Mediafax.biz Exclusiv

Cum se prezintă turnurile Monaco din Berceni: 304 apartamente şi 42 de locatari

Autor: Cristi Moga

26.01.2011, 23:50 169


Metroul bucureştean este aglomerat camla orice oră. După Piaţa Unirii, către Berceni, începe să segolească, iar până la Piaţa Sudului aproape 90% din oameni aucoborât. "Poţi intra acum la mall direct de la metrou", vorbesc doibărbaţi de circa 50 de ani, care dau să coboare la Piaţa Sudului,unde se află mallul Sun Plaza.

În metrou mai rămân doar câteva zeci decălători, care ies pe rând la Apărătorii Patriei, iar apoi laDimitrie Leonida, fosta staţie IMGB, penultima staţie din sudulmetroului bucureştean, aflată la şase lungimi de PiaţaUnirii.

La suprafaţă, trei căţei stau tolăniţipe cartoane în apropierea unei guri de canalizare din care se vădridicându-se valuri de abur. Trotuarele de pe şoseaua Berceni suntpline de zăpadă. Este o fostă zonă industrială, dar la fel ca latoate ieşirile din Bucureşti, în ultimii zece ani au fost ridicatesute de case noi, cu 1-2 etaje, pe străzi înguste din care este cuatât mai greu să ieşi pe timpul iernii, când zăpada poate rămâne pecarosabil până când se topeşte.

În depărtare, la intersecţia dintreBulevardul Metalurgiei şi şoseaua Berceni se ridică două turnuri de20 de etaje, denumite - oarecum făcă nicio legătură cu poziţionarea- Monaco Towers.

În primul dintre turnuri, blocul A, nuse observă niciun fel de activitate. Intrarea în blocul B, cătrecare ne ghidează indicatoarele showroom-ului, se face trecând de ouşă cu interfon, care duce spre un lobby cu trei lifturi. Două însănu sunt funcţionale. "Suntem de partea locatarilor. Am hotărâtalături de ei să dăm drumul la celelalte lifturi pe măsură ce semută oamenii", spune Victor Marinescu, director de vânzări alcomplexului.

La parter, unde ar trebui să fie spaţiicomerciale cu magazine de necesitate - farmacie, mini-market - nueste niciun comerciant. Tot directorul de vânzări precizează că unproducător de blaturi pentru mobilier îşi va amenaja un showroom îngaleria comercială gândită de dezvoltator pe două etaje (10.000 demetri pătraţi - echivalentul a jumătate de City Mall), în timp cecu o farmacie sunt purtate discuţii pentru închirierea unui altspaţiu.

Proiectul cu 304 apartamente a fostfinalizat încă de la sfârşitul lui 2009. Momentul nu a fost însăcel mai potrivit, deoarece piaţa vânzărilor de locuinţe căzusedeja. Dezvoltatorii au "umblat" la preţuri, astfel că apartamentelecu două camere, care costau şi 118.000 de euro, au acum un preţ de80.000 de euro cu tot cu TVA, locuinţele având 84 de metri pătraţiconstruiţi, din care 63 de metri pătraţi reprezintă suprafaţautilă.

Cu toate acestea, la parterul bloculuieste afişat tabelul cu sumele de plătit la întreţinere cu doar 42de apartamente (14% din total), listă pe care pot fi observatevalori de la circa 200 la 900 de lei. Dezvoltatorii spun căîntreţinerea medie pentru două camere este de circa 400 de leilunar, iar în ceea ce priveşte vânzările de apartamente 33% suntvândute (circa 100), dar că deocamdată nu s-au mutat toţicumpărătorii.

În orice caz, procesul de vânzare a unuiapartament este mult mai dificil în prezent.

"50% dintre clienţi sunt foarteagresivi. Vin cu 40.000 de euro şi vor să cumpere apartamente cudouă camere. Alţii vor să facă schimburi de proprietăţi. După ce afost o ştire într-un ziar despre un dezvoltator care acceptăschimburi, am fost sunat de şase persoane care ar fi vrut să dea laschimb terenuri sau apartamente. Dacă găsesc apartamente ca acesta,la 40.000 de euro, să mă sune şi pe mine. Vreau şi eu", spunedirectorul de vânzări de la Monaco Towers.

Marinescu apreciază că preţurile nu maipot scădea foarte mult deoarece apartamentele din Monaco Towers, lafel ca şi celelalte proiecte noi aflate acum la vânzare, au fostconstruite pe terenuri achiziţionate pe vârf de piaţă, cândcosturile de construcţie erau de asemenea la un nivelmaxim.

Astfel, un apartament cu trei camere şio suprafaţă utilă de 92 de metri pătraţi (131 de metri pătraţiconstruiţi) ajunge la 137.000 de euro, cu TVA inclusă.

"Preţul la două camere este fix,deoarece acesta (80.000 de euro - n.red.) considerăm că este preţul«fair» (corect - n.red.). La trei camere preţul este uşornegociabil. Cât anume? Depinde de client", spune directorul devânzări.

La o privire pe site-urile de anunţuriimobiliare, cu 137.000 de euro sunt oferte pentru apartamente cutrei camere pe Bulevardul Unirii sau în zona Băneasa, mai binecotate decât sudul Bucureştiului.

Locuinţele din Monaco Towers au ferestrede aluminiu Schuco, obiecte sanitare Vitra şi parchet de lemn, întimp ce bucătăriile sunt deschise către living. Pe de altă parte,etajele superioare nu sunt deocamdată prea interesante pentruclienţii români.

"Românii caută în general apartamentepână la etajul patru. Mai sus caută străinii. Am vândut până înprezent 3 duplexuri din opt (apartamente situate la etajele 19 şi20 cu preţuri de aproape 300.000 de euro - n.red.). În ceea cepriveşte bucătăriile, încă n-am ajuns la o concluzie. Sunt persoanecărora le place, în timp ce alţii vor să o închidem. Blocurile austructură exterioară, iar între apartamente pereţii sunt dincărămidă. În interiorul apartamentului toţi pereţii sunt dingips-carton, astfel că apartamentele pot firepartiţionate".

Mai puţin întâlnit în alte ansamblurirezidenţiale, la Monaco Towers locurile de parcare se închiriază,cu circa 33 de euro/lună.

Pe de altă parte, reprezentantuldezvoltatorului spune că pentru cei care ţin neapărat, pot fifăcute şi preţuri pentru locurile de parcare, iar în aceste zile auînceput să ofere clienţilor şi varianta "rent to buy" (închirieriîn vederea achiziţiei ulterioare a apartamentului), la chirii carepornesc de la 300 de euro lunar. Proiectul a fost dezvoltat de ofirmă cu acţionariat libanez, Marble House, construit de firmaSumma şi finanţat printr-un credit obţinut de la BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO