Economic

Nestor: Onorariile avocaţilor au scăzut în doi ani cu 40%

Nestor: Onorariile avocaţilor au scăzut în doi ani cu 40%

Autor: Cristi Moga

09.11.2010, 12:05 9

"Nu a fost un an care să-miînşele aşteptările. Nu ne-am aşteptat la minuni. Am avut un bugetconservator, care să ţină cont de adversităţi. Contextul economicnu s-a îmbunătăţit. Nimic din ce s-a întâmplat în ultimele 18 luninu a fost în măsură să ducă la o reluare a unei creşteri economicesănătoase", a declarat Nestor.

Nestor, alături de soţia saManuela, coordonează afacerea firmei de avocatură, precum şi alteafaceri de consultanţă, având în total o echipă de 133 de avocaţişi consultanţi.

Firma de avocatură a NNDKP aînregistrat anul trecut încasări de 13,9 milioane de euro, mai micicu 6% faţă de 2008, fiind pe locul doi în topul celor mai marifirme din România, după primul an de scădere a veniturilor pefondul problemelor cu care se confruntă clienţii, care au puspresiune inclusiv pe costurile cu serviciile juridiceexternalizate.

"Referitor la piaţa avocaturii, estimărilesunt strict empirice. După ce anul trecut în piaţă a avut loc oscădere, apreciez că în 2010 veniturile firmelor de avocatură vormai scădea cu 10-15%. Nivelul onorariilor medii, raportat la 2008,a scăzut cu până la 40%. În ziua de astăzi este aproape imposibilsă fundamentezi o ofertă care să-ţi dea speranţe de a câştiga unproiect, în condiţiile în care au apărut tot felul de «ofertekamikaze» din zona gri a avocaturii, cu care firmele care practicăo avocatură onestă nu pot concura", apreciază Nestor.

El nu doreşte să intre în detalii privindaceste firme, dar presa a scris de-a lungul timpului desprecontracte importante atribuite de instituţii de stat unor firme cucâţiva avocaţi, în timp ce o parte din companiile private autendinţa de a-şi alege consultanţii juridici în funcţie de cea maiavantajoasă ofertă financiară, fără a ţine cont de experienţa sau"numele" firmei.

"N-am scăzut standardele cu preţulprofitabilităţii, care are un impact direct asupra partenerilor.Gradul de încărcare din ultimele şase luni de zile a fost mairidicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Există mai multăactivitate, dar veniturile sunt cel mult egale. Cu alte cuvinte,lucrăm mai mult pe aceiaşi bani", spune Nestor, fără a dainformaţii privind veniturile estimate pentru acest an. "Totdeaunaultimele trei luni ale anului aduc modificări în ceea ce priveşteveniturile. Faţă de ce am bugetat, deocamdată suntem deasupra", s-arezumat să menţioneze avocatul.

Litigiile, cea mai puternicăpractică

Pe fondul scăderii semnificative a număruluide tranzacţii şi a proiectelor imobiliare, practica de litigii,coordonată de Ana-Diculescu Şova, a devenit noul motor al NNDKP,care asistă printre altele trei bănci în legătură cu aspecteleridicate de implementarea şi aplicarea Ordonanţei de Urgenţă50/2010, dar şi în litigiile cu clienţii şi autorităţile deprotecţie a consumatorilor, şi face parte, alături de Muşat &Asociaţii şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii, din echipa de avocaţicare asistă Rompetrol în litigiul cu statul privind obligaţiunilenerăscumpărate de peste 500 de milioane de euro.

"Departamentul de litigii a devenit practicacea mai puternică, în care avem 30 de avocaţi şi alţi 5-6 în cursde angajare. Avem o activitate susţinută pe litigiile comerciale,fiscale, proprietate intelectuală, iar 2011 este un an în careaceste domenii vor continua să crească", apreciazăNestor.

Pe segmentul de fuziuni şi achiziţii, înschimb, după ce Nestor a lucrat de-a lungul timpului în tranzacţiiprecum vânzarea Romtelecom, achiziţia Petrom de către OMV sauvânzarea BCR, acum trebuie să se "mulţumească" cu afaceri deordinul milioanelor sau zecilor de milioane de euro, precumfuziunea dintre Campofrio şi Caroli, achiziţia de către Sixt NewKopel a dealerului IPSO sau asistarea Sanoma la achiziţiasite-urilor magazi nulde case.ro şi ansambluridecase.ro. "În zonade fuziuni şi achiziţii există constant de lucru, dar vorbim detranzacţii mai mici, care înainte poate nici nu ne-ar fi tentat săle contractăm. Dar faţă de anul trecut, ele există.

Sunt precum primii pescăruşi când te apropiide mal după o lungă perioadă petrecută în larg", nuanţează IonNestor.

Practici precum dreptul muncii, mediu sauprotecţia datelor au continuat în schimb să crească, la fel cadivizia de consultanţă fiscală, care a ajuns la 22 de oameni,dintre care doi în Timişoara pentru a acoperi zona de vest aţării.

Pe zona imobiliară compania continuă săcolaboreze cu o serie de jucători semnificativi, precum israelieniide la GTC, pe care avocaţii NNDKP i-au asistat la închi rierea unorspaţii în mallul Galleria Arad, aflat în construcţie, sau înbirourile City Gate din Piaţa Presei Libere.

"O veste bună este faptul că în materie deimobiliare avem în continuare un grad de încărcare satisfăcător.Încă avem zece avocaţi care fac numai imobiliare şi avem de lucrupentru toţi. Avem o serie de clienţi care au supra vieţuit şi auprobleme curente plus proiecte de mică anvergură: achiziţii depărţi de proiecte, restructurări, optimizări, mentenanţă juridică."Dacă numărul de proiecte imobiliare semnificative a scăzut, nici înceea ce priveşte investiţiile în alte industrii lucrurile nu parmai îmbucurătoare, excepţiile numindu-se Renault, Ford sau Procter& Gamble.

"În privinţa unor investiţii noi, toatălumea este încă în expectativă. Cu excepţia unor investitoristrategici, precum Procter & Gamble, pentru care investiţia dela Urlaţi are o semnificaţie geostrategică, ceilalţi jucători,pentru care driver-ul este profitabilitatea imediată, suntreticenţi", explică avocatul.

Birou la Cluj

Nestor a făcut în acest an o mişcarestrategică prin care a încheiat o colaborare cu Casa de InsolvenţăTransilvania, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa deprofil, unde a asistat în procesul de reorganizare juridică firmeprecum Flanco sau Leonardo şi a obţinut mandate de lichidare pentrufirmele care deţineau mallurile Tiago din Oradea şi City Mall dinBucureşti.

"Alianţa cu Casa de InsolvenţăTransilvania a fost benefică în acest an atât pentru ei, cât şipentru noi.

Suntem hotărâţi să o continuăm şisă o consolidăm. Există multiple sinergii între firme", spuneNestor, care va absorbi în următoarea perioadă firma de avocaturăafiliată Casei de Insolvenţă Transilvania din Cluj, care va devenicel de-al patrulea birou teritorial al firmei, după cele dinTimişoara, Braşov şi Craiova.

"Până la sfârşitul anului dorimsă avem un birou operaţional în Cluj, care va fi un birou NNDKP pestructura unei societăţi de avocatură existente. Clujul este opiaţă interesantă şi respectăm tradiţia acestei zone: nu poţi creaun birou în Cluj fără a profita de valorile locale", spuneNestor.

Avocatul vorbea la începutulanului 2008, înainte ca efectele crizei să se facă simţite înRomânia, despre un plan ca în decurs de trei ani fie să renunţe lacontrolul asupra firmei, fie să se extindă pe o altă piaţă dinregiune.

La fel ca în cazul celor mai mulţiantreprenori români, criza a schimbat planurile şipriorităţile.

"La momentul respectiv, nu bănuianimeni ce avea să urmeze. Tot ce am spus este sub beneficiu deinventar.

Principala preocupare esteadministrarea firmei şi îmbunătăţirea mecanismelor interne. Măpreocupă să păstrăm ce am realizat: echilibrul din timpul furtunii,care nu pare să se stabilizeze, şi continuarea navigării încondiţii de siguranţă. Poate anul trecut eram mai îngrijoraţi, dardupă doi ani de zile avem sentimentul că ne cunoaştem cucriza.Am trăit cutoţii cu speranţa că trimestrul patru va fi mai bun, dar din păcaterevenirea pare o fata morgana", a conchis Nestor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO