în condiţiile în care în 2008 numărul acestora era deaproximativ 500.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO