Mediafax.biz Exclusiv

Consumul de zahăr va stagna în acest an, din cauza scăderii puterii de cumpărare - patronat

Autor: Roxana Fulgeanu,

17.11.2010, 17:12 8

"Acest consum creşte în anii extrem de favorabili fructelor şilegumelor (conserve) şi se comportă corespunzător în anii dificili.Cum 2010 a fost un an dificil şi puterea de cumpărare a scăzut nune aşteptăm la creşterea cifrei de 550.000 de tone de zahăr", aafirmat Bejan.

El a adăugat că scăderea puterii de cumpărare a consumatorilorşi creşterea TVA la 24% au dus la diminuarea livrărilor.

"Producătorii aşteaptă însă finalul de an, sărbătorile însemnândo perioadă importantă pentru vânzări", a spus Bejan.

Din consumul total de zahăr, aproape 200.000 de tone reprezintăproducţie internă, iar restul importuri din statele europene.

"În ţară se produc circa 100.000 de tone de zahăr din sfeclă, lafabricile din Roman, Bod, Luduş şi Oradea, şi aproape 100.000 detone de zahăr din zahăr brut, la unităţile de producţie dinCorabia, Calarăşi, Buzău, Lieşti, Urziceni, Bod şi Oradea. Restul,adică aproximativ 350.000 de tone, reprezintă zahăr alb importatdin UE", a spus Bejan.

El a adăugat că în acest an producţia internă a scăzut încontextul în care Uniunea Europeană a renunţat la producţia dinzahăr brut sub regim de cote. Astfel, dacă anul trecut România aveao cotă de rafinare a zahărului brut din trestie de zahăr de 330.000de tone, în 2010 cantitatea a scăzut la 100.000 de tone.

Potrivit patronatului, consumul industrial (răcoritoare,băuturi, dulciuri şi conserve) reprezintă aproape 60% din consumultotal, iar restul înseamnă vânzarea "la raft" sau cătreproducătorii alimentari mici şi medii.

În România se cultivă aproape 20.000 de hectare de sfeclă dezahăr.

"Tendinţa este de a se restrânge suprafaţa, împreună cucreşterea cantităţii recoltate/hectar şi de apropiere a loturilorde fabrică corespunzătoare - costuri mai mici de transport", a maispus Bejan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO