Mediafax.biz Exclusiv

Decizia de preluare a Rompetrol a fost luată când criza nu apăruse şi toţi se gândeau că poate în 2008 va fi mai scump, spune şeful misiunii diplomatice a Rep. Kazahstan

15.12.2010, 12:23 8

"Decizia de preluare a grupului Rompetrol afost gândită mai demult, înaintea momentului 2007. A fost o decizieluată când criza încă nu apăruse, nu era niciun semn. Poate dacă amfi aşteptat un pic, lucrurile ar fi fost altfel, dar la acel momentnimeni nu ştia ce se putea întâmpla şi toţi se gândeau că poate în2008 va fi mai scump", explică Aman pentru ZiarulFinanciar.

Hotărârea de a face primul pas spre Europaprin preluarea Rompetrol nu a fost un lucru care pur şi simplu s-aîntâmplat în vara anului 2007, ci a fost o strategie gândită de maimult timp. Singurul mare minus al acestei strategii a fost faptulcă a fost făcută în vremuri în care valoarea activelor era pe valşi nimic nu părea să anunţe criza financiară din 2008.

Preţul plătit de kazahi a fost de circa 1,6miliarde de dolari pentru pachetul de 75% din grupul Rompetrol,pentru ca în 2009 KazMunaiGaz să cumpere şi acţiunile rămase.Tranzacţia a fost făcută pe vârf, chiar înainte ca toate problemeleeconomice să iasă la suprafaţă şi să ducă la deprecierea abruptă aactivelor, indiferent de zona economică în care seaflau.

"Noi avem un proverb. Dacă ştii unde cazi,acolo îţi vei pune salteaua", spune Aman, explicând astfel printr-ozicală că nu poţi să ştii niciodată cum vor evolua lucrurile, darcă acest lucru nu te poate face imobil.

Potrivit şefului misiunii diplomatice, nusunt regrete legate de această achiziţie, pentru că era absolutnecesară, el lasând de înţeles că s-ar putea să nu fie niciultima.

"Aceasta a fost cea mai mare achiziţie pecare noi am făcut-o în Europa, a fost ieşirea noastră, iar Româniaa fost poarta prin care am reuşit să facem acest lucru. Rompetrolreprezenta posibilitatea de a intra deodată în mai multe ţări",explică Aman.

Potrivit acestuia, dincolo de banii pe careKazMunaiGaz i-a plătit, au venit multe alte sute de milioane dedolari sub formă de investiţii.

"În anii de când compania a fostpreluată, aceasta s-a dezvoltat în continuu.Am investit 800 milioane dolari înPetromidia şi i-am crescut capacitatea de rafinare la 5 milioane detone.Când ampreluat Rompetrol, acesta avea 600 de staţii, acum are1.300.Toţi baniis-au dus în dezvoltarea acestei achiziţii", mai spune oficialulkazah.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO