Mediafax.biz Exclusiv

Divizia de distribuţie a GSK şi-a bugetat o creştere de 17%

Autor: Ioana David

04.01.2011, 19:33 30

"Vorbim despre o piaţă impredictibilă, atât cacifre, cât şi din punct de vedere legislativ şi financiar. De aceeabugetul este mai prudent", a spus Margareta Mareş, director generalal Europharm Distribuţie.

În 2010 compania şi-a depăşit estimărileiniţiale, de plus 35%, şi a ajuns la un avans de 50%, până laaproape un miliard de lei (238 mil.euro) în condiţiile dezvoltăriiportofoliului de produse şi creşterii pieţei de medicamente. Larândul său, piaţa a fost susţinută de majorarea preţului lamedicamentele care se eliberează cu prescripţie de la 1aprilie.

Potrivit estimărilor ZF piaţa de medicamente acrescut cu 15-20% în 2010, peste prognozele iniţiale alejucătorilor.

În 2011 compania şi-a planificatachiziţionarea a 35 de maşini de marfă dotate cu sisteme de răcireşi control al temperaturii "Aceste înlocuiri fac parte dintr-unproces mai amplu de înlocuire a maşinilor de distribuţie de marfă,iar bugetul estimat pentru acest proiect este de peste 1 mil. euro.Schimbarea flotei depinde de tipul maşinilor, de numărul dekilometri rulaţ i, de strategia fiecărei companii. Practica este caflota de distribuţie să fie înlocuită după cinci - şapte ani, daracest proces depinde de o serie de variabile", a mai spus MargaretaMareş.

Compania operează 11 depozite pentruactivitatea de distribuţ ie şi trei depozite pentru serviciilogistice, cu peste 400 de angajaţi. În 2010 compania a investitîntr-un depozit nou de servicii logistice.

În perioada ianuarie-octombrie 2010, EuropharmDistribuţ ie s-a clasat pe locul 5 în topul distribuitorilor dinRomânia, cu o cotă de piaţă totală de 8,1%. În luna octombrie 2010,distribuitorul a urcat un loc şi s-a clasat pe poziţia a patra,potrivit reprezentanţilor companiei care au citat compania deanaliză şi cercetări de piaţă CegedimRomânia.

Europharm Distribuţie este controlată decompania britanică GlaxoSmithKline (GSK), care la începutul anilor2000 a parafat prima tranzacţie importantă din industrie, prinpreluarea grupului de firme Europharm, din care mai făceau parte ofabrică şi o reţea de farmacii. Farmaciile au fost vândute în 2005către Sensiblu (parte a grupului A&DPharma).

GSK a avut la nivel mondial afaceri de aproape22 mld. lire (26 mld. euro) în primele nouă luni ale acestui an.România este singura ţară din lume în care compania britanică are oreţea de distribuţie În ceea ce priveşte fabrica de la Braşov, GSKşi-a propus o creştere de 330% a exporturilor în 2010 comparativ cu2009 pe fondul demarării producţ iei unor noimedicamente.

La Braşov, GSK produce vitamine şi minerale,analgezice (produse contra durerii), antipiretice (produse pentruscăderea febrei), tratamente pentru sistemul gastrointestinal,sistemul respirator şi sistemul nervoscentral.

GSK l-a numit pe Pascal Prigent în funcţia dedirector general al diviziei locale după plecarea lui PatrickDesbiens, care a preluat poziţia de vicepreşedinte al divizieiPrimary Care Operations în cadrul GSKFranţa.

Pe segmentul distribuţiei farma, estimat la 2mld. euro, activează firme precum Mediplus, Farmexpert, Farmexim,Europharm, Fildas, Polisano, ADM Farm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO