Mediafax.biz Exclusiv

Expunerea locală a RBS scade la 1,3 mld. euro

Autor: Liviu Chiru

24.02.2011, 18:17 25

"Reducereaexpunerii noastre nu este determinată de politica grupului RBS, afost o mişcare planificată, care reflectă orientarea noastrăstrategică. Pentru persoanele fizice am oprit acordarea de creditenegarantate în euro deoarece considerăm că sunt prea riscante înacest context. În aceeaşi notă, am creat un nou departament careanalizează toate relaţiile noastre cu clienţii persoane juridice şirestructurează creditele companiilor care au probleme în aceastăperioadă", a comentat pentru ZF Johan Gabriels, CEO al RBS BankRomânia.

El anunţase anul trecut că banca se vaconcentra pe marile corporaţii şi nişa clienţilor individualipremium.

Grosul expunerii pe România estede altfel inclus în categoria activelor care nu au legătură cuactivitatea considerată de bază de către grup. Britaniciiraportează expunerea din punctul de vedere al activelor purtătoarede risc de credit şi nu fac referiri la rezultatulfinanciar.

După ajustările de anul trecut,RBS a ajuns să aibă portofolii aproape egale pe retail şi pecorporate, fiecare de circa jumătate de miliard de euro.Pe parcursul anului trecutbanca a exportat unele credite din bilanţul local. Actualastructură a bilanţului contrastează cu imaginea tradiţională abăncii, de jucător cu o poziţie puternică pe zona corporate. Lasfârşitul lui 2009 RBS avea în portofoliu finanţări corporate de724 de milioane de euro, faţă de 571 de milioane de euro pesegmentul clienţilor individuali.

Pe plan local, RBS România a raportat activede 6,1 miliarde de lei (1,4 mld. euro), plasându-se astfel pe locul13 în ierarhia celor 42 de jucători din sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO